Beneficii extrasalariale sau cresterea salariului: ce este mai avantajos
beneficii extrasalariale

Tichetele de masa, diurna sau cresterea salariala: ce prefera angajatorii si de ce

Intr-o piata a muncii tot mai competitiva, angajatorii se confrunta cu dificultati din ce in ce mai mari, in ceea ce priveste recrutarea si retentia personalului. Si, desi au la dispozitie o multime de mijloace prin care pot atrage noi angajati si ii pot fideliza pe cei existenti, oscileaza adesea cand vine vorba despre alegerea celor mai avantajoase cai de a-i recompensa si loializa.

Una dintre dilemele angajatorilor in acest sens este si alegerea dintre oferirea tichetelor de masa, acordarea diurnei sau cresterea ofertelor salariale. Afla cum pot acestea influenta procesul de recrutare si retentia angajatilor si care este varianta cea mai avantajoasa pentru angajatori:

Avantaje fiscale

Acordarea tichetelor de masa reprezinta, pentru toti platitorii de impozit pe profit, una dintre cele mai accesibile modalitati de recompensare si fidelizare a angajatilor. Fiind o cheltuiala deductibila fiscal, spre deosebire de diurna sau de cresterile salariale, un numar tot mai mare de angajatori o prefera. In plus, pentru tichetele de masa nu se platesc nici taxe si contributii sociale, avantaj de care beneficiaza inclusiv angajatii.

Diferentele sunt cuantificabile, taxele si impozitele pentru un bonus monetar de aceeasi valoare cu cea a tichetelor de masa ajungând la 37% din valoarea acestuia. Pe de alta parte, microintreprinderile nu se incadreaza pentru beneficiul deductibilitatii, deoarece acestea platesc impozit pe venit, insa sunt scutite de taxele sociale atunci când aleg aceasta varianta in detrimentul recompensarii monetare.

Cele mai multe companii care ofera astfel de avantaje in România sunt cele multinationale. Acest lucru se datoreaza si culturii organizationale a acestora si modelului global de a oferi angajatilor beneficii precum tichetele de masa.

Prin acordarea acestora, companiile isi fidelizeaza angajatii si gestioneaza astfel mai bine retentia lor in interiorul organizatiei.

Accesibilitate si flexibilitate

Tichetele de masa pot fi comandate online de catre companii, fara obligativitatea unui numar fix lunar, de aceea, flexibilitatea in relatia cu emitentii de tichete este o conditie esentiala pentru angajatori. Grupurile mari, precum Sodexo, asigura in fiecare moment o colaborare eficienta si facila cu firmele beneficiare, bazata pe calitatea si diversitatea serviciilor furnizate si pe experienta lor pe piata locala.

Cum tichetele de masa sunt oferite doar pentru zilele lucrate de catre angajati, este important ca volumul acestora sa poata fi ajustabil, in functie de necesitati. De altfel, cresterea numarului de angajati intr-o companie nu poate reprezenta nici ea o problema in acest sens, asa ca administrarea acestui beneficiu este facila nu doar din punct de vedere fiscal.

Adaptare in functie de nevoi

O companie care vrea sa isi recompenseze si fidelizeze angajatii prin astfel de beneficii va lua in calcul si usurinta cu care poate face acest lucru, dar si personalizarea ofertelor in functie de nevoile proprii.

De aceea, Sodexo reprezinta o optiune eficienta pentru angajatori si una convenabila pentru angajati, datorita numarului tot mai mare de parteneri care accepta tichetele de masa Gusto Pass ca modalitate de plata. In plus, compania ofera consultanta si pregateste oferte personalizate pentru orice entitate juridica.

In concluzie, acordarea tichetelor de masa este cea mai la indemana, rapida si eficienta metoda de a-ti recompensa angajatii si de a le oferi un motiv in plus sa iti ramâna alaturi, in calitate de angajator. In plus, este o decizie flexibila, asupra careia poti reveni in orice moment, dar si foarte eficienta din perspectiva costurilor, datorita deducerii cheltuielilor si scutirii taxelor sociale. Click me

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.