Cum alegi tichetele de masa potrivite pentru angajatii tai
tichete masa, sodexo

Cum alegi pachetul potrivit de tichete de masa pentru angajatii tai

Tichetele de masa reprezinta un instrument util pentru motivarea angajatilor, au o popularitate ridicata in randul companiilor mari si mici, dar si numeroase beneficii cuantificabile.

Cadru legislativ - cum sunt reglementate tichetele de masa

Tichetele de masa sunt reglementate prin Legea nr. 142/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr. 23/2015 privind normele de aplicare. Concret, tichetele de masa sunt bonuri valorice care pot fi folosite de angajati pentru achizitia de hrana si alimente.

Conform legii, angajatorii nu au obligatia sa ofere tichete de masa angajatilor, insa acestea sunt considerate una dintre metodele de motivare si retentie a angajatilor. Tichetele de masa pot fi acordate de oricine, chiar daca firma are un singur angajat sau cateva sute.

Pe langa acest avantaj, angajatorii au beneficiul de a fi scutiti de la plata contributiilor sociale in cazul tichetelor de masa, acestea fiind totodata deductibile la calculul impozitului de profit.

In schimb, se aplica doar impozitul pe salarii in valoare de 10% din valoarea totala a veniturilor, potrivit Legii nr. 227/2016. Astfel, impozitul este platit de angajat, iar angajatorul este scutit de orice contributie la stat privind tichetele de masa.

E important de retinut faptul ca, incepand cu 1 ianuarie 2019, Legea nr. 142/1998 va fi abrogata, fiind inlocuita cu Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 599 la data de 13 iulie 2018 si va intra in vigoare de anul viitor, pastrand toate elementele caracteristice sistemului de ichete de masa actual.

Care sunt criteriile de care sa tii cont cand alegi pachetul de tichete de masa

Angajatorii care vor sa ofere tichete de masa ca parte din beneficiile incluse in pachetul salarial trebuie, mai intai, sa aleaga pachetul potrivit pentru angajatii lor. Iata care sunt criteriile pentru alegerea pachetului potrivit de tichete de masa:

Reteaua de parteneri a companiei emitente

Tichetele de masa sunt acceptate doar la partenerii cu care compania emitenta a incheiat in prealabil un contract de colaborare. Cu cat reteaua de parteneri este mai mare, cu atat angajatii vor putea sa foloseasca tichetele de masa in mai multe locuri.

O retea extinsa de parteneri poate sa includa magazinele mari de retail, magazinele de proximitate, magazinele din benzinarii, cafenele, cofetarii, patiserii, cantine, serviciile de catering si livari la domiciliu, magazine angro, restaurante fast-food si alte unitati.

Numarul de parteneri difera in functie de compania emitenta a tichetelor de masa. Daca alegi o companie care are o retea extinsa de furnizori, angajatii tai vor avea mai multe optiuni de unde isi pot face cumparaturile.

Conform prevederilor legale, atat tichetele de masa pe suport de hartie, cat si cele electronice nu pot fi folosite pentru achizitionarea de tigari si bauturi alcoolice.

Tipul de tichete de masa

Tichetele de masa sunt emise in format electronic, pe card.

  • tichete in format electronic (cardul de masa)- principalul avantaj al cardurilor de masa este ca angajatul poate sa plateasca fix suma cumparaturilor pe care le-a facut, fara sa fie nevoit sa plateasca diferenta in lei. Cardul este mai comod si usor de purtat in portofel si beneficiaza de tehnologia contactless. Pentru platile efectuate pana in 100 de lei, nu este necesara introducerea codului PIN.
Sunt oferite in functie de numarul de zile lucrate.

Valoarea tichetului de masa

Incepand cu luna iulie 2022, valoarea maxima a unui tichet de masa a fost stabilita la 30 lei.

In acelasi timp, valoarea unui tichet poate sa varieze, 30 lei fiind maximul acordat. Conform Codului Fiscal, contravaloarea tichetelor de masa acordate este cuprinsa in venitul brut lunar din salarii, dar nu si in baza lunara a contributiilor sociale.

Angajatorii pot decide care este valoarea unui tichet de masa si nu sunt obligati sa fixeze o anumita suma. Totusi, cu cat valoarea este mai mare, cu atat beneficiul pentru angajati este mai semnificativ.

Te-ar putea interesa si Monografia contabila pentru tichete de masa. Cum sunt impozitate si cum le inregistrezi in contabilitate.

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.