Cum calculezi impozitul pentru carduri de masa in 2022 - Sodexo
cum calculezi impozitul pentru carduri de masa in 2022, vizual cu taxe,bani, calendar

Cum calculezi impozitul pentru carduri de masa in 2022

Cardurile și tichetele de masă reprezintă în prezent unele dintre cele mai populare beneficii extrasalariale din România. Cu ajutorul acestora, angajații se pot bucura zilnic de mese gustoase și sănătoase din partea companiei. Află în continuare mai multe detalii despre acordarea și impozitarea tichetelor de masă în 2022.

Unde și cum se pot utiliza cardurile și tichetele Gusto Pass

Beneficiile extrasalariale de la Sodexo pot fi oferite sub formă de card, aceasta varianta fiind mult mai simpla si mai sigura pentru tine si angajatii tai. Cardurile de masă Gusto Pass pot fi utilizate pentru achitarea consumației la unități alimentare din întreaga țară - restaurante, cofetării, cafenele sau ceainării. De asemenea, utilizatorii pot alege să își achiziționeze cu ele alimente din magazine, supermarketuri sau hipermarketuri.

Dacă alegi să acorzi cardul Gusto Pass angajaților tăi, te vei bucura să afli că îl poți încărca online, de oriunde te-ai afla, astfel încât să nu fie necesar să chemi echipa la birou pentru a-și ridica beneficiile. Un alt avantaj al cardului constă în faptul că acesta se folosește ușor și rapid, la fel ca un card de salariu, iar soldul poate fi verificat de fiecare angajat în aplicația MySodexo. În plus, tot mai mulți comercianți din țară încep să accepte și plata online prin cardurile de beneficii.

Citește și: Monografia contabila a cardurilor de masa

Cum se acordă tichetele de masă Gusto Pass și ce valoare poți oferi

Tichetele de masă emise pentru o lună corespund ca număr cu zilele lucrate de angajat. De exemplu, dacă o persoană lucrează într-o lună 15 zile și în rest are concediu de odihnă, va primi tichetele de masă doar pentru perioada lucrată. Din luna februarie 2022, suma va fi transferata exclusiv pe card, aceasta se calculează în același mod: suma aferentă fiecărei zile, înmulțită cu numărul zilelor lucrate.

Incepand cu luna aprilie 2022,valoarea maxima a unui tichet de masa a crescut la 20,17 lei, iar din luna iulie 2022, valoarea maxima este de 30 lei, astfel încât să îți poți recompensa angajații cu beneficii și mai atractive. În ceea ce privește impozitarea, este bine să știi că sumele incluse pe cardurile de masă Gusto Pass nu sunt incluse în baza lunară de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate, și nici în cea a contribuției asiguratorii pentru muncă.

Care sunt angajații ce pot primi carduri de masă

Te întrebi dacă și tu le poți acorda angajaților tăi carduri de masă Gusto Pass? Iată care sunt categoriile profesionale care pot primi astfel de beneficii extrasalariale:

  • Angajații din cadrul societăților comerciale
  • Angajații din cadrul regiilor autonome
  • Angajații din cadrul unităților cooperatiste
  • Persoanele angajate prin contract individual de muncă de către persoane juridice sau fizice.

Dacă vrei să oferi echipei tale carduri Gusto Pass, avem o veste bună: cardurile se oferă o singură dată fiecărui angajat, iar ulterior le încarci online, la data dorită.

Citește și: Recompensarea angajaților cu tichete de masă: ce avantaje au companiile

Cum se realizează calculul impozitului pentru tichete de masă în 2022

Legea 227/2015 privind Codul Fiscal specifică faptul că tichetele de masă se impozitează conform regulilor de impozitare a salariului, dar sunt exceptate de la plata contribuțiilor sociale obligatorii. Astfel, cota de impozit pe salarii este de 10%, iar aceasta se aplică așa cum e prevăzut în algoritmul stabilit în Codul Fiscal, art. 78, alin. (2), lit. a).

În calitate de angajator, ești scutit de orice taxă sau contribuție la stat atunci când acorzi echipei tale acest beneficiu extrasalarial. Totuși, entitățile plătitoare de salarii sau venituri asimilate acestora au obligația de a calcula și a reține impozitul aferent veniturilor fiecărei luni în momentul în care efectuează plățile. Impozitul aferent venitului pentru carduri de masă se adună cu restul impozitului pe salarii pe care îl reții ca angajator, fiind virat către bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare efectuării plăților.

Acordarea de tichete de masă angajaților are un impact mai mic asupra cashflow-ului decât creșterile salariale. Descoperă și alte modalitați de menținere a unui nivel optim de cashflow pentru afacerea ta.

Vrei să îți răsplătești și tu echipa cu beneficii extrasalariale, economisind totodată bugetul companiei? Îți stăm la dispoziție cu oferta potrivită!

Dorești mai multe detalii și o ofertă personalizată pentru propria echipă? Hai să ne auzim.

Discuta cu un consultant Sodexo

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.