Bilete de valoare: scurt ghid legal pentru angajatori | Sodexo.ro
bilete de valoare- ghid legal. Barbat cu un plic in mana.

Biletele de valoare – scurt ghid legal pentru angajatori

Pentru multi angajatori, tichetele de masa (precum si alte bilete de valoare) reprezinta o modalitate eficienta pentru motivarea si loializarea unui numar cat mai mare de angajati. In acelasi timp, cadrul legislativ si procesele ce tin de contabilitate nu sunt intotdeauna clare.

Acest articol va oferi un scurt ghid despre administrarea avantajelor in natura oferite angajatilor.

Biletele de valoare: cadru legislativ

In prezent, acordarea tichetelor de masa este reglementata de Legea nr. 165/2018. Tichetele de masa sunt reglementate alaturi de alte tipuri de bilete de valoare de Legea nr. 165/2018, publicata pe 13.07.2018 in Monitorul Oficial. Acest act normativ unifica legislatia existenta in domeniul tichetelor: tichete de masa, tichete de cadou, tichete de cresa, vouchere de vacanta - intr-un singur act normativ. Prin acest act normativ se introduce si o noua categorie de tichete: tichetele culturale.  Conform cadrului legal existent, biletele de valoare care se pot emite sunt:

Prin Legea nr.165/2018 au fost abrogate toate legile anterioare referitoare la biletele de valoare. Incepand cu anul 2022 actul normativ a fost modificat, iar de la 1 februarie 2022 toate categoriile de bilete de valoare vor putea fi emise exclusiv pe suport electronic, putand fi utilizate si online.

Valoarea unui tichet de masa este reglementata de Ordinul nr. 366/2022 emis de Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale la suma maxima de 20,17 lei. Legea nr. 165/2018 nu aduce nicio modificare acestei sume. Retine insa, ca un angajator sa achizitioneze tichete de masa, el trebuie sa plateasca nu doar suma inscrisa pe ele, ci si costul emiterii biletelor de valoare pe suport electronic, precum si costul suportului electronic sau al inlocuirii acestuia .

De retinut ca, incepand cu data de 1 februarie 2022, autorizatiile de functionare ca unitati emitente de bilete de valoare pe suport hartie, acordate de Ministerul Finantelor potrivit legii, isi pierd valabilitatea.

Tichetele de masa, tichetele de cresa, tichetele culturale si, respectiv, tichetele cadou emise pe suport hartie potrivit Legii nr. 165/2018, pana la data de 31 ianuarie 2022 sunt si raman valabile pana la expirarea datei de valabilitate inscrise pe acestea.

Cine poate beneficia de tichetele de masa

Tichetele de masa pot fi acordate doar salariatilor cu contract de munca ai unei companii, nu si colaboratorilor. Faptul ca o institutie ofera acest beneficiu trebuie stipulat in contractul individual de munca, in contractul colectiv sau in regulamentul intern. Contravaloarea tichetelor de masa este cuprinsa in venitul brut al unui salariat.

Unitatea emitenta va transfera tichetele de masa lunar salariatilor, corespunzator numarului de zile lucratoare din luna pentru care se face transferul. Salariatul are obligatia sa restituie angajatorului, la finele fiecarei luni, precum si la incetarea contractului individual de munca, valoarea corespunzatoare tichetelor de masa necuvenite.

Este important de mentionat ca salariatii pot folosi tichetele de masa doar pentru achizitionarea produselor alimentare si nu a bauturilor alcoolice sau a tigarilor.

Contabilitatea tichetelor de masa

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le inteleaga un contabil legat de tichetele de masa este circuitul lor. Acesta functioneaza astfel:

  • Angajatorul comanda tichetele de masa de la o societate emitenta.
  • La data stabilita pentru transfer, angajatorul achita, integral, unitatii emitente contravaloarea nominala a biletelor de valoare achizitionate, inclusiv costurile aferente emiterii acestora pe suport electronic.
  • Valoarea tichetelor de masa este transferata lunar salariatilor de catre unitatea emitenta
  • Salariatii folosesc tichetele de masa intr-o retea dedicata de magazine, restaurante sau cantine.
  • Partenerii afiliati la retea (magazine, restaurante, cantine etc) transfera tichetele de masa inapoi societatii emitentului, pentru a fi decontate.
  • Societatea emitenta deconteaza partenerilor valorile in numerar ale tichetelor de masa.

Monografia contabila a tichetelor de masa este urmatoarea:

  • achizitionarea tichetelor de la emitent - 5328 „Alte valori”, 628 „Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti”, 4426 „T.V.A. deductibila”;
  • achitarea facturii pentru tichetele de masa - 401 „Furnizori”, 5121 „Conturi la banci in lei”;
  • includerea pe cheltuieli a contravalorii tichetelor de masa acordate salariatilor, in momentul transferului acestora - 642 „Cheltuieli cu tichetele de masa acordate salariatilor„, 5328 „Alte valori”;
  • calcularea impozitului aferent tichetelor de masa distribuite - 444 „Impozit pe venituri din salarii”.

Mai multe despre contabilitatea tichetelor de masa poti afla in acest articol.

Pentru angajatorii care le folosesc, tichetele de masa reprezinta nu doar un avantaj fiscal, ci si unul logistic, datorita usurintei cu care pot fi achizitionate si transferate, mai ales incepand cu luna februarie 2022 de cand este obligatorie emiterea tichetelor exclusiv in format electronic, caz in care angajatorul distribuie cardurile de masa o singura data,  iar sumele sunt virate de Sodexo in fiecare luna, direct pe cardul de masa al angajatului.

Dorești mai multe detalii și o ofertă personalizată pentru propria echipă? Hai să ne auzim.

Discuta cu un consultant Sodexo

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.