Cum sa iti ajuti angajatii sa aiba performante crescute si un somn mai bun?
Cum sa iti ajuti angajatii sa doarma mai bine, performanta angajatilor.

Cum sa ajuti angajatii sa doarma mai bine si sa aiba performante crescute

Petrecem pana la o treime din viata noastra implicati in activitati care au un impact direct asupra sanatatii noastre fizice si mintale, precum si asupra capacitatii noastre de a performa la locul de munca.

Cu toate acestea, numai de curand companiile au inceput sa constientizeze importanta somnului angajatilor.

Daca angajatii nu reusesc sa-si asigure cele 7 sau 8 ore de somn recomandate, aceasta poate duce la o concentrare mai slaba si la reactii mai lente in luarea deciziilor. Pe cale de consecinta, acestea sunt cauzele fundamentale ale greselilor strategice, productivitatii scazute si accidentelor de munca sporite. In contextul economiilor nationale, costul somnului deficitar ar putea fi de 411 miliarde de dolari pe an in Statele Unite (2,62% din PIB), 138 miliarde dolari in Japonia si 60 miliarde dolari in Germania[1]. La scara individuala, costul pe angajat a fost estimat la 2.280 dolari, dupa un studiu efectuat pe 7000 de angajati luati ca etalon ai planului de sanatate pe anul 2011[2].

Grija pentru lipsa de somn

Astfel de cifre indica atat impactul pe care il are privarea de somn, cat si prevalenta acestuia. Mai mult de 50% din cei 30.000 de angajati chestionati de la cinci corporatii din S.U.A. au declarat ca nu au beneficiat de un somn adecvat[3]. In India, mai mult de una din cinci persoane din segmentul de varsta 18 - 64 de ani au manifestat ingrijorare sporita pentru nivelul lor de oboseala in comparatie cu alte aspecte, ca tensiunea arteriala sau diabetul zaharat[4], in timp ce peste o treime din adultii din Marea Britanie spun ca nu dorm suficient[5]. Incapacitatea de a se odihni in mod corespunzator - somnul fiind perioada in care corpul se reinnoieste si se repara - este in mod evident un fenomen global.

Cu toate acestea, cauzele problemei sunt la fel de variate ca si efectele acesteia - de la griji financiare si probleme de sanatate mintala la numeroase cauze fizice, cum ar fi dieta saraca, fumatul, mesele tarzii sau expunerea prelungita la ecrane TV si computer. Unele dintre cauze pot fi legate de munca, cum ar fi stresul, impactul fizic al turelor de noapte sau naveta. Pe scurt, somnul poate fi afectat de evenimente atat in timpul, cat si in afara programului de lucru. Prin urmare, desi avem nevoie de un somn normal si regulat, doza noastra de somn variaza de la un individ la altul.

Deci, cum pot companiile sa-si ajute angajatii pentru a obtine un somn mai bun si pentru ca toata lumea sa beneficieze de conditii mai bune?

Conditii mai bune, mai multa flexibilitate

Optiunile se incadreaza in mai multe categorii. Un program de wellness care incurajeaza fitness-ul prin abonamente la sali de sport, impreuna cu sesiuni de masaj sau yoga, poate aduce un beneficiu real. Odata cu aparitia tehnologiei portabile, care ar putea fi oferita in cadrul unui program de beneficii si recompense, este acum posibil ca oamenii sa-si monitorizeze singuri calitatea si durata somnului. Si fiind mai bine informati, angajatii pot face alegeri mai bune in ceea ce priveste stilul lor de viata.

In acelasi timp, angajatorii isi pot aduce si ei contributia in mod real. Un studiu efectuat in anul 2013 de catre Academia Americana de Medicina pentru Somn a constatat ca angajatii care erau mai expusi la lumina naturala au dormit mai bine decat cei expusi la lumina artificiala[6]. Acolo unde cantitatea de lumina naturala nu poate fi marita, angajatorii ar putea instala sisteme de iluminare mai putin nocive pentru ochi. Flexibilitatea fata de conditiile de lucru si oportunitatile de a lucra de acasa au de asemenea o importanta majora[7].

Ajutor prin intermediul programelor de bunastare

Sodexo Benefits and Rewards Services ajuta organizatiile sa abordeze aceste probleme, in special prin compania noastra de bunastare, Inspirus[8]. Pentru o companie online de rezervari de cazare, Inspirus a realizat un program pentru a ajuta angajatii sa gestioneze stresul la locul de munca. Programul a oferit o serie de activitati, de la exercitii fizice pana la yoga, meditatie si alimentatie sanatoasa. Dupa finalizare, 12% dintre cei peste 300 de angajati care au participat au spus ca si-au imbunatatit capacitatea de a dormi.

De exemplu, la o companie de anvelope, un program s-a concentrat pe o alimentatie sanatoasa pentru mai mult de 1.000 de angajati. In final, 57% dintre cei care au participat au spus ca si-au redus circumferinta taliei, iar 48% au raportat o imbunatatire a sanatatii lor mintale. Dupa cum a comentat un participant: "Hainele imi vin mai bine acum. Dorm mai bine. Ma simt mai fericit... in general ma simt bine!"

Somnul aduce cu siguranta un plus de valoare in contextul mediului de lucru suprasolicitant din zilele noastre si orice aspect care poate ajuta angajatii sa se simta mai odihniti cand ajung la servici este de bun augur - atat pentru ei, cat si pentru angajatorii lor. Privind mai atent locul de munca in sine si cautand modalitati de imbunatatire a somnului prin strategia de recompense si beneficii a companiei, toti cei implicati vor avea de castigat.

Surse:

[1] https://www.rand.org/randeurope/research/projects/the-value-of-the-sleep-economy.html 2 https://www.entrepreneur.com/article/241345 3 https://www.researchgate.net/publication/277781589_Chronic_Stress_is_Prospectively_Associated_with_Sleep_in_Midlife_Women_The_SWAN_Sleep_Study 4 https://qz.com/916427/what-work-life-balance-indians-are-just-plain-exhausted/ 5 https://www.rand.org/randeurope/research/projects/the-value-of-the-sleep-economy.html 6https://aasm.org/study-links-workplace-daylight-exposure-to-sleep-activity-and-quality-of-life/ 7 http://sodexoinsights.com/flexibility-at-work-is-key-to-a-more-rested-productive-workforce/ 8 https://www.inspirus.com

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.