psihoterapia

Consilierea psihologică și psihoterapia pentru angajați

3 Ianuarie 2023

Consilierea psihologică pentru angajați te poate ajuta să creezi un mediu de lucru sănătos, plăcut și productiv. Vrei să le asiguri angajaților tăi toate condițiile necesare pentru a-și menține starea de bine și a depăși mai simplu provocările vieții? Află mai multe despre beneficiile psihoterapiei și consilierii psihologice.

Fiecare angajator are obligația prin Codul Muncii să gestioneze toate tipurile de riscuri în ceea ce privește sănătatea, inclusiv cea psihică, și securitatea personalului. În rândurile de mai jos discutăm despre importanța consilierii psihologice și beneficiile psihoterapiei pentru persoanele angajate, care să asigure un mediu de lucru sănătos, plăcut și productiv. 

Starea de bine și importanța acesteia pentru angajați

Starea de bine a unei persoane se reflectă atât în viața personală, cât și în cea profesională. Organizația Mondială a Sănătății definește sănătatea ca fiind starea de bine din punct de vedere fizic, psihic și social. Prin urmare, antreprenorii, managerii și reprezentanții de HR trebuie să aloce o importanță deosebită și asupra sănătății psihice a angajaților, respectiv implicațiilor acesteia.

În viața fiecărui angajat pot exista perioade dificil de gestionat pe cont propriu. Ele pot fi mai ușor de depășit prin intermediul unor servicii de consiliere psihologică, respectiv ședințe de psihoterapie la care se poate apela pentru îmbunătățirea stării generale de bine.

Consilierea psihologică și psihoterapia pentru angajați este recomandată în situații precum:

  • nivel ridicat de stres sau situații de burnout, care apar mai ales în cazul managerilor de departament sau liderilor de echipă;
  • incapacitatea angajatului de a reuși să se concentreze în activitățile pe care le are de îndeplinit în cadrul companiei (performanță și productivitatea scăzută);
  • lipsa de inițiativă a angajatului, cu atât mai mult dacă aceasta întârzie să apară;stare de oboseală cronică cu caracter permanent, fără semne de îmbunătățire;
  • sentimente de anxietate în legătură cu anumite probleme personale (deces în familie, divorț etc.) profesionale (lipsa banilor, dobândirea unor abilități la locul de muncă etc.) sau alte situații de incertitudine care au loc la nivel local sau global (pandemie, război etc.);
  • probleme de sănătate care îi afectează starea generală și capacitatea de lucru, individuală sau în echipă;
  • contexte conflictuale între angajați sau atunci când există relații dificile de comunicare și colaborare între aceștia. 

▶ Citește despre cum să crești motivatia angajatilor, respectiv care sunt tehnicile si instrumentele utile pentru a face asta într-o companie.

consiliere psihologica

 

De ce este necesară și care sunt beneficiile psihoterapiei pentru angajat

Necesitatea psihoterapiei în viața profesională, respectiv personală, a unui individ este din ce în ce mai evidentă în ultimii ani. Este binecunoscut faptul că problemele personale ale unui angajat afectează performanța și productivitatea la locul de muncă, la fel cum stresul și suprasolicitarea de la birou poate afecta comunicarea și relația cu familia sau prietenii. Așadar, oricum am privi, psihoterapia este cu certitudine benefică.

Psihoterapia reprezintă o soluție modernă și la îndemână pentru orice tip de companie care este preocupată, bineînțeles, de starea de bine a tuturor angajaților săi. Ca best practices, este ideal să se aibă în vedere consilierea psihologică preventivă de grup, respectiv sprijinul individual în momentul și la timpul potrivit. Mai exact, suportul emoțional să nu fie unul reacțional, așa cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, ci mai degrabă proactiv.

În lipsa consilierii psihologice, persoana angajată poate manifesta diverse simptome, de la probleme respiratorii, cardiace, digestive până la atacuri de panică, senzație de „nod în gât” sau depresie. Conform unor studii, depresia va fi, în curând, o cauza principală a concediului medical pe piața muncii din Europa. De altfel, problemele cauzate de sănătatea psihică sunt în creștere la nivel global.

Conform specialiștilor în psihologie, dacă în urma analizelor și investigațiilor medicale nu sunt constatate alte cauze, vorbim despre așa numitele simptome psihosomatice. Somatizările sunt considerate semnale de alarmă cu privire la starea psihică a unei persoane, cu efecte directe asupra stării fizice. Netratarea acestora poate duce la gastrită, hipertensiune, migrene, oboseală cronică și alte afecțiuni.

Printre beneficiile psihoterapiei pentru angajați putem menționa următoarele:

  • inducerea unui proces de autocunoaștere, respectiv descoperirea resurselor interioare care să conducă, mai departe, la folosirea întregului potențial profesional și uman;
  • gestionarea emoțiilor, sentimentelor, gândurilor prin adoptarea unui tipar comportamental cognitiv și emoțional adecvat fiecărei situații în parte;
  • managementul stresului la locul de muncă prin atingerea unor aspecte esențiale precum eficientizarea timpului, creșterea performanțelor, îmbunătățirea relațiilor de comunicare;
  • crearea unui echilibru personal și profesional (work-life balance), cu rezolvarea problemelor din viața personală și depășirea dificultăților întâlnite la locul de muncă.

Neuroștiința poate fi de mare ajutor în compania ta. Descoperă formula fericirii alături de angajați

Consilierea psihologică pentru angajații care lucrează remote

După cum am conștientizat deja cu toții, pandemia de coronavirus a determinat și un nou mod de a lucra: desfășurarea activității de acasă sau din orice alt loc în afara sediului convențional de birouri. Totuși, sistemul de muncă remote aduce destule provocări atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

De exemplu, pentru mulți angajați izolarea socială poate reprezenta o stare emoțională negativă, care se poate accentua în lipsa unor măsuri de consiliere psihologică care să-i adapteze la acest mod de lucru. Ce-i drept, aplicațiile de conferințe online sau de chat nu înlocuiesc o interacțiune face-to-face. În acest sens, se pot lua în considerare întâlniri fizice săptămânale sau lunare.

O altă problemă reiese din presiunea și stresul de a munci remote. Aceasta vine, de regulă, din partea angajatorului. Practic, chiar dacă muncește de acasă și are acces oricând la un laptop sau telefon, angajatului trebuie să i se respecte orele de lucru sau de pauză, conform contractului de muncă. Spre exemplu, o ședință programată după finalizarea orelor de lucru nu este nicicum justificată și încalcă respectarea vieții personale.

De asemenea, și în cazul angajaților care lucrează remote trebuie să se aibă în vedere toate situațiile de natură psihologică menționate la începutul articolului. 

Cel mai inspirat mod pentru aprecierea angajatilor? Dăruiește-le un Card Pluxee Cadou

psihoterapie de grup

Ce beneficii aduce consilierea psihologică a angajaților pentru companie

Dincolo de suportul și implicarea angajatorului pentru redresarea mentală a personalului, consilierea psihologică aduce, până la urmă, o serie de beneficii pentru întreaga companie. Resursa umană rămâne în continuare esențială pentru îndeplinirea obiectivelor unei companii. Prin urmare, sănătatea psihică a angajaților este în legătură directă cu succesul businessului pe termen lung.

Până la urmă, ce beneficii aduce consilierea psihologică a angajaților pentru o companie? În primul rând, starea de bine vine cu optimism, motivație și, nu în ultimul rând, reușite profesionale pentru angajat și, implicit, companie. Pe de altă parte, compania care pune preț pe sănătatea angajaților săi va fi una puternică din punct de vedere financiar și, desigur, apreciată pe piața muncii. În plus, își poate reduce fluctuațiile de personal, cu un efect pozitiv asupra reputației generale.

În concluzie, consilierea psihologică se dovedește a fi o soluție eficientă în diversele situații care pot afecta atât starea individuală a persoanei angajate, cât și randamentul acesteia în a-și atinge obiectivele dorite de companie. În prezent există platforme cu servicii integrate și psihologi specializați în evaluarea angajaților, respectiv analiza climatului organizațional al companiei.

În altă ordine de idei, includerea unui abonament sau accesul la ședințe de psihoterapie poate reprezenta un criteriu important în pachetul de beneficii extra salariale pe care un angajator îl poate oferi angajaților săi.

Sursa foto: Shutterstock