Impozitarea cardurilor cadou in 2022 | Cardul Cadou Pass Sodexo
impozitarea cardurilor cadou in 2022 , angajat la birou cu calculator

Impozitarea cardurilor cadou in 2022

Dorești să le acorzi angajaților tăi carduri cadou cu ocazia sărbătorilor, însă nu știi cum se impozitează acestea în anul curent sau ce se întâmplă dacă depășești suma de 300 lei/angajat? Află în continuare tot ce ar trebui să știi despre impozitarea cardurilor cadou în 2022.

Când poți acorda angajaților tăi carduri cadou

Cardurile Cadou Pass reprezintă o alternativă perfectă pentru primele, obiectele personalizate sau coșurile cu produse de sezon pe care le oferă companiile de sărbători. Pot fi utilizate în magazine și mall-uri din întreaga țară, pentru a achiziționa o gamă variată de produse, așa că reprezintă darul perfect - angajații tăi își vor putea alege chiar ei cadourile.

În plus, dacă alegi să oferi cardul Cadou, vei scăpa de grija comenzilor și depozitării darurilor de sărbători: cardurile se comandă și se oferă o singură dată angajaților, iar ulterior le poți încărca online oricând dorești. Întregul proces de acordare și utilizare a cardurilor cadou este simplu, rapid și sigur.

Poți încărca bani pe card și oferi Cadou Pass cu ocazia principalelor sărbători din an:

  • Crăciun
  • Paște
  • 8 martie
  • 1 iunie

De asemenea, dacă ai angajați ce aparțin altor culte religioase, le poți oferi carduri cadou cu ocazia sărbătorilor acestora.

Citește și: Prima in bani vs. cardul Cadou. Ce este mai bine pentru afacerea ta?

Cum se realizează impozitarea cardurilor cadou în 2022

Pentru ca, cardurile cadou să fie considerate venituri neimpozabile la nivelul angajatului și nesupuse contribuțiilor obligatorii, este necesar ca acestea să se încadreze în suma de 300 lei/persoană/eveniment. Angajații care au copii minori pot primi carduri cadou și pentru aceștia - un angajat cu un copil poate primi, de exemplu, 600 de lei - 300/angajat plus 300/copil. Dacă ambii părinți lucrează în compania ta, fiecare dintre ei poate primi Cadou Pass pentru el și pentru copil. 

Conform articolului 76 din Codul Fiscal, cardurile cadou ce se oferă conform condițiilor stipulate de lege sunt încadrate în categoria veniturilor din salarii.

Având în vedere faptul că veniturile ce reprezintă cadouri nu sunt supuse impozitului pe venit, cardurile de beneficii se bucură de același regim, în limita celor 300 de lei. Dacă vrei să acorzi o sumă mai mare fiecărui angajat, este bine să știi că impozitarea cardurilor cadou de peste 300 de lei este următoarea: pentru diferența dintre plafonul maxim și valoarea acordată de tine se aplică impozitul pe venit de 10%, precum și contribuțiile sociale obligatorii.

Pentru a-ți fi mai simplu să îți faci o idee asupra modului de calcul al impozitului pentru sumele peste 300 de lei acordate pe carduri cadou, iată un exemplu: dorești să acorzi fiecărui angajat beneficii în valoare de 350 de lei. 300 de lei vor fi neimpozabili, iar pentru 50 de lei - diferența între plafonul maxim și suma acordată - se vor percepe contribuții sociale obligatorii și impozit pe venit de 10%.

Mai nou, organizațiile sindicale legal constituite pot acorda din fonduri proprii, ocazional, tichete cadou membrilor proprii care nu au calitatea de angajați ai organizației sindicale. Frecvența acordării tichetelor cadou și valoarea lor se stabilesc de către conducerea organizației sindicale. Prevederile referitoare la achiziționarea și emiterea tichetelor cadou se aplică în mod corespunzător.

Rețeaua de parteneri Sodexo este în continuă extindere, iar tot mai mulți comercianți acceptă plata cu cardul Cadou Pass chiar și online, pentru plăți mai comode și mai sigure. 

Dacă le acorzi angajaților tăi Cadou Pass, nu uita să le specifici că pot verifica oricând soldul și tranzacțiile în Aplicația MySodexo și că își pot achita produsele contactless, cu cardul sau telefonul.

Nu acorzi deocamdată Cadou Pass, dar îți dorești să o faci? Îți stăm la dispoziție!

New call-to-action 

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.