impozitare carduri vacanta

Impozitarea voucherelor de vacanță – legislație, atribuții angajați și angajatori

26 Martie 2024

Cardurile de vacanță le oferă angajaților oportunitatea de a se detașa de stres, cu ajutorul unui binemeritat concediu. Îți dorești să acorzi și tu echipei tale un astfel de beneficiu extrasalarial? Află cu ce sume poți să încarci anual cardurile angajaților, care sunt facilitățile fiscale și cum se impozitează aceste beneficii.

Cardurile de vacanță se află, în prezent, în topul beneficiilor extra salariale acordate de angajatorii români. Reglementate prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, respectiv Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea biletelor de valoare, ele pot fi utilizate în numeroase unități de cazare de pe teritoriul României, precum și în agenții de turism, ca plată pentru pachetele ce oferă exclusiv cazare sau cazare și masă.

Află în continuare tot ce ar trebui să știi din punct de vedere legal despre voucherele de vacanță pe card, de la Pluxee. Acestea reprezintă modalitatea ideală de a motiva angajații și de a-i recompensa pentru eforturile depuse în cadrul companiei, pe parcursul anului.

Află mai multe și despre cardurile de tichete de masa.

Cadrul legislativ al cardurilor/voucherelor de vacanță

Conform OUG nr. 8/2009, în vigoare de la 24 februarie 2009 până la 31 decembrie 2026, fiind abrogată și înlocuită prin Legea 165/2018, voucherele de vacanță reprezintă un beneficiu extrasalarial pentru care pot opta atât angajatorii din mediul privat, cât și din mediul public (operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară).

Începand cu luna februarie 2022, voucherele de vacanță se acordă exclusiv pe suport electronic - Pluxee pune la dispoziția angajatorilor varianta de card de vacanță Pluxee Turist .

Totodată, prin OUG nr. 130/2021, incepand cu anul 2022, voucherul de vacanţă are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înţelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Voucherele de vacanță sunt destinate acoperirii cheltuielilor cu servicii turistice, de cazare, de masă și/sau de  recuperare a capacității de muncă. Voucherele de vacanță pot fi utilizate și pentru acoperirea cheltuielilor cu servicii de călătorie și/sau de divertisment, dacă se regăsesc într-un pachet turistic. Serviciile aferente efectuării concediului de odihnă pot fi achiziționate ca pachete de servicii sau separat. Astfel, angajații pot beneficia de vouchere de vacanță pe perioada în care se află în concediu de odihnă, iar aceștia pot achiziționa de exemplu, serviciile de cazare separat față de alte servicii turistice, cum ar fi: masă, tratamente, activități recreative etc.

Potrivit Legii nr.187 din 22 iunie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, voucherele de vacanță pot fi utilizate și pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele școlare, naționale sau tematice, organizate pe teritoriul României, la care participă copilul titularului.

Citește și despre: Impozitarea tichetelor de masă

Care este valoarea sumelor încărcate pe cardul de vacanță

Spre deosebire de voucherele de vacanță, care aveau inscripționate valori fixe, cardul de vacanță este o variantă flexibilă, cu care angajatul poate achita orice sumă existentă pe acesta, eliminându-se astfel necesitatea plății unei sume fixe.

În mediul privat, valoarea voucherelor de vacanță (sau a sumei încărcate pe card)  nu poate depăși șase salarii minime brute pe țară în decursul unui an fiscal, adică 19.800 de lei în momentul de față. 

În ceea ce privește mediul public (operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară), valoarea actuala maximă a voucherelor de vacanță este de 1.600 de lei/angajat. Din anul 2024 categoria angajaților care beneficiază de vouchere de vacanță a fost restrânsă, iar cei cu salariul net de peste 8000 de lei nu mai au dreptul la acest beneficiu extrasalarial. Totuși, aceste prevederi sunt aplicabile până la 31 decembrie 2026. După această dată rămâne de văzut care sunt noile condiții pentru angajații instituțiilor publice.

Citește și: Cum poți găsi cazare cu cardul de vacanță Pluxee Turist

Indexarea voucherelor/cardurilor de vacanță

În mod uzual, indexarea beneficiilor extrasalariale se aliniază la schimbările din piața economică. Din anul 2024 valoarea unui voucher de vacanță pentru bugetari este de 1600 lei.

Ce elemente conține cardul de vacanță

Pentru a fi acceptat de comercianți, cardul Pluxee Turist trebuie să conțină câteva elemente importante de identificare, prin care să se ateste faptul că beneficiarul este același cu utilizatorul. Acestea sunt:

 • Emitentul şi datele sale de identificare
 • Angajatorul şi datele sale de identificare
 • Date referitoare la perioada de valabilitate - voucherele de vacanță și sumele de pe cardul de vacanță Pluxee Turist sunt valabile un an de la data emiterii
 • Numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanţă
 • Cuvintele "VOUCHER DE VACANŢĂ ELECTRONIC", cu majuscule, pe faţa cardului, precum și elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României
 • Interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în afara unităţilor afiliate, imprimată pe versoul suportului electronic

Citește și: Cum se folosește cardul de vacanță și care sunt avantajele

Atribuții care trebuie respectate din punct de vedere legal

Iată obligațiile stabilite de Guvern și de Ministerul Muncii în privința voucherelor/a cardurilor de vacanță:

 • Conform legii nr.165/2018, voucherele de vacanță pot fi acordate doar angajaților care au contract de muncă valabil.
 • Cardul de vacanță poate fi alimentat exclusiv cu valoarea nominală a biletelor de valoare acordate de către angajator. Valoarea nominală permisă pentru un voucher de vacanță este multiplu de 10 lei, dar nu mai mult de 100 de lei. 
 • Utilizarea beneficiilor extrasalariale reprezentate de voucherele/cardurile de vacanță în alt scop decât cel prevăzut prin lege se sancționează de la 1 ianuarie 2024 cu un punct- amenda fiind în valoare de 165 lei.
 • Faptele de comercializare a cardurilor/voucherelor de vacanță sunt sanctionate cu 14 puncte- amenda, reprezentând 2.310 lei, valoarea unui punct- amenda pentru anul 2024 fiind de 165 lei, sumă pe care o va achita angajatul (beneficiarul), angajatorul, unitatea afiliată şi/sau structura de primire turistică care săvârșește această faptă.
 • Voucherele de vacanţă emise pe card nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar.
 • Angajații care lucrează concomitent pentru mai multe companii pot beneficia de vouchere de vacanta acordate numai de către angajatorul unde salariatul în cauză îşi are funcţia de bază, potrivit legii. In cazul in care nu se poate stabili functia de baza, salariatii au obligația de a anunța în scris unitatea de la care aleg să primească voucherele/cardul de vacanță, obligându-se să anunțe oficial, în termen de 10 zile lucrătoare, și ceilalți angajatori despre alegerea sa.
 • Angajații part-time sunt eligibili pentru acordarea voucherelor/cardurilor de vacanță.

Citește și: 12 hoteluri și pensiuni unde te cazezi cu cardul de vacanță

Impozitarea cardurilor/voucherelor de vacanță

Conform prevederilor fiscale, se reține impozit pe venit în valoare de 10% din suma acordată sub formă de vouchere/card de vacanță iar din anul 2024 pentru acestea se datorează și contribuția la asigurări sociale de sănătate (CASS).  Taxele salariale, impozit pe salarii și CASS, pentru aceste beneficii extrasalariale se impozitează și se rețin angajatului. Comparativ cu decontarea serviciilor turistice și/sau de tratament, voucherele de vacanță sunt excluse din plafonul de 33% calculat la salariat pentru beneficii extrasalariale.

Pentru tine, ca angajator, la determinarea profitului impozabil cheltuiala este deductibila în limita celor șase salarii/angajat, eliminându-se și obligația de plată a contribuției asiguratorii de muncă. De asemenea, cheltuiala are deductibilitate limitată, fiind analizată în categoria cheltuielilor sociale, în limita a 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.

Nu acorzi încă angajaților tăi carduri de vacanță? Contactează-ne pentru a discuta o ofertă și a te ajuta să îți răsplătești echipa cu cele mai râvnite beneficii extrasalariale.