Inovatia si dezvoltarea afacerii: directiile unui antreprenor
inovatia si dezvoltarea afacerii, sodexo

Inovatia si dezvoltarea afacerii: care sunt directiile de urmat pentru un antreprenor de succes

O companie care isi doreste nu doar sa ramana pe piata, ci sa se dezvolte in permanenta are datoria de a cauta in permanenta inovatia. Veritabil motor al succesului in afaceri si totodata modalitate certa de a rezolva problemele care apar in mod neprevazut in viata organizatiei, inovatia este modul cel mai sigur de diferentiere in raport cu concurenta. Se poate dezvolta o afacere doar daca inoveaza? Nu putine sunt cazurile in care ideile revolutionare au avut nevoie de consecventa pentru a deveni realitate.

  • Ce inseamna inovatia pentru o companie
  • Cum poate fi ea aplicata
  • Care sunt avantajele unei strategii bazate pe inovatie
  • Idei de inovatie pe care le poti aplica

Ce inseamna inovatia pentru o companie

Apanaj aproape exclusiv al liderilor din industrie, inovatia consta in transformarea unei idei noi intr-un produs sau intr-un serviciu care aduce beneficii deopotriva consumatorilor, cat si companiilor. Fie ca avem de-a face cu o schimbare revolutionara sau cu una moderata, o inovatie are ca singur rol progresul intr-unul sau in mai multe domenii. Exista inovatii care au schimbat omenirea, cum ar fi inventarea automobilului sau a telefonului, dar si altele care au usurat enorm anumite procese, cum ar fi metodele moderne de plata sau serviciile de car-sharing. 

Cum poate fi ea aplicata

O companie aflata pe drumul catre inovatie are mai multe cai prin care poate ajunge la aceasta. Printre metodele cele mai folosite pentru a inova se numara:

  • dezvoltarea unor concepte de marketing perfect adaptate pietei;
  • adoptarea unui model de business sustenabil;
  • dezvoltarea unor servicii sau produse noi;
  • trecerea rapida de la idee la serviciu sau de la prototip la produs;
  • imbunatatirea productiei si mentinerea unor costuri scazute ale acesteia;
  • construirea treptata a unei imagini de brand consistente.

Care sunt avantajele unei strategii bazate pe inovatie

Odata setata directia inovatiei continue, compania care a ales acest drum beneficiaza de pe urma unei productivitati mult imbunatatite, a costurilor scazute considerabil si a unei mai bune competitivitati pe piata. Cu servicii si produse adaptate la cererea pietei, la care se adauga o strategie de comunicare solida, orice brand capata valoare, iar oportunitatile pentru parteneriate noi apar la orizont foarte repede. 

Fiind un proces creativ, inovatia poate veni atat in mod organic, din partea departamentelor special gandite sa o genereze, cat si prin feedback-ul oferit de furnizori, de clienti, de mass media sau de studiile de specialitate realizate de autoritati sau de concurenta. Aplicata corect, inovatia duce la cresterea cifrei de afaceri si a profitului si poate contribui la construirea unei imagini de brand impecabile, ce se transmite de la o generatie de angajati la alta. 

Succesul poate veni din simpla filtrare a acestor idei si din identificarea unor metode eficace prin care compania sa beneficieze in permanenta de angajati motivati, care sa duca la bun sfarsit cele mai ambitioase planuri. Fara o viziune orientata catre inovatie, o afacere se poate confrunta cu pierderea cotei de piata, scaderea productiei, migrarea angajatilor catre concurenta sau chiar cu disparitia.  

Idei de inovatie pe care le poti aplica

Compania pe care o coordonezi poate aduce inovatie in domeniul ei incepand de azi. Nu trebuie sa starnesti o furtuna de idei noi, ci sa aplici cateva principii ce si-au dovedit deja utilitatea. Inovatia poate proveni din doua zone.

Surse externe:

Participarea la conferinte

Specialistii de top, internationali sau de pe plan local, sunt greu de abordat, iar modul in care impartasesc din secretele reusitei lor nu este cel mai facil. Cu toate acestea, ai sansa de a afla cateva dintre tacticile aplicate de ei si de a lua pulsul pietei in cadrul conferintelor organizate periodic. Identifica evenimentul care se potriveste cel mai bine cu specificul companiei tale si fii prezent acolo pentru insight-uri valoroase!

Metode moderne de rasplatire a angajatului

Cu totii stim ca salariul nu mai este suficient pentru ca angajatii sa se declare satisfacuti. Incearca sa completezi oferta salariala cu un beneficiu care sa faca din ea un pachet avantajos. Oferirea de tichete de masa electronice este o idee inspirata. Datorita lor, angajatul isi poate achita rapid masa de pranz, cu ajutorul tehnologiei contactless, cu importante economii lunare. Voucherele de vacanta, cardurile cadou sau cele culturale sunt, in egala masura, beneficii care pot servi unui scop util sau recreational, pentru ca angajatii sa-si mentina un nivel constant de satisfactie. 

Mereu cu un ochi pe concurenta

Este cat se poate de adevarat ca atunci cand iti iei ochii de la drumul tau risti sa il intrerupi prematur, dar asta nu exclude vigilenta. Fii atent la tacticile puse in practica de concurentii directi ai companiei tale si incearca sa fii cu un pas inaintea lor. Nu in ultimul rand, studiaza esecurile lor, care pot fi o lectie foarte importanta pentru viitor.

Surse interne:

Organizarea de workshopuri

Fie ca alegi ca aceasta activitate sa aiba loc in cadrul unui teambuilding sau sa se desfasoare la sediul companiei, workshopurile sunt prevazute in bugetul oricarei organizatii serioase. Programele de management, de strategie si inovare sau chiar de leadership ajuta angajatii sa aiba o imagine de ansamblu foarte pretioasa asupra modului in care se misca industria si se formeaza premisele inovatiei.

Sesiuni de brainstorming

Intr-o companie al carei management nu crede in bariere psihologice, parerea angajatilor are valoare. Pentru ca inovatia sa vina in mod firesc, toti cei angrenati in procesul de productie merita sa-si spuna parerea despre mersul companiei. Sesiunile de brainstorming asigura un cadru familiar si degajat, in care ideile bune sa iasa la iveala. 

Realizarea studiilor de piata

Activitatile care constau in culegerea, inregistrarea, prelucrarea, analiza si interpretarea informatiilor referitoare la fenomenele si procesele pietei, precum si concluziile necesare procesului managerial sunt o parte importanta a inovatiei. Astfel, iti vei putea fundamenta in mod riguros strategia pentru decizii de marketing cat mai fundamentate, care sa duca la inovatii veritabile.

Inovatia nu este un vis greu de atins, ci premiul de care se bucura cei cu adevarat merituosi, care au curajul sa viseze la mai mult si care muncesc pentru asta. 

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.