monografie contabila

Monografia contabilă a cardurilor cadou

29 Aprilie 2022

Vrei să afli cum înregistrezi în contabilitate cardul Pluxee Cadou? Este bine să știi că acesta e încărcat cu ocazia sărbătorilor și le permite angajaților să se bucure de cadourile preferate. Monografia contabilă a cardurilor Pluxee Cadou presupune câteva etape, de la achiziționare până la înregistrarea impozitului pe venit. Pașii sunt simplu de urmat, mai ales când ai la dispoziție detaliile necesare.

Cardurile cadou sunt printre cele mai populare beneficii extrasalariale din România, fiind acordate de angajatori cu ocazia sărbătorilor și reprezentând o metodă excelentă de recompensare a angajaților. Sunt ușor de acordat, pot fi utilizate la comercianți din întreaga țară, iar utilizatorii le pot folosi pentru a-și achiziționa cadourile preferate dintr-o gamă foarte variată de produse.

Află în continuare ce este necesar să știi din punct de vedere contabil despre cardurile Pluxee Cadou.

Cadrul legislativ al cardurilor de tichete cadou

Așa cum este stipulat la articolul 76 din Codul Fiscal, cardurile cadou sunt încadrate în categoria veniturilor din salarii, atâta timp cât sunt acordate conform condițiilor stabilite prin lege. Le poți oferi angajaților tăi de sărbători, fiind o alternativă excelentă la primele sau cadourile tradiționale.

Pe lângă ocaziile uzuale, cum ar fi Paștele, Crăciunul, 1 iunie sau 8 martie, cardurile cadou se mai pot acorda în două situații:

  • Căsătorie, pensionare, ziua salariatului sau evenimente speciale pentru companie

Legea 227/2015 privind Codul Fiscal și Legea 165/2018 specifică faptul că, cardurile cadou sunt considerate cheltuieli neimpozabile și nesupuse contribuțiilor obligatorii, atâta timp cât acestea se încadrează în valoarea de 300 de lei de persoană pentru fiecare eveniment.

Excepție fac angajații care au copii minori - aceștia pot primi suma de 300 de lei atât pentru ei înșiși, cât și pentru fiecare copil. De exemplu, unui angajat care are un copil minor îi poți oferi 600 de lei cu ocazia sărbătorilor.

Astfel, acordate în condițiile expuse mai sus, sumele de pe cardul Pluxee Cadou beneficiază de deductibilitate la calculul impozitului pe profit și sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale în limita a 300 lei/angajat. Pentru sumele de peste 300 lei se achită contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit.

Citește și: Unde se pot folosi cardurile Pluxee Cadou: Lista magazinelor partenere 

Monografia contabilă a cardurilor cadou 

Iată articolele contabile pentru înregistrarea cardurilor cadou în contabilitate:

Pasul 1: Achiziționarea beneficiilor de la furnizor:

% = 401 Furnizori 5328 - valoarea tichetelor cadou 628 - comisionul reprezentand serviciile de emitere card 4426 - TVA aferent comisionului

Pasul 2: Plata facturii primite de la furnizor

401 = 5121 Furnizori - Conturi bănci în lei

Pasul 3: Transferul voucherelor către angajați și înregistrarea valorii aferente acestora

6422 Cheltuieli cu tichetele acordate salariaților = 5328 Alte valori.
Aici  vei realiza o anexă cu situația analitică a tichetelor cadou oferite pe suport electronic, prin cardul Pluxee Cadou. În această anexă vei menționa luna și anul în curs.

Pasul 4: Înregistrarea impozitului pe venit aferent sumelor de pe cardul Pluxee Cadou pentru luna în care sunt acordate

421 Personal - salarii datorate = 444 - Impozitul pe venituri de natura salariilor

Citește și: Să oferi echipei tale cadourile de Crăciun potrivite e o mică victorie

Circuitul cardurilor Pluxee Cadou

Din punct de vedere al comenzii și utilizării, cardul Pluxee Cadou are următorul circuit:

  1. După semnarea contractului cu Pluxee, comanzi cardurile Pluxee Cadou, în funcție de numărul de angajați din companie.
  2. Pluxee îți trimite cardurile, iar tu le distribui angajaților tăi.
  3. La data dorită, faci încărcarea online, iar cardurile sunt alimentate de Pluxee în cel mult 24 de ore de la confirmarea plății.
  4. Angajații tăi folosesc sumele de pe card în rețeaua dedicată de parteneri, putând achita chiar și cu telefonul - sau online.
  5. Plățile sunt decontate de Pluxee în cel mult 24 de ore, iar Pluxee emite o factură cu valoarea serviciilor către comerciant.

Comanda cardurilor Pluxee Cadou se face o singură dată, spre deosebire de mecanismul aplicat în trecut pentru tichetele de hârtie (care se comandau de fiecare dată când se doreau a fi acordate). 

Sursa foto: iStock.