Viața după birou: timpul liber și productivitatea - Sodexo Romania
motivareaa angajatilor

Viata dupa birou: timpul liber si productivitatea

Ca antreprenor, ești întotdeauna preocupat de eficiența angajaților tăi, aceasta spunându-și cuvântul în productivitatea companiei. Atunci când ești la birou, acorzi cu siguranță atenție fiecărui aspect din modul de lucru, pentru a te asigura că totul merge ca la carte și că echipa ta își poate duce sarcinile la capăt cât mai rapid și mai bine.

Știai, însă, că activitățile din timpul liber pot avea un impact puternic asupra productivității angajaților tăi? Află care este secretul din spatele unei echipe eficiente și ce poți face pentru a-ți ajuta angajații să obțină cele mai bune rezultate.

Cum influențează activitățile din timpul liber productivitatea angajaților

Din cauza ritmului alert al vieții de zi cu zi, foarte multe persoane ajung să nu își mai petreacă orele rămase după programul de lucru făcând ceva relaxant sau distractiv. Din păcate, rutina serviciu-casă este pe termen lung un factor care epuizează psihic angajații, determinându-i să vină la birou lipsiți de vlagă și de motivație.

Din acest motiv, în țări precum Franța sau Suedia s-au testat și implementat sisteme care să reducă numărul de ore de muncă. Rezultatul? Mai mult timp liber, folosit pentru activitățile preferate sau pur și simplu pentru relaxare, eficiență crescută, angajați fericiți, odihniți și mult mai motivați.

Iată ce efect pot avea activitățile de după program asupra angajaților tăi:

Yoga, meditația sau pur și simplu relaxarea în natură reprezintă un mod excelent de încărcare a bateriilor. O persoană care își găsește timp pentru astfel de activități sosește la birou cu mai multă energie, nu se enervează ușor și face față stresului mult mai bine. Relaxarea ajută și la o bună comunicare cu cei din jur, așa că dacă simți că membrii echipei tale sunt tensionați și observi că nu reușesc să se concentreze la sarcinile zilnice, cu siguranță le lipsește o pauză binemeritată.

Activitățile sportive sunt cheia către un organism sănătos și rezistent și o minte clară, care poate găsi ușor rezolvarea oricărei probleme. Indiferent de sportul practicat, rezultatele se vor vedea cu siguranță și în ceea ce privește capacitatea de concentrare și eficiența celui care alege să fie activ.

Activitățile culturale fie că este vorba de o piesă de teatru, un film sau un concert, accesul la cultură este extrem de important. Persoanele care evadează din rutină și intră măcar pentru o scurtă perioadă de timp în lumea unei cărți sau a unui spectacol își lărgesc astfel orizontul, devenind mai deschise către nou. Angajații care își fac timp pentru activități culturale sunt mai creativi, găsind ușor soluții și alternative pe care poate nu le observau atunci când se concentrau pe aceleași situații de la muncă zile în șir.

Vacanțele sunt ideale pentru deconectarea creierului și a corpului de la stresul la care acestea sunt zilnic supuse. Un angajat proaspăt întors din concediu este relaxat, are un moral ridicat și va lucra cu mai multă energie. Moralul angajaților are, de altfel, un puternic impact asupra întregii activități și imagini a companiei tale.

Cum te poți asigura că angajații tăi profită de timpul liber

Cu siguranță nu le poți impune membrilor echipei tale ce să facă în timpul liber, însă oferindu-le anumite facilități te poți asigura că aceștia au cât mai multe șanse de a se relaxa și a se simți bine:

  • Îndeamnă-i să își ia anual toate zilele de concediu și eventual acordă-le ca recompensă pentru rezultatele bune zile suplimentare
  • Organizează evenimente distractive cu întreaga echipă - team buildinguri, ieșiri în natură, zile tematice, concursuri, mese în oraș
  • Înscrie-ți angajații la cursuri de yoga sau de meditație - există traineri speciali care pot veni la sediul companiei
  • Acordă-le angajaților carduri pentru activități culturale, carduri de vacanță sau abonamente 7card
  • Implementează un program de lucru flexibil, în ture - de exemplu, nu e o idee rea ca unii angajați să înceapă activitatea la 8, alții la 9, în funcție de preferințe
  • Încurajează politica work from home - îi va scuti pe angajații tăi de drumul dus-întors spre birou și înapoi
  • Asigură la muncă un colț de relaxare, cu ceai sau sucuri, fructe și chiar masaj la birou - există companii care își oferă serviciile în acest sens

Aplică una sau mai multe dintre metodele de mai sus și vei observa o creștere a randamentului angajaților tăi, implicit a productivității întregii companii.

Click me

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.