Cum calculezi impozitul pentru tichete si carduri de masa 2020 - Sodexo
calcul impozit tichete de masa - card Gusto Pass Sodexo

Cum calculezi impozitul pentru tichete si carduri de masa in 2020

Cardurile și tichetele de masă reprezintă în prezent unele dintre cele mai populare beneficii extrasalariale din România. Cu ajutorul acestora, angajații se pot bucura zilnic de mese gustoase și sănătoase din partea companiei. Află în continuare mai multe detalii despre acordarea și impozitarea tichetelor de masă în 2020.

Unde și cum se pot utiliza cardurile și tichetele Gusto Pass

Beneficiile extrasalariale de la Sodexo pot fi oferite atât sub formă de tichete tipărite, cât și de card, cea de-a doua variantă fiind mult mai simplă și mai sigură pentru tine și angajații tăi. Cardurile de masă Gusto Pass pot fi utilizate pentru achitarea consumației la unități alimentare din întreaga țară - restaurante, cofetării, cafenele sau ceainării. De asemenea, utilizatorii pot alege să își achiziționeze cu ele alimente din magazine, supermarketuri sau hipermarketuri. Dacă alegi să acorzi cardul Gusto Pass angajaților tăi, te vei bucura să afli că îl poți încărca online, de oriunde te-ai afla, astfel încât să nu fie necesar să chemi echipa la birou pentru a-și ridica beneficiile. Un alt avantaj al cardului constă în faptul că acesta se folosește ușor și rapid, la fel ca un card de salariu, iar soldul poate fi verificat de fiecare angajat în aplicația Card Sodexo. În plus, tot mai mulți comercianți din țară încep să accepte și plata online prin cardurile de beneficii. Citește și: Tichetele de masă pot fi acordate și angajaților care se afla în șomaj tehnic

Cum se acordă tichetele de masă Gusto Pass și ce valoare poți oferi

Tichetele de masă emise pentru o lună corespund ca număr cu zilele lucrate de angajat. De exemplu, dacă o persoană lucrează într-o lună 15 zile și în rest are concediu de odihnă, va primi tichetele de masă doar pentru perioada lucrată. Dacă alegi să acorzi suma pe card, aceasta se calculează în același mod: suma aferentă fiecărei zile, înmulțită cu numărul zilelor lucrate. Din 2020, valoarea maximă a unui tichet de masă a crescut la 20,01 de lei, astfel încât să îți poți recompensa angajații cu beneficii și mai atractive. În ceea ce privește impozitarea, este bine să știi că tichetele de masă și sumele incluse pe cardurile de masă Gusto Pass nu sunt incluse în baza lunară de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate, și nici în cea a contribuției asiguratorii pentru muncă.

Care sunt angajații ce pot primi tichete și carduri de masă

Te întrebi dacă și tu le poți acorda angajaților tăi carduri de masă Gusto Pass? Iată care sunt categoriile profesionale care pot primi astfel de beneficii extrasalariale:
  • Angajații din cadrul societăților comerciale
  • Angajații din cadrul regiilor autonome
  • Angajații din cadrul unităților cooperatiste
  • Persoanele angajate prin contract individual de muncă de către persoane juridice sau fizice.
Dacă vrei să oferi echipei tale carduri Gusto Pass, avem o veste bună: cardurile se oferă o singură dată fiecărui angajat, iar ulterior le încarci online, la data dorită. Citește și: Recompensarea angajaților cu tichete de masă: ce avantaje au companiile

Cum se realizează calculul impozitului pentru tichete de masă în 2020

Legea 227/2015 și Codul Fiscal specifică faptul că tichetele de masă se impozitează conform regulilor de impozitare a salariului, dar sunt exceptate de la plata contribuțiilor sociale obligatorii. Astfel, cota de impozit pe salarii este de 10%, iar aceasta se aplică așa cum e prevăzut în algoritmul stabilit în Codul Fiscal, art. 78, alin. (2), lit. a). În calitate de angajator, ești scutit de orice taxă sau contribuție la stat atunci când acorzi echipei tale acest beneficiu extrasalarial. Totuși, entitățile plătitoare de salarii sau venituri asimilate acestora au obligația de a calcula și a reține impozitul aferent veniturilor fiecărei luni în momentul în care efectuează plățile. Impozitul aferent venitului din tichete/ carduri de masă se adună cu restul impozitului pe salarii pe care îl reții ca angajator, fiind virat către bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare efectuării plăților. Vrei să îți răsplătești și tu echipa cu beneficii extrasalariale, economisind totodată bugetul companiei? Îți stăm la dispoziție cu oferta potrivită!
Click me hbspt.cta.load(4361982, '04045267-c396-4e79-a6b9-77143013be48', {});