Dacă îți dorești să fii un antreprenor de succes, este bine să știi un lucru important: procesul de învățare nu se termină niciodată. Cu cât investești mai mult timp în dezvoltarea ta personală și profesională, îmbunătățindu-ți abilitățile și acumulând cunoștințe noi, cu atât vei obține rezultate mai bune și vei simți adevărata împlinire. Fie că ești la început de drum sau ai 20 de ani de experiență, este firesc să citești, să îți extinzi sfera de cunoaștere și să afli care sunt poveștile de reușită ale altor oameni de afaceri. În articolul următor ți-am pregătit o listă de cărți care merită citite de orice antreprenor, precum și câteva sfaturi utile pentru a-ți crea o rutină de lectură atunci când ești o persoană foarte ocupată.
Cum să îți creezi o rutină de citit cât mai utilă
Când fiecare zi a ta începe înainte de ora 8 și se termină aproape de miezul nopții, e dificil să găsești timp pentru lucrurile care îți fac plăcere, dacă acestea nu sunt esențiale. Probabil agenda îți este plină de ședințe, e-mailurile sosesc destul de des, iar pe lângă responsabilitățile profesionale, ai nevoie să fii alături și de cei dragi. Lectura poate părea un hobby sau o activitate care alunecă în plan secund, fiind păstrată pentru vacanțe sau momente de relaxare. Cu toate acestea, trebuie să iei în calcul faptul că un antreprenor informat constant, care se străduiește mereu să devină mai bun, va avea întotdeauna un traseu profesional cu mai multe reușite.
Iată câteva metode care te pot ajuta să parcurgi cărțile de antreprenoriat și de dezvoltare care te interesează:
- Alocă-ți zilnic un interval pentru lectură, pe care să încerci să îl păstrezi la aceeași oră. De exemplu, intervalul poate fi seara, înainte de culcare, sau în pauza de prânz de la birou. Nu trebuie să citești ore în șir, dar 10-15 minute de lectură pe zi pot fi suficiente pentru a avea un ritm constant.
- Notează-ți ideile care te interesează. E bine să ai lângă tine un carnet în care să scrii aspectele care ți se par cu adevărat interesante și pe care le poți aplica în activitatea ta. În acest fel nu vei uita ceea ce citești și vei simți că lecturile ți-au fost cu adevărat utile.
- Apelează la audiobooks. Dacă nu găsești timp să parcurgi cărțile pe care ți le-ai pus pe listă, le poți căuta în versiunea audio. Astfel le poți asculta în mașină, când aștepți în trafic, înainte de culcare sau pur și simplu de-a lungul zilei - când faci sport, când te îmbraci să pleci spre birou sau când aștepți începerea unei întâlniri.
- Asigură-te că ai întotdeauna la tine o carte. Nu se știe când ai la dispoziție câteva minute libere, pe care le poți umple cu o pauză de lectură.
- Decide-te asupra unui spațiu dedicat cititului. Mintea umană face foarte ușor conexiuni între un anumit loc și rolul acestuia. Când ești la birou, simți că acolo este spațiul unde trebuie să lucrezi, să te uiți pe rapoarte, să scrii e-mailuri. Automat, devii mai productiv și lași de multe ori la o parte problemele personale. Când te așezi în pat sau pe fotoliul de acasă, simți relaxare, iar organismul tău este mai puțin alert. Gândește-te la asta și alege un loc pe care mintea să îl asocieze nu cu munca, nici cu somnul sau distracția, ci cu cititul. În acest mod îți va fi mai ușor să te concentrezi la lectură.
12 cărți de antreprenoriat pe care merită să le citești
Pe lângă volumele de mai jos, există și alte lecturi interesante, pe care cu siguranță le vei descoperi în timp. Până atunci, poți începe cu următoarele recomandări:1. Secretele succesului: Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent - Dale Carnegie

2. Tată bogat, tată sărac - Robert Kiyosaki

3. The Tipping Point: Cum lucruri mici pot provoca schimbări de proporții - Malcolm Gladwell

4. De la idee la bani - Napoleon Hill

5. Mitul antreprenorial. De ce nu funcționează majoritatea micilor afaceri și ce e de făcut în această privință - Michael E. Gerber

6. Grit. Puterea pasiunii și a perseverenței - Angela Duckworth

7. Psihologia persuasiunii. Totul despre influențare - Robert B. Cialdini

8. Leaders - Stanley McChrystal

9. Lost and Founder - Rand Fishkin

10. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace - Stephen R. Covey

11. Steve Jobs - Walter Isaacson

12. Strategia Oceanului Albastru - W. Chan Kim și Renée Mauborgne

Dacă îți plac cărțile de business complexe, care îți dau de gândit și îți permit să vezi dincolo de suprafață, te vei bucura să citești Strategia Oceanului Albastru. Vei afla cum te diferențiezi de alte afaceri, cum reușești să îți depășești competitorii și ce factori te pot ajuta să te reinventezi ca antreprenor.
Sperăm ca toate aceste cărți să îți ofere inspirația de care ai nevoie pentru a-ți scrie propria poveste de succes. Nu este necesar să o așterni pe hârtie, ci doar să o trăiești, pentru că îți va aduce satisfacția de a fi un antreprenor de top, care are puterea să schimbe în bine viețile celor din jur. Începe de acum să faci asta, asigurându-te că oamenii alături de care lucrezi se simt motivați și fericiți să fie parte din compania ta.