Incepe de acum planificarea recompenselor de Craciun - Sodexo Romania
beneficii angajati

Incepe de acum planificarea recompenselor de Craciun

Din punctul de vedere al unui angajat, Craciunul poate fi o perioada stresanta, atat din punct de vedere financiar, cat si din punct de vedere al timpului liber.

De aceea, faptul ca recompensele din partea companiei elimina o parte din acel stres le face sa fie si mai populare in randul beneficiarilor lor. Doua treimi dintre firmele mari de pe piata din Marea Britanie isi recompenseaza angajatii la sfarsitul anului1, iar evenimentele organizate cu prilejul Craciunului sunt foarte populare in America Latina2, un procent de peste 90% dintre companiile din Chile3 oferind atunci recompense angajatilor.

Cand ar trebui companiile sa inceapa pregatirile?

Cu cat mai repede, cu atat mai bine! Inca de la 1 ianuarie, companiile ar trebui sa includa motivarea angajatilor prin recompense in strategia lor de crestere a angajamentului intern, ceea ce inseamna ca trebuie sa le coreleze cu stimulente comportamentale care reflecta valorile, misiunea si viziunea companiei. Recompensele pentru angajati nu ar trebui sa fie o initiativa separata, ci o parte a ceea ce vrea sa obtina firma in anul respectiv. In industria prelucratoare, acestea sunt in mod obisnuit legate de obiectivele de eficienta, volume si productivitate, in timp ce in domeniie legate de servirea consumatorilor, acestea reflecta viteza de raspuns la intrebarile consumatorilor sau capacitatea de a depasi asteptarile cand vine vorba de rezolvarea unei plangeri.

Asadar, comunicarea are un rol cheie?

Cu siguranta. Angajatii au nevoie sa inteleaga de ce sunt recompensati, asa ca transparenta in privinta performantelor individuale si ale intregii companii de-a lungul anului este extrem de importanta.

Multe companii nu constientizeaza valoarea din spatele acestor cheltuieli destinate motivarii angajatilor pentru ca nu exista nicio asociere cu ceea ce angajatul a facut efectiv. Exista apoi riscul ca angajatii sa astepte o forma de motivare, indiferent daca afacerea a mers bine sau daca angajatul si-a indeplinit obiectivele. Daca o companie trece prin momente dificile, recompensele de Craciun pot fi o modalitate de reactivare a motivatiei in cadrul forței de munca, insa comunicarea trebuie sa fie clara. Daca le spui oamenilor ca "Vremurile sunt grele, dar anul viitor putem trece peste aceste dificultati", atunci recompensa poate deveni un instrument motivational si sustine loialitatea echipelor.

Care sunt cele mai bune recompense de Craciun?

Tichetele sau cupoanele de reduceri sunt foarte populare, indiferent daca este vorba de Marea Britanie, Franta sau Statele Unite. Si o selectie variata de cupoane sau niste tichete cadou ce pot fi cheltuite intr-un numar mare de magazine inseamna pentru companii posibilitatea de a oferi ceva pentru toata lumea. In acelasi timp, folosirea acestora la brandurile de lux adauga o semnificatie suplimentara, alaturi de sentimentul ca perioada Craciunului este una speciala.

Dar, de fapt, aici conteaza datele demografice ale fortei de munca. Pentru angajatii din prima linie, o selectie de sticle de vin sau un cos cu alimente sunt idei foarte potrivite, ce pot usura din povara financiara. Chiar si micile cadouri, cum ar fi cutiile de ciocolata, sunt primite bine.

Pentru directori, care de obicei petrec mai mult timp departe de familiile lor, o recompensa experientiala poate fi foarte eficienta. Iar daca puteti integra mai mult timp petrecut alaturi de familie in aceasta recompensa, atunci va fi si mai apreciata. De asemenea, managerii din companie pot aprecia o calatorie cu cei dragi sau o seara la cinema si restaurant.

In ceea ce priveste cadourile pentru nivelul superior din firma, asortimentele de vinuri mai scumpe, sampania si ceasurile de marca sunt alte alegeri des intalnite, pe care acestia si le pot cumpara singuri cu tichetele cadou primite din partea companiei.

O alta optiune este de a lega recompensa de anul urmator, oferind, de exemplu, o pereche de ochelari de soare de la o firma cunoscuta in domeniu. In general, accentul trebuie pus pe ceea ce ar dori sa primeasca un angajat, mai degraba decat pe ceea ce o companie doreste sa ofere. Pentru a merge la sigur, tichetele cadou valabile intr-o retea vasta de magazine partenere se dovedesc a fi o optiune foarte buna. Nu acordati sticle de vin in valoare de sute de lei, cand angajatii ar prefera mai degraba tichete sau cupoane cu valori mai mici, dar pe care sa si le poate cheltui cum doresc ei.

Ce ne puteti spune despre momentul acordarii tichetelor?

Cand vine vorba de cupoane de discount si tichete cu care se pot face cumparaturi, daca acestea sunt oferite angajatilor cu o saptamana sau doua inainte de Craciun, atunci sincronizarea nu este tocmai ideala. Pana atunci, multi oameni vor fi luat deja articolele pe care le-ar fi putut cumpara cu tichetele respective. In schimb, daca le oferiti la sfarsitul lunii noiembrie sau inceput de decembrie, atunci angajatii isi pot planifica cumparaturile in jurul valorii tichetelor primite. Cat despre recompensele experimentale, acordarea acestora ar fi mai indicata in preajma Craciunului. Pentru angajatori, cheia este de a anticipa cand oamenii vor putea sa-si foloseasca la maximum recompensa.

Si cum ramane cu alternativele?

Multi angajati nu au prea mult timp de Craciun, ceea ce le sporeste nivelul de stres. Acestia trebuie sa faca diverse cumparaturi, sa isi viziteze familile, care pot fi la distanta, sau sa se implice in evenimentele de Craciun organizate de scolile copiilor lor. Pentru acesti angajati, o forma de motivare in preajma sarbatorilor ar putea lua si forma unui orar de munca flexibil, a unei jumatati de zi in care angajatul sa aiba liber sau chiar o zi intreaga libera pentru a face cumparaturi, care nu i-ar reduce din restul zilelor de concediu. Angajatii fara copii ar putea folosi si ei o zi libera, ca sa lucreze pentru o organizatie de voluntariat, de exemplu. Depinde foarte mult si care este cultura companiei.

Cum va poate ajuta Sodexo Benefits & Rewards Services?

Avem o vasta experienta in ceea ce priveste motivarea angajatilor. Putem oferi atat recompensele, cat si, ceea ce este la fel de important, va putem ajuta cu analiza si mesajul din spatele acestor recompense. Dar un sistem de recompensare inseamna mult mai mult. Acesta implica aflarea raspunsului la diverse intrebari, cum ar fi: de ce o companie doreste un astfel de sistem motivational, ce cauta sa stimuleze si ce doresc angajatii sa simta atunci cand primesc tichetele sau cupoanele din partea firmei. Intelegerea raspunsurilor la astfel de intrebari ne permite sa cream o valoare adaugata pentru companiile care aleg sa ofere angajatilor solutiile noastre, permitandu-ne sa adaptam atat beneficiile pentru angajati, cat si mesajele transmise.

Aveti cateva sfaturi de incheiere?

Daca incepeti un sistem de recompensare de Craciun, nu setati un nivel al asteptarilor prea ridicat, in ceea ce priveste darurile. Daca toti angajatii primesc un iPod la sfarsitul primului an si nu obtin un cadou similar in anul urmator, vor fi dezamagiti. Cel mai important lucru este gestionarea asteptarilor oamenilor. Fiti creativi si ganditi-va la modul in care poate fi transmisa o recompensa - in mod ideal aceasta este oferita de un manager, poate chiar imbracat ca Mos Craciun. Faceti din daruirea beneficiilor cupoanelor sau a tichetelor o activitate distractiva si asigurati-va ca aveti mesaje clare. Nu in ultimul rand, amintiti-va ca sunt disponibili experti care va pot ajuta sa ajungeti mai aproape de ceea ce va doriti.

Surse: [1] http://marksandspencerforbusiness.com/insights/rewarding-staff/ [2] SMEs’ challenges and quality of life at work. Global study 2015. Sodexo. [3]  https://www2.deloitte.com/cl/es/pages/consumer-business/articles/cl-aguinaldo-navidad.htm
New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.