Inteligenta artificiala in HR - Pluxee Romania

AI la locul de muncă - riscuri și oportunități pentru HR

9 Noiembrie 2023

Auzim tot mai mult vorbindu-se despre inteligența artificială și aplicabilitatea sa în activitățile de zi cu zi. Soluțiile AI sunt create pentru a ne simplifica viața, însă în același timp pot ridica o serie de întrebări, legate în special de confidențialitatea datelor și de impactul automatizării asupra locurilor de muncă. Prin urmare, este important să înțelegem ce înseamnă exact inteligența artificială și cum o putem utiliza pentru a ne bucura de mai multe oportunități. Descoperă în continuare cum poate fi folosită inteligența artificială în departamentele de resurse umane pentru a simplifica activitatea și a aduce un plus de valoare întregii companii.

Ce înseamnă inteligența artificială

Inteligența artificială - sau AI (Artificial Intelligence) este prezentă în ziua de astăzi peste tot în jurul nostru. Poate fi definită ca inteligența mașinilor, prin care diverse aparate, aplicații sau sisteme informatice pot efectua sarcini ce nu demult puteau fi realizate doar de oameni. Acestea sunt programate pentru a învăța, a observa tipare și a lua decizii pe baza datelor pe care o au la dispoziție. 

Aparatele și sistemele care dispun de inteligență artificială nu efectuează doar activități recurente, ci pot înțelege cerințele, învățând din experiență și adaptându-se. Un exemplu concret și la îndemâna tuturor este asistentul vocal de pe smartphone, care este destul de dezvoltat pentru a înțelege ce i se cere. Asistentul răspunde, este capabil să poarte un adevărat dialog și caută soluțiile de care utilizatorul telefonului are nevoie. Bineînțeles, exemplele de aparate și aplicații dotate cu AI sunt numeroase - de la mașini autonome sau electrocasnice inteligente, până la chatbot-uri care preiau relațiile cu clienții pe social media și pe site-urile companiei. Toate există pentru a ne ajuta să depunem mai puțin efort, lăsând tehnologia să lucreze în favoarea noastră.

Inteligența artificială - avantaje și dezavantaje

Chiar dacă reprezintă un evident progres al tehnologiei, inteligența artificială poate avea atât plusuri, cât și minusuri, în funcție de modul în care o utilizezi în activitatea curentă. Este important să cunoști toate aceste aspecte, astfel încât să poți profita de avantajele sale, minimizând dezavantajele.

Avantajele inteligenței artificiale

Mai multă eficiență - când folosești instrumente AI ai la dispoziție propriul asistent virtual, care poate procesa date și informații într-o fracțiune de secundă. Inteligența artificială se poate ocupa de sarcini rapid și precis, economisind astfel timp și resurse. 

Disponibilitate permanentă - ca oameni, avem nevoie de odihnă pentru a putea funcționa. Sistemele AI pot funcționa 24/7 fără a se plictisi sau a avea nevoie de pauze, ceea ce înseamnă o productivitate constantă, indiferent de oră sau de zi. 

Reducerea erorilor umane - ți s-a întâmplat vreodată să faci o greșeală la locul de muncă sau să iei sub presiunea timpului o decizie mai puțin inspirată? AI se bazează pe date și algoritmi, pentru a reduce riscul apariției unei erori. 

Analiza complexă - inteligența artificială te poate ajuta să analizezi rapid și eficient date legate de angajați și de performanța acestora. O ființă umană poate concura cu greu cu capacitatea de analiză și interpretare a datelor de care dispun sistemele bazate pe AI.

Dezavantajele inteligenței artificiale

Lipsa empatiei - oricât de departe a ajuns tehnologia, inteligența artificială nu are abilitatea de a empatiza ca o persoană umană. Din punct de vedere al neuroștiinței și analizei sentimentelor, poate înțelege emoțiile și poate lua decizii raționale pe baza acestora, însă nu poate simți la fel ca un om. De aceea, companiile au nevoie să păstreze conexiunea umană și interacțiunile autentice. 

Nevoia de informații precise - inteligența artificială depinde în mare măsură de calitatea și cantitatea datelor de care dispune. Dacă aceste date sunt inexacte sau incomplete, AI poate produce rezultate incorecte sau subiective. 

Amenințările online - protejarea informațiilor confidențiale și securitatea acestora devin priorități pentru orice persoană care lucrează cu AI, deoarece expunerea lor poate avea consecințe negative. 

Eliminarea unor locuri de muncă - dezvoltarea tehnologiei poate amenința locurile de muncă unde omul poate fi înlocuit de un sistem automatizat. În special când vine vorba de activitățile repetitive și rutiniere, AI poate să înlocuiască resursa umană, ceea ce poate duce la pierderea locurilor de muncă.  

Programe de inteligență artificială care pot simplifica activitatea echipei de HR

Te întrebi cum ai putea implementa instrumente AI în propria companie, astfel încât să eficientizezi activitățile zilnice și chiar să crești calitatea serviciilor oferite? Iată o serie de idei utile pentru echipa de resurse umane: 

Sistemele de analiză și selecție a CV-urilor

Orice specialist în recrutare știe cât e de greu să parcurgă zeci sau sute de CV-uri, pentru a găsi candidații potriviți. Sistemele de analiză pe bază de inteligență artificială filtrează CV-urile în funcție de cerințele postului, economisind timp și eliminând efortul. Soft-ul poate identifica în doar câteva secunde anumite cuvinte cheie, pentru a alege exact acele persoane care întrunesc criteriile necesare din punct de vedere al studiilor, experienței sau abilităților. 

Chatbot-urile de recrutare

Reprezintă asistenți virtuali care pot interacționa cu candidații, răspunzând la întrebări, programând interviuri și colectând informațiile de bază. Specialiștii HR pot astfel să se concentreze pe aspectele complexe ale recrutării. 

Sistemele de analiză a sentimentelor

Pentru a înțelege mai bine ce simt angajații și ce își doresc de la locul lor de muncă, specialiștii în resurse umane pot folosi programe avansate care analizează feedback-ul angajaților, îl interpretează și detectează emoțiile de bază. Un astfel de instrument este extrem de prețios pentru a înțelege mai bine angajații și a putea implementa strategii eficiente de motivare. Dacă dorești să implementezi și tu o astfel de soluție, Pluxee îți pune la dispoziție The Happines Index. Acesta măsoară implicarea echipei și nivelul de fericire cu ajutorul neuroștiinței, înțelegând în timp real datele adunate, prin intermediul machine learning și al analizei. sentimentelor. Totodată, te ajută să creezi planuri de acțiune eficiente, cu ajutorul AI și a unui model unic de analiză. 

Softurile de resurse umane

Cu ajutorul unui software HR, specialiștii HR își pot automatiza numeroase activități de rutină, cum ar fi calculul salariilor, eliberarea adeverințelor sau administrarea zilelor de concediu. Un soft HR analizează rapid informațiile angajaților și poate fi utilizat inclusiv pentru a calcula calificativele de performanță și a decide mai simplu măririle de salariu. În plus, în funcție de furnizorul soluției software, echipa de resurse umane poate automatiza inclusiv gestionarea și încărcarea cardurilor de masă.

Care este impactul inteligenței artificiale pentru echipele de HR

Așa cum ai observat, inteligența artificială poate fi un adevărat aliat pentru specialiștii HR. Iată care sunt principalele zone pe care instrumentele AI te pot ajuta în mod considerabil: 

Recrutarea candidaților valoroși - în HR, recrutarea poate fi o provocare continuă, însă cu ajutorul inteligenței artificiale, procesul devine mai eficient. Programele de inteligență artificială pot să analizeze mii de CV-uri în câteva secunde, să identifice candidații potriviți și să gestioneze programările pentru interviuri. 

Dezvoltarea angajaților - sistemele AI pot ajuta echipa de resurse umane să creeze planuri de dezvoltare personalizate, luând în considerare abilitățile și obiectivele fiecărui angajat pentru a sugera cursuri sau acțiuni adecvate. Astfel, angajații se simt susținuți în creșterea lor profesională. 

Analiza datelor - inteligența artificială poate să analizeze cantități uriașe de date, precum feedback-ul angajaților sau evaluările performanței. Acest aspect ajută specialiștii HR să identifice tendințe și provocări, să ia decizii informate și să îmbunătățească cultura organizațională. 

Comunicarea internă - aplicațiile AI pot să colecteze feedback-ul angajaților, identificând nivelul de satisfacție și implicare. Prin intermediul acestor sisteme, echipa de resurse umane poate să răspundă rapid la nevoile angajaților, pentru a-i ajuta să se simtă ascultați și respectați. 

Retenția angajaților - inteligența artificială poate preveni demisiile angajaților, prin identificarea factorilor de risc și oferirea sugestiilor pentru îmbunătățirea gradului de motivație. 

Inteligența artificială poate aduce o imensă schimbare pozitivă în orice companie, simplificând procesele și sprijinind munca angajaților, iar așa cum ai observat, instrumentele bazate pe AI pot fi extrem de prețioase inclusiv pentru echipa HR. În continuare, tu poți alege soluțiile potrivite, în funcție de nevoile companiei tale. Dacă dorești să afli mai multe despre The Happiness Index, instrumentul inovator care măsoară gradul de fericire si implicare a echipei, ia legătura cu un consultant Pluxee și solicită un demo!