Motivarea angajatilor: moft sau necesitate?

Cu siguranta ai auzit de tichetele de masa, voucherele de vacanta sau cardurile cadou. Dar cunosti cu adevarat efectul acestor instrumente asupra bunastarii angajatilor tai?
Hai sa descoperim impreuna
71%

dintre directori stiu ca succesul companiei depinde de motivarea regulata a angajatilor lor
- FastTrack360

37%

dintre angajati se simt motivati daca meritele lor sunt recunoscute prin beneficii extra salariale
- OC Tanner

21%

este ponderea cu care creste profitabilitatea unei afaceri care isi motiveaza angajatii
- Gallup

71%

dintre directori stiu ca succesul companiei depinde de motivarea regulata a angajatilor lor
- FastTrack360

37%

dintre angajati se simt motivati daca meritele lor sunt recunoscute prin beneficii extra salariale
- OC Tanner

21%

este ponderea cu care creste profitabilitatea unei afaceri care isi motiveaza angajatii
- Gallup

Ce este motivarea angajatilor si de ce este importanta?

Numeroase studii au aratat ca motivatia merge mana in mana cu productivitatea, iar angajatii motivati sunt mai eficienti, colaboreaza mai bine cu echipa si au rezultate mai bune.

Motivarea angajatilor cu beneficii extra salariale ii determina sa simta ca efortul pe care il depun zi de zi la locul de munca nu este doar pentru companie, ci si pentru ei insisi. Acestia, de asemenea, simt ca sunt importanti si pretuiti in cadrul organizatiei si prin eforturile lor fac sa evolueze echipe, departamente si companii intregi.

Dar cum sa ii motivezi corect pe angajatii tai? Care sunt cele mai reusite si verificate tehnici si metode pentru recompensarea angajatilor?

motivarea angajatilor, ce este si de ce este importanta- Sodexo

Cum iti motivezi angajatii in contextul actual?

proces de recrutare eficient, sodexo

In perioadele de criza, motivatia angajatilor tinde sa scada, iar acest lucru se observa si in scaderea eficientei la nivel de companie.

Iti doresti sa ai o echipa motivata si plina de energie, care sa traverseze cu bine aceste momente?

Chiar daca iti faci griji pentru vanzari si fluctuatia clientilor, nu ar trebui sa renunti la a-ti recompensa echipa.

Iata cateva metode prin care iti poti rasplati angajatii, economisind in acelasi timp bugetul companiei:

  • Recunoaste performanta la nivelul intregii companii
  • Acorda recompense angajatilor tai pentru atitudine pe timp de criza
  • Asigura-le angajatilor o masa din partea companiei
  • Apeleaza la vouchere si carduri, in loc de recompense in bani
  • Recompenseaza-ti angajatii cu experiente care sa ii scoata din rutina
  • Investeste in dezvoltarea angajatilor tai
Motivarea angajatilor, tehnici eficiente pe timp de criza sau pandemie - Sodexo

Citeste in detaliu despre metodele de recompensare si motivare a angajatilor pe timp de criza. De asemenea, pe blogul nostru, poti invata despre motivarea si managementul angajatilor in „noul normal” sau sa descoperi cele mai eficiente metode de fidelizare a angajatilor in situatii de criza.

Recompensarea angajatilor: beneficiile pentru angajator

Dupa cum am mentionat si mai sus, recompensarea corecta a angajatilor afecteaza direct productivitatea la nivel de companie. Dar pe langa productivitate, motivandu-ti angajatii cu beneficii extra-salariale, ai de castigat mult mai mult. In primul rand, creste moralul si sanatatea mentala a angajatilor tai, prin urmare, vei observa cum incepe sa scada numarul de concedii medicale si absenteismul.

Angajatii mai putin stresati sunt mai fericiti si pot transmite mai departe acest sentiment, catre clientii tai. Odata ce demonstrezi ca iti pasa mai mult de angajatii tai decat o cere legea, acestia devin mult mai loiali, sansele ca ei sa plece scad, iar echipa devine din ce în ce mai unita, gata sa lupte cot la cot langa tine in perioade mai dificile.

Totodata, trebuie mereu să tii cont de faptul ca un angajat loial si multumit este cel mai bun si eficient ambasador al brandului tau.

Multumirea si starea de bine a angajatului tau se reflecta in toate aspectele ce tin de imaginea ta ca brand si companie. Vei fi privit din toate punctele strategice de vedere: de catre concurenta, clienti si potentialii angajati, drept un brand serios, de incredere si atragator.

Vrei motive si mai specifice care sa explice de ce merita sa investesti in bunastarea angajatilor tai? Citeste acest articol.

Soft de resurse umane pentru optimizarea proceselor interne

Descopera ce poti oferi angajatilor tai cu fiecare dintre beneficiile extra salariale de la Sodexo

Asigura-le pranzul cu voucherele de masa

Cardul de tichete/bonuri de masa Sodexo -Gusto Pass

Cardul de masa Gusto Pass reprezinta formatul electronic al celui mai popular beneficiu extra salarial din tara. Acesta poate fi utilizat pentru a achita mesele in oras sau pentru a comanda mancare acasa.

Angajatii tai pot plati cu Gusto Pass in magazinele alimentare, restaurante, cofetarii, fast food-uri si cafenele. Plata se realizează contactless sau cu telefonul, iar tot mai multi parteneri Sodexo accepta acum plata online.

Pentru ca e scutit de la plata contributiilor sociale si deductibil de la plata impozitului pe profit, valoreaza cu 37% mai mult fata de aceeasi suma acordata in bani. Statul ofera pentru acest beneficiu 100% deductibilitate si exceptare de la plata taxelor salariale, conform Legii 165/2018.

Ofera-le cadoul care poate fi orice vor ei

Cardul Cadou Pass este darul care poate fi transformat in orice isi doresc angajatii tai.  Incarca-l cu orice ocazie speciala: 8 martie, Paste, 1 iunie, Craciun sau evenimente care sunt incadrate in categoria cheltuieli cu caracter social, efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a regulamentului intern.

Cu ajutorul Cadou Pass, angajatii isi pot achizitiona o gama variata de produse: electronice si electrocasnice, articole sportive, mobilier, bijuterii, jucarii, haine, incaltaminte si multe altele.

Reteaua de parteneri Sodexo care accepta Cadou Pass este extrem de extinsa - aproximativ 67.000 de magazine din intreaga tara. Este neimpozabil, in limita a 150 lei de angajat pentru fiecare eveniment, beneficiind de 100% deductibilitate la calculul impozitului pe profit, în limita a 5% din valoarea cheltuielilor salariale.

Incurajeaza-i sa investeasca in bunastarea lor emotionala

Cardul Cultura Pass le permite angajatilor tai sa achizitioneze carti si manuale de la librarii din intreaga tara, precum si bilete la activitati culturale: filme, concerte, expozitii sau teatru, inclusiv cu plata online.

Sumele oferite prin Cultura Pass beneficiaza de 100% deductibilitate la calculul impozitului pe profit. Poti acorda 160 de lei lunar, sau 320 lei ocazional, pentru evenimente specifice.

Trimite-i in vacanta

Cardul Turist Pass poate fi folosit pentru a achizitiona servicii turistice, cazare, transport si masa la hoteluri, pensiuni si agentii de turism din intreaga tara. Sodexo are cea mai mare si diversa retea de parteneri din Romania, iar incepand de anul trecut, platforma Booking.com le permite utilizatorilor sa caute si sa rezerve cazari la hoteluri si pensiuni care accepta plata cu cardul de vacanta Sodexo.

Sumele acordate pe Turist Pass reprezinta cheltuieli deductibile, limitate la cel mult 13.800 de lei (6 salarii minime brute/tara garantate în plata)/angajat/an fiscal. Sunt scutite de contributia asiguratorie pentru munca, in valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

Sustine-i in dorinta de a duce un mod sanatos de viata

7card, sodexo

Abonamentul 7card este cel mai cunoscut beneficiu extra salarial destinat activitatilor sportive.

Reteaua 7card include centre de sport si relaxare din toata tara, unde angajatii tai pot practica fitness, inot, dans, yoga, pilates, cycling, arte martiale si multe alte activitati.

Cardul permite si accesul la evenimente si activitati sportive sau de recreere online. Poti achita integral beneficiul pentru toata echipa sau poti sa imparti costurile cu angajatii interesati sa se inscrie in program.