Fidelizarea angajatilor in regim de telemunca | Sodexo Romania
Fidelizarea angajatilor care muncesc in regim telemunca.

Cele 7 metode de fidelizare a angajaților care lucrează în regim de telemuncă

Dacă și echipa ta lucrează de acasă în această perioadă, cu siguranță ai trecut deja prin diverse provocări: te-ai străduit să menții comunicarea cu angajații, te-ai asigurat că echipamentele funcționează fără probleme și ai căutat cele mai bune opțiuni de securitate, pentru ca datele companiei să poată fi accesate în siguranță de oriunde. 

Totuși, distanța poate duce la îndepărtarea de echipă și de valorile companiei, ceea ce înseamnă că oamenii valoroși se pot orienta oricând către alte oportunități profesionale, atâta timp cât nu se mai simt parte a colectivului sau nu mai sunt motivați. Descoperă în continuare 7 metode utile pentru fidelizarea angajaților care lucrează în regim de telemuncă.

1. Fii alături de angajații tăi încă din prima zi, chiar și virtual

O persoană nou venită în echipă va avea întotdeauna nevoie de o perioadă de acomodare, iar acest lucru se resimte și mai mult în munca de la distanță. Noii angajați pot fi dezorientați atât timp cât nu au în preajmă pe cineva care să le răspundă la întrebări și să le explice exact cum funcționează lucrurile. În plus, necunoscând foarte bine echipa, persoanele proaspăt angajate nu se vor simți legate emoțional de companie de la început.

Asigură-te că le oferi oamenilor nou veniți atenție și că îi ajuți să se integreze. Dacă sunteți în aceeași localitate, cheamă-i la sediu sau ieșiți în oraș pentru a vă cunoaște mai bine și a discuta față în față despre așteptările pe care le aveți unii de la alții. 

În cazul în care acest lucru nu e posibil, organizează întâlniri virtuale, la care să participe toți membrii echipei și în cadrul cărora să creați o primă legătură. Ulterior, alocă-i fiecărui coleg nou câte un angajat cu experiență, care să îl ghideze oricând are nevoie și să îi ofere feedback și îndrumări.

2. Găsește variantele potrivite pentru a reuni echipa, indiferent de localizare

Chiar dacă ridicarea parțială a restricțiilor îți poate permite să organizezi evenimente cu angajații, se poate întâmpla ca membrii echipei tale să lucreze din diverse regiuni ale țării, fiindu-le, prin urmare, dificil să participe la ieșiri sau la team buildinguri. Folosește-te de mediul virtual pentru a organiza întâlniri în care să nu discutați despre muncă, ci pur și simplu să vă reamintiți cât de bine vă simțiți împreună, ca echipă. 

Decontează-le angajaților meniul și băutura, pentru ca fiecare persoană să își comande ceva bun din partea companiei. Poți apela și la cardurile de masă - angajații le pot folosi pentru plata comenzilor de la restaurantele preferate.

3. Comunică des cu echipa ta

Ajută-ți angajații să aibă mereu o bună vizibilitate asupra lucrurilor care se întâmplă în companie, pentru că acest aspect poate fi de multe ori neglijat când echipa nu mai lucrează în același birou, unde fiecare persoană are acces facil la informații și noutăți.

Pentru ca angajații să se simtă implicați și valoroși pentru companie, este necesar să nu pierzi legătura cu aceștia, mai ales în perioadele pline de provocări. Organizează ședințe săptămânale, în care să discutați deschis despre clienți, rezultate și task-uri, atât colective, cât și individuale.

4. Dezvoltă cultura internă a companiei

Dacă oamenii cu care lucrezi se simt parte dintr-o adevărată familie, nu vor avea tendința de a migra către competiție, ci își vor dori să rămână în continuare alături de echipă, chiar și de la distanță. De aceea, cultura internă a unei companii este un element esențial în fidelizarea angajaților, așa că e important să o menții la fel de puternică și de la distanță. Pentru asta poți utiliza cele mai cunoscute instrumente de comunicarea internă - newslettere ale companiei sau reviste interne cu știri din domeniu și materiale interesante despre mediul de lucru și top performeri.

5. Premiază excelența în rezultate și comportament

Nu uita să le demonstrezi angajaților tăi cât de mult contează ceea ce fac zi de zi pentru companie. Răsplătește-le performanța prin felicitări, diplome și premii - fie că alegi să le oferi o sumă de bani, un card de beneficii sau un obiect simbolic, personalizat cu sigla companiei, acest lucru va conta pentru ei. Încearcă să nu te limitezi la a recompensa angajații doar pentru rezultate. Există persoane care pot să nu fie atât de des top performeri, dar care compensează prin atitudinea față de colegi și clienți, iar un astfel de comportament merită premiat.

6. Investește în dezvoltarea oamenilor din echipă

Ajută-ți angajații să simtă că lucrând în compania ta au perspective excelente pentru viitor. Oferă-le posibilitatea de a participa la cursuri online sau pune-le la dispoziție un buget pe care îl pot investi în propria dezvoltare. 

Evident, va fi necesar să le acorzi și suficient timp liber pentru a putea învăța. Discută cu fiecare dintre ei despre acest aspect, pentru a decide ce interval este alocat dezvoltării - de exemplu, o oră-două pe săptămână sau o zi pe lună. Atât timp cât membrii echipei tale nu se simt plafonați, ci își dau seama că le oferi perspective de viitor, nu își vor dori să părăsească foarte curând compania.

7. Bazează-te pe un pachet atractiv de beneficii pentru angajați

Pachetul salarial și beneficiile oferite pe lângă acesta sunt un factor important în procesul de atragere și fidelizare a angajaților. În oferta de beneficii pentru angajați poți include diferite variante, precum asigurarea medicală, cardurile de masă, abonamentul dedicat activităților sportive, cardurile de vacanță sau cardurile pentru activități culturale.

De sărbători, oferă-le angajaților carduri cadou, alături de câte o mulțumire personalizată, pentru a le demonstra cât de mult îi prețuiești. Beneficiile extra salariale sunt o idee excelentă când vrei să-ți recompensezi echipa și să rămâi un angajator implicat, care pune pe primul loc bunăstarea oamenilor cu care lucrează.

Sodexo îți stă oricând la dispoziție cu o gamă variată de beneficii pentru angajați, din care poți alege soluțiile potrivite pentru echipa ta.

Discuta cu un consultant Sodexo

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.