Cardurile de masa Sodexo: avantaje si mod de utilizare
cardurile de masa, sodexo

Cardurile de masa: cum sunt reglementate, care sunt avantajele si cum se folosesc

Angajatorii au la indemana mai multe moduri de recompensare si motivare a angajatilor, printre care si oferirea beneficiilor extrasalariale. Un astfel de beneficiu, avantajos atat pentru salariat, cat si pentru firma, este oferirea tichetelor de masa.
Acestea pot fi oferite in doua formate, tichete de masa pe suport de hartie si tichete de masa pe suport electronic/carduri de masa, introduse de cativa ani pe piata. Iata care sunt avantajele cardurilor de masa si ce trebuie sa stii despre modul lor de folosire.
 • Cum sunt reglementate cardurile de masa
 • Care sunt avantajele tichetelor de masa pe suport electronic
 • Ce trebuie sa stii despre utilizarea cardurilor de masa
 • Ce probleme poti intalni cand alegi cardul de masa si cum le rezolvi

Cum sunt reglementate cardurile de masa

Tichetele de masa pe suport electronic, la fel ca cele pe suport de hartie, sunt reglementate prin Legea nr. 165/2018 si Hotararea nr. 1045/2018. Acestea pot fi oferite de orice angajator ca un beneficiu extrasalarial si pot fi utilizate de angajati pentru achitarea mesei in restaurante si alte locuri de luat masa si achizitionarea produselor alimentare. Cardul de masa este valabil daca sunt inscriptionate sau stocate pe acesta urmatoarele informatii:
 • numele si adresa emitentului;
 • perioada de valabilitate pentru utilizarea tichetului de masa;
 • interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de tigari sau produse alcoolice;
 • numele, prenumele si codul numeric personal al salariatului.

Care sunt avantajele tichetelor de masa pe suport electronic

Tichetele de masa in format electronic sunt 100% deductibile si exceptate de la plata taxelor salariale pentru sumele acordate. Practic, angajatorii vor face economii de pana la 37% daca aleg sa ofere tichete in loc de echivalentul aceleiasi sume in bani. Iata care sunt celelalte avantaje ale cardurilor de masa:
 • pot fi un mod de a atrage noi angajati, mai ales daca le este prezentat acest beneficiu in anuntul si la interviul de angajare;
 • vor motiva angajatii sa fie mai productivi si mai multumiti cu locul lor de munca, deci vor imbunatati retentia personalului;
 • nu mai este nevoie de un reprezentant al angajatorului care sa ofere personal si lunar tichetele angajatilor; unitatea emitenta va vira sumele aferente tichetelor in fiecare luna, astfel incat angajatorul va depune mai putin efort administrativ;
 • nu vor mai exista costuri pentru tiparirea fiecarui tichet, ci doar pentru emiterea
  Citeste si Tichete de masa – scurt ghid legal pentru angajatori  

Ce trebuie sa stii despre utilizarea cardurilor de masa

Modul in care pot fi utilizate cardurile de masa este asemanator cu cel al tichetelor pe suport hartie. Astfel, acestea pot fi folosite doar pentru achitarea mesei ai achizitionarea produselor alimentare, nu pentru tigari sau produse alcoolice.

Cardurile au aceeasi perioada de validitate ca si tichetele pe suport de hartie si pot fi folosite in unitatile de alimentatie publica (magazine, restaurante, etc)  aflate in relatie contractuala cu unitatile emitente si care sunt echipate cu sisteme pentru citirea cardurilor.

Atentie!
Este important de stiut ca aceste carduri de masa nu sunt carduri bancare, deci nu pot fi alimentate cu alte sume de catre angajator, salariat sau alta entitate, cu exceptia emitentului si nici nu se poate retrage numerar de la bancomat.  

Ce probleme poti intalni cand alegi cardul de masa si cum le rezolvi

Unele companii refuza sa schimbe tichetele de masa pe suport hartie cu cele in format electronic din diverse motive. Iata care sunt cele mai intalnite probleme, dar si motivele care nu ar trebui sa impiedice un antreprenor sa ofere acest beneficiu avantajos.

P: Angajatii care lucreaza in mediul rural sau in orasele mici nu vor sa primeasca carduri pentru ca magazinele unde isi fac cumparaturile nu au infrastructura necesara pentru a accepta plata cu cardul.

Daca firma opereaza intr-o zona unde magazinele nu au inca dotarile necesare pentru a accepta plata cu cardul de masa, angajatorul poate oferi optiunea ca fiecare salariat sa aleaga cum sa primeasca tichetele de masa. Unii angajati pot opta pentru card de masa si altii pot primi in continuare tichete de masa pe suport hartie. Cu alte cuvinte, nu este obligatoriu ca toti angajatii sa primeasca tichetele de masa pe un singur tip de suport.

P: Angajatii obisnuiesc sa isi imparta tichetele de masa cu membrii familiei si sunt ingrijorati ca nu vor putea face asta cand primesc un card de masa.

Din punct de vedere legal, doar titularul tichetelor de masa, cel ai carui nume este trecut pe acestea, le poate folosi, indiferent de formatul lor: pe hartie sau electronic.

P: Angajatii nu s-ar descurca sa foloseasca cardurile.

Plata in magazine este mult mai simpla si mai rapida, cu PIN sau contactless. Angajatii nu mai sunt nevoiti sa numere tichete, ci platesc rapid cu cardul, exact de suma dorita.

Pe langa beneficiile generale ale tichetelor de masa, cardurile de masa aduc un confort in plus angajatorului. Utilizarea lor presupune mai putin efort logistic din partea companiei care le ofera, precum si un cost mai mic pentru emitere.

sodexo-gusto-pass