Cum ajuta practicile de management la bunastarea-angajatilor
motivarea angajatilor, sodexo

Cum ajuta atmosfera relaxata si practicile de management orientate catre bunastarea angajatilor?

Stresul este o problema cunoscuta si costisitoare pentru locurile de munca in epoca moderna. Dar cum poate fi redus, pentru beneficiul angajatilor si al angajatorilor? Managementul de tip "feel-good", care se concentreaza pe fericirea oamenilor la locul de munca, ar putea fi raspunsul.

Stresul este probabil cel mai raspandit disconfort fizic de la locul de munca actual, afectand vietile a sute de milioane de angajati din intreaga lume. Ceea ce a fost mult mai putin inteles este cum trebuie gestionat stresul. Acum, insa, aparitia "managementului bunei dispozitii" ofera un raspuns nou la o problema care treneaza de mult.

Stresul: O boala a zilelor noastre

Stresul este o provocare pentru angajati si companii de cateva decenii si a fost descris de un raport al Natiunilor Unite inca din 1992 ca fiind " boala secolului XX". Din pacate, lucrurile nu s-au schimbat prea mult in secolul 21. Cercetarile facute in S.U.A. au constatat ca 80% dintre angajati se simt stresati la locul de munca1, aproape jumatate dintre ei declarand ca au nevoie de ajutor pentru a face fata acestei situatii. Un alt studiu2 a aratat ca 65% dintre lucratori au declarat ca stresul la locul de munca le-a provocat probleme.

Si daca e rau pentru angajati, efectele daunatoare ale stresului nu sunt binevenite nici pentru companii in ceea ce priveste absenteismul, accidentele, rata de abandon a angajatilor, productivitatea redusa, costurile medicale, juridice si compensatiile.

Angajatii mai fericiti sunt mai productivi

Cauzele stresului sunt variate, dar includ insecuritatea la locul de munca, orele peste program, lipsa oportunitatilor de dezvoltare, salariile mici si lipsa aprecierii. Ca un contraargument pentru eventualele disfunctionalitati, studiile3 efectuate de  Asociatia Americana de Psihologie au aratat ca angajatii care au simtit ca sunt apreciati pozitiv de catre angajatorii lor au resimtit mult mai putin stresul si au fost mult mai implicati in ceea ce fac, avand o mai mare satisfactie profesionala.

Studiile efectuate de Harvard/MIT au facut constatari similare, angajatii fericiti fiind cu 31% mai productivi, de doua ori mai putin susceptibili sa se imbolnaveasca, de sase ori mai putin absenti si cu 55% mai creativi4. Un studiu mai larg realizat de Universitatea din Warwick5 a gasit, de asemenea, dovezi clare ale imbunatatirii productivitatii acolo unde angajatii sunt mai fericiti, in timp ce satisfactia profesionala la Google a crescut cu 37% dupa ce s- a investit in conditiile de munca ale angajatilior6.

O gama de optiuni moderne

Conexiunea dintre modul in care se simt angajatii si eficienta lor la locul de munca a fost acum evidentiata de popularitatea din ce in ce mai mare a managementului de tip "feel-good". Accentul este pus pe gasirea unor modalitati potrivite pentru a-i face pe angajati sau pe echipele lor sa se simta fericiti la locul de munca. Gestionarea bunei dispozitii presupune preluarea initiativei in organizarea de exercitii de team-building sau evenimente sociale - fie la fata locului, fie in alta locatie - si consiliere la nivel individual sau colectiv.

Ajutand noii angajati sa se integreze, sprijinind programele de schimbare si ajutand angajatii sa depaseasca stresul fac parte, de asemenea, din acest tip de abordare. Totodata, managementul bunei dispozitii are menirea de a incuraja oamenii sa faca alegeri pozitive in ceea ce priveste stilul de viata. In mod evident, sprijinul acordat angajatorilor pentru a oferi angajatilor sanse mai bune la o alimentatie sanatoasa, la un program de munca flexibil si la relaxare sub forma de antrenamente fizice sau exercitii de yoga/mindfulness, pot contribui la atingerea acestor obiective.

Entuziasmul care s-a iscat in jurul acestei idei a fost atat de mare incat un numar din ce in ce mai mare de companii din intreaga lume numesc in prezent un manager oficial pentru postul de Feel-Good Manager sau Ofiter-sef de Fericire - dedicat exclusiv crearii unei atmosfere pozitive, optimiste si sustinerii angajatilor. In Franta, crearea de locuri de munca pentru CHO au crescut cu 967% intre 2014 si 2016, potrivit unui specialist in recrutare7, in timp ce un sondaj efectuat in Australia8 a constatat ca 79% dintre respondenti au fost de acord cu stabilirea acestui program in corporatii

In paralel, companiile pot apela la asistenta externa pentru o perioada fixa ​​de functionare a programelor de tip Feel-Good. Proiectele de fericire realizate de specialistii Feel-Good pot servi drept dovada in ceea ce priveste cresterea veniturilor si profiturile semnificativ mai mari9 (WooHoo Inc. in Danemarca) si depasirea tintelor cu doua procente10 (Feel Good Leadership in Marea Britanie). In S.U.A., consultantele, cum ar fi "Delivering Happiness", pot aduce servicii de buna calitate, care ofera o gama larga de beneficii companiilor si indivizilor deopotriva11.

Cu toate acestea, angajarea unui mentor sau manager responsabil de fericirea angajatilor sau externalizarea proiectelor de consultanta ar putea sa nu fie pe placul tuturor organizatiilor, de aceea exista numeroase initiative pe care managerii existenti le pot urma pentru a promova factorul Feel-Good la locul de munca, printre care buna integrare a beneficiilor extra-salariale si a masurilor de imbunatatire a bunastarii si calitatii vietii angajatilor. New call-to-action

[1] http://www.stress.org/wp-content/uploads/2011/08/2001Attitude-in-the-Workplace-Harris.pdf
[2] https://www.stress.org/workplace-stress/
[3] http://www.apa.org/news/press/releases/2014/04/employee-distrust.aspx
[4] https://hbr.org/2015/12/proof-that-positive-work-cultures-are-more-productive
[5] https://www.journals.uchicago.edu/doi/abs/10.1086/681096
[6] https://warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/new_study_shows/
[7] http://www.leparisien.fr/societe/metier-responsable-du-bonheur-27-01-2017-6624018.php
[8] http://www.jll.com.au/australia/en-au/news/1203/chief-happiness-officer-apply-here-jll-tedxsydney-the-human-revolution
[9] https://woohooinc.com/references/
[10] https://www.feelgoodleadership.co.uk/case-studies/increasing-team-performance/
[11] http://deliveringhappiness.com

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.