Recompensarea angajatilor - 5 metode de loializare
metode de loializare angajati

Cum îți recompensezi cei mai buni angajați – 5 metode de loializare

Pe piața de muncă actuală, tendințele s-au schimbat în ceea ce privește recrutarea și retenția angajaților: dacă până nu demult candidații se străduiau să intre în grațiile companiilor, în ziua de astăzi situația stă invers. Tot mai multe companii au probleme în a găsi oamenii potriviți, iar odată ce îi găsesc trebuie să se străduiască să îi păstreze.

Dacă te întrebi ce îi face pe angajați să-ți rămână loiali, află că nu salariul este factorul cel mai important. Evident, un loc de muncă bine plătit atrage atenția oricui, însă angajații buni pot ușor să obțină aceiași bani în altă parte. Totodată, factorul financiar nu este principalul criteriu după care se ghidează o persoană atunci când decide unde își dorește să lucreze. Iată ce poți face pentru a-ți recompensa cei mai buni angajați:

Oferă-le posibilitatea de a-și lua o vacanță plătită de companie

Echilibrul între timpul liber și cel petrecut la birou este extrem de important. O persoană odihnită și relaxată va veni la serviciu cu mai multă energie, va fi eficientă și va comunica mai bine cu cei din jur. Din păcate, mulți angajați nu își permit o vacanță atât de des pe cât și-ar dori, pentru că banii din salariu sunt alocați cheltuielilor casnice, iar concediul își găsește loc doar câteva zile pe an în planurile lor.

Acordă-le celor mai buni angajați o recompensă ocazională, care să îi ajute să își organizeze un concediu relaxant: cardul de vacanță, care poate fi utilizat într-o mare varietate de hoteluri, pensiuni și restaurante din țară, pentru achiziționarea serviciilor turistice - cazare, transport, masă și nu numai. Angajații se vor întoarce la birou cu bateriile încărcate și cu siguranță te vor aprecia și mai mult pentru gestul făcut.

Investește în traininguri și cursuri de specializare

Majoritatea angajaților valoroși își doresc să se dezvolte în timp pe plan profesional. Unii își propun să avanseze, în timp ce alții vor pur și simplu să obțină o experiență cât mai mare în domeniu. Prin urmare, cursurile organizate de companie sunt privite ca o oportunitate valoroasă de dezvoltare și pot conta mai mult decât ai crede pentru un angajat.

Fă un sondaj pentru a afla ce fel de traininguri i-ar interesa pe oamenii care lucrează pentru tine: unii dintre ei vor înclina spre dezvoltare personală prin cursuri de soft skills, cum ar fi cele de comunicare, în timp ce alții vor prefera să învețe Excel sau tehnici de marketing. Centralizează opțiunile și înscrie-i pe rând la cursuri de o zi-două, în limita bugetului și a intervalului în care te poți dispensa de ei.

Sărbătorește-le performanța și arată-le cât sunt de importanți pentru companie

Un angajat căruia i se mulțumește pentru munca depusă este un angajat mulțumit și motivat, care nu va pleca ușor atunci când primește o altă ofertă de colaborare. Prin urmare, sărbătorește reușitele echipei tale de fiecare dată când ai ocazia. Stabilește un sistem intern de recompensare a angajaților, precum o cină în oraș cu oamenii care obțin cele mai bune rezultate sau o petrecere la sediul companiei, în cadrul căreia să acorzi premii de genul: “Angajatul anului” sau “Cel mai empatic coleg”. Dacă nu ai un buget foarte mare, nu te descuraja: un e-mail de mulțumire sau o apreciere exprimată direct pot însemna foarte mult pentru angajații tăi

Oferă-le șansa de a fi mai aproape de poziția dorită

Organizează câte o zi sau o săptămână pe lună în care cei mai buni angajați să aibă ocazia să testeze alte joburi interne sau chiar să vadă cum este să fii pe poziția șefului. Oferă-te să le arăți care sunt principalele tale atribuții, lasă-i să asiste la ședințe și răspunde-le la întrebări. Foarte mulți angajați recunosc că și-ar dori să avanseze sau să își schimbe poziția cu una dintr-un alt domeniu, însă nu știu dacă s-ar potrivi pe postul respectiv. Șansa unei schimbări de perspectivă îi va încânta cu siguranță.

Stabilește un sistem de acumulare a punctelor de performanță

Gândește-te la un sistem de recompensare prin puncte a fiecărei reușite sau al fiecărui comportament deosebit. De exemplu, 10 puncte pentru mulțumiri de la un client, 5 puncte pentru mulțumiri de la un coleg, 15 puncte pentru un e-mail de informare trimis către restul echipei, 20 de puncte pentru cele mai multe vânzări, etc. Atunci când un angajat acumulează un anumit număr de puncte, va primi ceva în schimbul acestora, la alegere: o zi liberă, un card cadou sau un obiect branduit. Variantele de premii sunt la latitudinea ta, însă este bine să ai mai multe variante la dispoziție.

La metodele de mai sus poți adăuga orice idee care consideri că i-ar face pe angajații tăi să te considere un angajator valoros, căruia să îi rămână loiali. Le poti oferi, de exemplu, un extra beneficiu salarial pe care cu siguranta il vor aprecia >> cardul de cultura.

Click me

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.