Valoarea nominala a cardurilor de masa. Beneficii angajator - Sodexo
valoarea nominala a cardurilor de masa, 3 persoane luand masa intr-un restaurant

Valoarea nominala a tichetelor de masa: ce beneficii iti aduc si cum motiveaza angajatii

In conformitate cu noile dispozitii ale Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, angajatii tai pot primi incepand cu luna iulie 2022 tichete de masa cu o valoare nominala de pana la 30 lei, care aduc beneficii inclusiv companiilor.

Oferite angajatilor din Romania inca din anul 1998, tichetele de masa sunt un beneficiu extrasalarial oferit in aproape toate tarile din Uniunea Europeana. Conform unui studiu al Asociatiei Profesionale a Emitentilor de Tichete, 56% din totalul angajatilor din Romania beneficiaza de tichete de masa, fapt care produce efecte benefice profunde la nivel economic si social.

Astfel, rezultatele studiului arata ca acordarea acestui stimulent contribuie la cresterea responsabilitatii sociale a companiilor, la modernizarea relatiilor de munca si la stimularea mediului de afaceri. Tichetele de masa electronice ajuta la promovarea obiceiurilor alimentare sanatoase ale populatiei ocupate si la scaderea riscului de saracie a angajatilor cu venituri reduse.

Principalele beneficii ale tichetelor de masă în opinia angajaților, conform APET (sursa: Studiu asupra percepției sistemului de tichete valorice):

  • Creșterea puterii de cumpărare (77% dintre respondenti)
  • Instrument de motivare la locul de muncă (63% dintre respondenți)
  • Calitate mai bună a hranei (31% dintre respondenți)
  • Creșterea productivității angajaților (46% dintre respondenți)
  • Reducerea absenteismului în rândul angajaților (35% dintre respondenți)

Ce prevede cadrul legislativ

Valoarea nominala a tichetului de masa se indexeaza semestrial cu indicele preţurilor de consum, înregistrat la mărfurile alimentare, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

Acest instrument de plata poate fi folosit doar pe teritoriul Romaniei, in limitele termenului de valabilitate aferent, si numai pentru a achizitiona bunurile pentru care a fost emis.

Care sunt avantajele acordarii noilor tichete de masa

Efortul financiar necesar adoptarii tichetelor de masa cu valoarea nominala de 30 lei este rasplatit pe termen lung, printr-o mai buna economie la bugetul angajatorului.

O companie cu 40 de angajati va inregistra lunar o economie de 37% prin adoptarea tichetelor de masa cu valoarea nominala maxima de 30 lei. Economia de 37% se refera la faptul ca tichetele de masa sunt scutite de taxele sociale salariale (35%) si patronale (2.25%), in comparatie cu acordarea unei mariri de salariu.

Avand la dispozitie tichete de masa cu o valoare majorata, angajatii isi pot acoperi pretul mesei de pranz. Contravaloarea acesteia, in cazul a numeroase restaurante, poate fi achitata integral,  fara necesitatea de a achita pranzul folosind doua tichete de masa.

Nu in ultimul rand, efectul benefic al adoptarii tichetelor de masa cu noua valoare nominala maxima se rasfrange si asupra performantelor firmei. Cu angajati motivati in permanenta prin cresterea puterii de cumparare, companiile si institutiile pot conta atat pe o reducere a fluctuatiei de personal, cat si pe stabilitate pe termen lung.

Noua valoare nominala maxima a tichetelor de masa este unul dintre cele mai eficace stimulente pentru angajati, la indemana oricarui angajator dornic sa-si dezvolte afacerea.

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.