alimentatie sanatoasa

Cum poți avea o alimentație sănătoasă atât acasă, cât și la birou

4 Octombrie 2022

Cu siguranță știi deja că o alimentație echilibrată este o parte esențială a unui stil de viață sănătos. Cum poți însă ține cont de ceea ce mănânci atunci când ai o viață activă, împărțită între casă și locul de muncă? Așa cum vei descoperi în continuare, există metode prin care îți poți crea obiceiuri alimentare sănătoase, cu impact pozitiv asupra stării tale de bine.

nutritie sanatoasa

 

Tot mai multe persoane sunt preocupate de o alimentație sănătoasă și de o viață sănătoasă per total. Însă, de cele mai multe ori, alimentația sănătoasă rămâne un concept pe care nu mulți oameni îl înțeleg, ceea ce poate duce la excese alimentare. Despre ce înseamnă cu adevarat un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată, poți citi în continuare. De asemenea, te invităm să urmărești și episodul 1 din podcastul Plus de Conversație cu medicul nutriționist Mihaela Bilic, care te va ajuta cu siguranță să afli răspunsul la multe întrebări despre alimentație.

Legătura dintre alimentația sănătoasă și echilibrul alimentar

Oamenii au tendința de a echivala conceptul de nutriție sănătoasă cu cel de echilibru alimentar. Însă, este important de precizat că echilibrul alimentar este un concept atât de complex, încât uneori intră în antiteză cu instinctul omului, iar echilibrul propriu-zis poate fi atins doar pe termen scurt. Pentru unele persoane, căutarea echilibrului alimentar poate reprezenta un factor de stres. 

Ce este de făcut în această situație? Fiecare persoană ar trebui să încerce să aibă o alimentație sănătoasă în majoritatea timpului, iar din când în când, să își permită și mici plăceri culinare. Astfel, se poate spune că echilibrul alimentar înseamnă îmbinarea alimentelor care hrănesc corpul cu alimentele care hrănesc sufletul, dar fara excese.

Despre creierul uman și alimentația sănătoasă

Creierul uman nu cunoaște instinctual noțiunea de aliment nesănătos, care poate avea mai multe înțelesuri: îmbolnăvește, îngrașă, face rau și altele. În momentul în care o persoană începe să își pună întrebari despre mâncare, dacă este sănătoasă sau nu, apare anxietatea și intervine instinctul de „supraviețuire”. Astfel, indiferent dacă alimentele pot fi incadrate în categoria sănătoase sau nu, este important ca mâncarea să fie servita în liniște, fără anxietate, pentru ca instinctul să acționeze și să intervină senzația de sațietate, extrem de importantă. 

În cazul în care anxietatea intervine, oamenii încep să mănânce din inerție, mai mult decât au nevoie, în încercarea de a obține senzația de bine. Așadar, creierul nu știe diferența dintre o alimentație sănătoasă și una considerată nesanatoasă, ci caută doar plăcerea și sațietatea. De aceea este important echilibrul alimentar, pentru ca mesele să conțină atât alimente nutritive, cât și mulțumitoare pentru minte - desigur, fară excese.

alimentatie sanatoasa

 

Noțiunea de foame și o alimentație sănătoasă

Multe persoane se gândesc la alimentatie mult prea mult și se întreabă dacă au mâncat sănătos, dacă au mâncat prea mult sau cum este mai bine să mănânce. Medicul nutriționist Mihaela Bilic pledează pentru reîntoarcerea la simțuri, atunci când vine vorba despre mâncat. Fiecare persoană ar trebui să se întrebe dacă:

  • îi plac sau nu alimentele pe care planuiește să le mănânce;
  • îi este foame sau nu (cu accent pe mâncatul din plictiseala și pe diferența dintre foame și poftă);
  • s-a săturat sau nu.


Foamea este instinctul ce ajută oamenii să supraviețuiască, însă este bine ca fiecare om să își definească noțiunea de foame și să știe care este foamea adevărată. Astfel, se vor elimina excesele alimentare, episoadele de mâncat alimentar din cauza stresului și îngrășarea, care se poate realiza chiar și ținând cont de o alimentație sănătoasă, însă în cantități prea mari și prea dese.

▶️ Citește despre cum poti gestiona stresul astfel încât episoadele de mâncat emoțional să fie cât mai rare.

Cum se definește un program de alimentație sănătoasă?

Pentru persoanele ocupate și active, alimentația sănătoasă nu este suficientă, dacă nu există și un program alimentar definit prin disciplină și organizare. Când vine vorba despre alimentație sănătoasă, organizarea joacă un rol major. Pe scurt, fiecare persoană va consuma acasă sau la birou ceea ce a cumpărat. De aceea, primul pas pentru schimbarea obiceiurilor alimentare este organizarea meselor. 

Între disciplină și alimentația sănătoasă există o strânsă legătură. Chiar dacă disciplina alimentară nu ar trebui caracterizată de interdicții, sunt anumite obiceiuri care nu ar trebui negociate: 

  • fără ronțăieli între mese;
  • mesele să fie servite în tihnă, fără alte activități cum ar fi telefonul, televizorul etc. 

Disciplina ajută în special la mâncatul conștient și la evitarea supraalimentarii, deoarece mulți oameni nu mai sunt atenți la instinct și la porțiile de mâncare, în momentul în care butonează telefonul în timpul mesei. 

Obiceiurile alimentare, disciplina și o nutriție sănătoasă

Disciplina transformă obiceiurile alimentare în obiceiuri sănătoase și, de aici, alegerile spre o nutriție echilibrată vor fi mult mai ușoare, fără anxietate. Pentru dobândirea unui obicei, este nevoie de o perioadă de 100 de zile. Astfel, dacă la început, disciplina va fi cea care determină alegerile alimentare, în timp, obiceiul va „prelua fraiele”. Un lucru important de menționat este faptul că un om care are obiceiuri alimentare sănătoase va trece mai ușor peste perioadele de relaxare, cum ar fi un concediu în care nu va mânca așa cum era obișnuit, față de un om care nu are o disciplină și obiceiuri.

pauza de masa

 

Când devine mâncatul emoțional o problemă?

Mâncatul emoțional este văzut adesea ca fiind o problemă de psihonutriție, însă trebuie precizat că nu toate situațiile de mâncat emoțional sunt problematice. Mancarea în sine este plăcere și, de cele mai multe ori, o felie de tort sau o bucată de ciocolată poate aduce bucurie. Problema intervine în momentul în care mâncatul emoțional devine un obicei, iar cantitățile de mâncare și alegerile alimentare nu sunt cele mai sănătoase. Este o mare diferență între a mânca o felie de tort și un tort intreg, iar de cele mai multe ori, stresul este cel care cauzează mâncatul emoțional. Prin urmare, trebuie investigată cauza acestui obicei, nu blamată mâncarea. 

▶️ Citește mai multe despre psihonutritie și despre momentul în care este nevoie să apelezi la specialiști.

Susținerea angajaților la locul de muncă

Unul dintre modurile prin care angajatorii își pot susține angajații este oferirea  cardurilor de masă Pluxee. Cu ajutorul acestora, se poate comanda cel puțin o masă gătită pe zi, de la partenerii Pluxee. În toată țara există mii de parteneriate cu restaurante și cantine, astfel că pot fi comandate mese nutritive și delicioase. În plus, faptul că vor avea acces la o masă caldă, contribuie și la menținerea unei stări psihice cât mai bune, având în vedere că oferă un sentiment de confort. 

Pe lângă oferirea unor carduri tichete de masa Pluxee, cu ajutorul cărora angajații își pot asigura o alimentație sănătoasă chiar și la birou, este importantă și încurajarea culturii wellbeing. Ce înseamnă acest lucru? Faptul că angajatorii se preocupă din ce în ce mai mult de bunăstarea angajaților și de ceea ce le aduce bucurie.

Oferirea unui card de masa este un prim pas pentru o alimentație sănătoasă a angajaților. Un alt mod în care angajatorii pot sprijini angajații este prin asigurarea unei zone confortabile de luat masa. Este important ca fiecare persoană să mănânce în tihnă, nu la birou și nu pe grabă. Având la dispoziție cardurile Pluxee Gusto, angajații vor putea comanda din timp mâncarea, iar întreaga pauză de masă vor putea servi preparatele favorite.

▶️ Solicită o ofertă pentru Cardul Pluxee Gusto și ajută-ți angajații să aibă o alimentație sănătoasă la birou. Pluxee poate deveni partenerul ideal pentru a le demonstra angajaților grija față de ei. 

Așadar, dacă îți dorești ca angajații companiei tale să aibă o alimentație sănătoasă și o stare de spirit cât mai bună, oferă-le toate condițiile necesare: un loc în care pot servi masa în liniște, pauză de masă în care să nu fie deranjați și Cardul Pluxee Gusto.

Sursa foto: Shutterstock & iStock