Fericirea angajatilor si rezultatele companiei - Pluxee

Cât de mult influențează fericirea angajaților rezultatele companiei?

5 Aprilie 2024

Vorbim deseori despre fericirea simțită în viața personală, însă cât de des ne gândim la fericirea din mediul profesional? Cu siguranță ai observat că atunci când te simți bine la locul de muncă, lucrurile par mai simple: găsești mai rapid soluții pentru diversele probleme, lucrezi cu mai multă eficiență, iar inspirația pare să curgă mult mai ușor.

Și nu este de mirare - studiile arată că angajații fericiți sunt mai productivi, oferă servicii mai bune clienților și fac mai puține greșeli.

Descoperă în continuare cât de importantă este fericirea angajaților tăi și cum poți afla ce simte fiecare membru al echipei.

Ce înseamnă o echipă fericită

Fericirea angajaților merge mai departe de un salariu bun sau condiții de lucru satisfăcătoare. Evident, acești factori sunt importanți, însă adevărata fericire este mult mai complexă și se leagă mai degrabă de sentimentul de împlinire. Iată câteva aspecte care caracterizează o echipă fericită:

  • Oamenii simt că munca lor este semnificativă, că lucrează pentru un scop clar și au obiective realiste.
  • Fiecare membru al echipei se simte apreciat de conducere și de colegi, putând conta oricând pe sprijinul acestora.
  • Din punct de vedere al dezvoltării, angajații se simt încrezători în traseul lor profesional și nu au senzația că se plafonează. Primesc resursele și îndrumarea necesară pentru a crește profesional și pot privi cu optimism spre viitor.
  • Fericirea înseamnă și echilibrul între viața profesională și cea personală. Angajații au nevoie de timp pentru pasiunile lor, pentru familiei și prieteni. De asemenea, știu că pot conta pentru angajator pentru un salariu și un pachet de beneficii care să contribuie la confortul financiar și starea lor de bine.

Cum influențează fericirea angajaților rezultatele companiei

Fericirea angajaților este un adevărat motor al afacerii - de acest aspect pot depinde atât rezultatele, cât și reputația companiei. Iată cât de multe avantaje ai atunci când echipa ta este fericită:

  • Câștigi cei mai buni ambasadori ai brandului - oamenii cu care lucrezi pot promova compania gratuit și mult mai eficient decât orice specialist PR. Angajații fericiți tind să recomande produsele și serviciile, atât prietenilor, cât și în mediul online. De asemenea, oferă recenzii pozitive pe platformele de locuri de muncă, ceea ce atrage mai ușor candidații valoroși. Nu în ultimul rând, satisfacția angajaților se poate reflecta în experiența oferită clienților - dacă vrei să crești NPS-ul (Net Promoter Score), începe prin a te asigura că echipa ta este cu adevărat mulțumită.
  • Păstrezi alături angajații valoroși - angajații fericiți au mai puține motive să părăsească organizația. Ei îți vor rămâne loiali și te vor sprijini atunci când este necesar, pentru că și tu le oferi toate oportunitățile de care au nevoie. În plus, atunci când vei angaja persoane noi, oamenii cu vechime le vor povesti cât de mulțumiți sunt de locul de muncă, iar acest lucru va facilita adaptarea noilor colegi.
  • Crești eficiența și productivitatea - cu siguranță ai observat că atunci când ai o stare de spirit bună și iubești ceea ce faci, lucrezi cu mai multă pasiune. Prin urmare, nu este de mirare că 67% dintre angajați spun că sunt mai productivi atunci când se simt fericiți la locul de muncă. Totodată, un studiu realizat de Oxford arată că o echipă fericită poate duce la o creștere cu 13% a productivității.
  • Depășești competiția - în mediul de afaceri actual, este important să ai un avantaj competitiv. Dacă atât tu, cât și companiile concurente oferiți produse similare și folosiți tehnologii de ultimă generație pentru a rămâne în top, avem o soluție prin care să fii cu un pas înainte: asigură-te că lucrezi cu cea mai bună echipă. Iar aici nu ne referim doar la cunoștințe și abilități, ci mai ales la implicarea oamenilor. Studiile au demonstrat că organizațiile cu angajați fericiți au performanțe cu 20% mai bune decât concurența.
  • Încurajezi inovația - îți dorești să simplifici procesele interne ale companiei, să dezvolți produse noi sau să îmbunătățești serviciile? Pentru asta, este important să lucrezi cu oameni care se simt motivați și inspirați, astfel încât să vină constant cu idei interesante. Fericirea angajaților este esențială și din acest punct de vedere, pentru că poate contribui la dorința și capacitatea de a inova.
  • Scazi numărul absențelor și a concediilor medicale - starea noastră emoțională ne influențează deseori sănătatea fizică și psihică. Atunci când suntem nefericiți și stresați, riscăm să dezvoltăm diverse afecțiuni și chiar să încetinim răspunsul sistemului imunitar. Dacă pui accent pe fericirea angajaților tăi, îi poți ajuta să își mențină mai ușor sănătatea și starea de bine.
  • Creezi o atmosferă de lucru pozitivă - o cultură organizațională în care angajații se simt fericiți și implicați contribuie la o atmosferă de lucru plăcută și deschisă. Acest lucru favorizează colaborarea în echipă, ceea ce este un element important pentru succesul oricărui proiect.

Cum afli cât de fericită este echipa ta

Fericirea nu se poate măsura doar după zâmbetele afișate de cei din jur. De aceea, este important să găsești metode potrivite pentru a înțelege ce simt cu adevărat angajații tăi. Dacă ai o echipă restrânsă, poate fi simplu să discuți cu fiecare persoană. Ține însă cont de faptul că unii oameni evită să ofere feedback complet și 100% sincer, în special dacă discută cu persoane aflate în funcții de conducere. Pentru a-i încuraja să-și spună părerea sinceră, apelează la varianta unui sondaj anonim, care le oferă mai multă libertate de exprimare. Sondajele sunt o variantă excelentă și pentru companiile mari, cu echipe numeroase, în care este dificil să porți discuții cu toți angajații.

Dacă vrei ca rezultatele sondajului să fie cât mai concludente, folosește o soluție special creată pentru a descoperi ce simte echipa ta: The Happiness Index. Acesta este un instrument unic, cu ajutorul căruia poți afla cât de mulțumiți sunt angajații și ce strategii ar trebui să adopți pentru a le oferi o experiență optimă. The Happiness Index include 18 sondaje predefinite, cu întrebări susținute de cercetările neuroștiințifice, care îți asigură feedback util, în timp real. Odată ce primești răspunsurile, poți descifra emoțiile și nevoile echipei tale, prin machine learning și analiza sentimentelor. Ai acces la rapoarte detaliate, pe care le poți trimite către colegii tăi, pentru a le discuta împreună și a crea planuri de acțiune.

Fericirea echipei tale este esențială, atât pentru dezvoltarea companiei, cât și pentru starea de bine a fiecărei persoane. Dacă îți dorești ca oamenii cu care lucrezi să se simtă împliniți și motivați, încearcă să îi înțelegi în mod real, să descoperi ce simt și ce aspirații au.

Iar pentru că ți-am povestit despre The Happiness Index, te invităm să vezi exact cum funcționează și cum te poate ajuta să măsori fericirea și implicarea echipei tale. Solicită-ne un demo, iar unul dintre consultanții Pluxee te va contacta pentru a-ți prezenta platforma.

Vrei să afli cât de fericiți și de implicați sunt angajații tăi? Descoperă cum poți utiliza The Happiness Index pentru a obține rezultate relevante.