avantajele in natura

Avantajele în natură: ce sunt și cum se impozitează

15 Decembrie 2022

Avantajele în natură sunt un mod simplu și eficient de a-ți motiva angajații, câștigând o echipă mai implicată și mai motivată. Poți adapta pachetul de beneficii extrasalariale la nevoile echipei tale, astfel încât să deschizi o lume plină de oportunități pentru fiecare angajat. Descoperă ce sunt avantajele în natură, cum se impozitează și ce beneficii pot aduce companiei.

La baza unui business de succes se află angajații mulțumiți și managerii competenți care, pe lângă managementul operațional, au datoria de a menține bunăstarea angajaților și de a-i motiva să atingă performanța.

Alături de un salariu competitiv și de oportunitățile de dezvoltare în carieră, avantajele în natură se află printre principalele pretenții ale angajaților. Astfel, ca să poți să îți creezi o echipă formată din cei mai buni angajați de pe piața muncii, ai putea să iei în considerare avantajele în natură care nu afectează profitul companiei la nivel înalt.

Pentru că știm cât de important este pentru un antreprenor să dețină toate informațiile de care are nevoie, înainte să ia o decizie, ți-am pregătit, în cele ce urmează, câteva date utile referitoare la avantajele în natură.

Ce sunt avantajele în natură

Majoritatea companiilor oferă angajaților, pe lângă suma de bani aferentă salariului, anumite bunuri sau servicii pe care aceștia le pot folosi pentru satisfacerea unor nevoi personale. Conform legii, acestea sunt considerate avantaje și pot fi atât în bani, cât și în natură. 

Conform art. 76 din Codul Fiscal, atunci când vorbim despre avantajele în natură, ne referim la următoarele beneficii:

 • cazare, hrană, îmbrăcăminte și alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un preț mai mic decât cel al pieței;
 • utilizarea oricărui bun din patrimoniul afacerii, în scop personal;
 • abonamentele și costul convorbirilor telefonice în scop personal;
 • abonamente la servicii medicale și prime de asigurare;
 • tichete cadou, culturale, de masă, de creșă;
 • vouchere de vacanță;

▶️ Descoperă mai multe detalii despre  cardul cultural de la Pluxee!

Impozitare avantaje în natură 2022

Tichetele cadou și cadourile oferite în bani și natură cu o valoare care nu depășește 300 de lei/angajat sunt considerate neimpozabile, conform Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare. Dacă valoarea depășește 300 de lei, diferența până la valoarea totală acordată va fi impozitată asemenea veniturilor din salarii.

Până în 31.12.2021, limita a fost de 150 de lei.

Tot conform Codul Fiscal, tichetele de masă, tichetele de creșă și tichetele culturale se impozitează conform regulilor de impozitare a salariului, însă sunt exceptate de la plata contribuțiilor sociale obligatorii. Conform Codului Fiscal, art. 78, alin. (2), lit. (a), cota de impozit pe salarii este de 10%.

▶️ Descoperă mai multe detalii despre impozitarea tichetelor de masa.

Care sunt industriile în care se oferă cele mai multe avantaje salariaților

angajat

 

În special în mediul privat, angajații sunt răsplătiți cu diverse avantaje în natură sau bani, pe lângă salariul lor de bază. Cele mai întâlnite motive pentru care angajatorii doresc să își răsplătească suplimentar angajații sunt:

 • performanța îmbunătățită a angajatului;
 • profitul în creștere înregistrat de companie;
 • vechimea la locul de muncă;
 • aniversarea companiei.

Iată care sunt industriile care pun cel mai mult accent pe avantajele extra salariale oferite angajaților, alături de creșterea remunerației, conform unui studiu realizat de PwC:

 • sectorul serviciilor
 • sectorul IT
 • retail
 • servicii financiare

▶️ Pe lângă avantajele în natură sau bani, nu uita să încurajezi echilibrul dintre job și viața personală a angajaților. Descoperă cum poți face asta!

Avantajele în natură: beneficii pentru companii

Beneficiile avantajelor în natură pentru angajați sunt evidente: le oferă acestora posibilitatea de a-și îndeplini unele dorințe sau nevoi de consum, cu ajutorul bunurilor sau serviciilor oferite de către companie, pe lângă salariu, cu atât mai mult cu cât recent, în Monitorul Oficial s-a publicat Legea nr. 187/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 165/2018, prin care a avut loc modificarea valorii nominale maxime a unui tichet de masă. Dacă până în luna iunie a acestui an, valoarea maximă a unui tichet de masă a fost de 20,17 de lei, începând cu luna iulie, aceasta a crescut la 30 de lei.

Îți prezentăm, în cele ce urmează, principalele beneficii de care se bucură companiile, atunci când oferă angajaților săi tichete de masă ori alte avantaje extra salariale:

 • economie la buget – datorită regimului fiscal valabil pentru avantajele în natură oferite angajaților, acestea sunt mai convenabile, din punct de vedere financiar, pentru companii, decât în cazul creșterilor salariale;
 • creșterea motivației angajaților și a productivității acestora;
 • diferențierea față de competiție;
 • creșterea nivelului de retenție a angajaților pe termen lung;
 • creșterea notorietății și îmbunătățirea imaginii companiei pe piața economică.

▶️ Descoperă legătura dintre creativitate și performanță la locul de muncă!

De ce să alegi Pluxee ca partener de încredere pentru afacerea ta

incheiere colaborare

 

Unul dintre obiectivele Pluxee constă în a fi un partener de nădejde pentru companii în procesul lor de dezvoltare. Din acest motiv, oferim suportul nostru tuturor companiilor care vor să atingă succesul și care înțeleg că performanța echipelor este o componentă importantă, fiind strâns legată de starea de bine a fiecărui angajat, prin furnizarea de soluții moderne, adaptate la nevoile angajaților care se află într-o permanentă schimbare. Iată de ce să ne alegi:

 • avem un scop comun cu tine: susținerea calității vieții angajaților. Astfel, în calitate de lider mondial, îți punem la dispoziție o ofertă integrată de soluții, precum: carduri de bonuri, carduri cadou, vouchere de vacanță, 7Card, pachetele de wellbeing, The Happiness Index, My Benefits, etc;
 • îți punem la dispoziție instrumente digitale care te pot ajuta în administrarea bussinessului tău;
 • avem cea mai mare rețea de parteneri care ne ajută să îți oferim acces la cât mai multe facilități;
 • îți putem oferi o ofertă personalizată, în funcție de profilul afacerii tale și de nevoile pe care le ai.

▶️ Află mai multe despre produsele Pluxee care te pot ajuta să îți răsplătești angajații pentru efortul depus!

Avantajele în natură nu oferă beneficii numai angajaților, cât și angajatorilor care optează pentru o astfel de soluție. Profită de informațiile prezentate în acest articol și oferă-le angajaților tăi beneficiile pe care le merită, în timp ce te îngrijești și de minimizarea costurilor firmei tale! Nu uita că, indiferent de opțiunea pe care o alegi, Pluxee este alături de tine și de afacerea ta!

sursă foto: shutterstock.com