Strategii de integrare a noilor angajati

Onboarding: 7 strategii de integrare a noilor angajați

Începuturile sunt de obicei însoțite de emoții, care nu sunt întotdeauna pozitive. De câte ori nu ai așteptat cu nerăbdare să îți schimbi jobul, să obții o promovare sau să pleci într-o călătorie mult visată? Tot de atâtea ori te-ai gândit probabil la provocările care urmează, la modul în care te vei obișnui cu schimbarea sau la lucrurile care ar putea merge prost. Același aspect este valabil și pentru persoanele nou angajate în compania ta, care trec printr-un proces de acomodare în primele săptămâni sau chiar în primele luni. Pentru a le simplifica adaptarea, ai nevoie de o strategie sau un plan de activități care vizează integrarea noilor angajați. Descoperă în continuare 7 strategii pe care e bine să le incluzi în planul de integrare.

1. Oferă-le angajaților un pachet de bun venit

Demonstrează-le oamenilor chiar din prima zi că ești un angajator care are grijă de echipa sa. Pentru asta, pe lângă activitățile de integrare a noilor angajați în echipă, pregătește câte un pachet de bun venit. Pachetul poate să conțină câteva obiecte simbolice, eventual personalizate cu sigla companiei: ai putea include o agendă, un pix, o cană de cafea și un mousepad. Nu trebuie să fie neapărat produse valoroase - importantă este mai degrabă semnificația gestului, care le demonstrează angajaților că sunt așteptați cu brațele deschise.

2. Un plan de integrare a angajaților noi include și facilitarea comunicării cu echipa

Indiferent că lucrați la birou sau remote, strategia ta de integrare a noilor angajați îi va ajuta pe aceștia să se simtă încă din prima zi parte din echipă. Pentru asta, poți stabili cu restul angajaților să organizați un eveniment de bun venit, fizic sau virtual. Nu te gândi la o ședință în care să discutați despre obiective și rezultate, ci mai degrabă la o discuție informală, care să vă dea ocazia tuturor să vă cunoașteți. Dacă lucrați în regim de telemuncă, pregătește și un plan de acțiuni prin care îți ajuți angajații noi să își instaleze programele digitale necesare pentru a putea comunica - aplicațiile audio-video, messengerul intern și eventualele aplicații dedicate procedurilor HR.

3. Include în planul de integrare discuțiile despre aspectele organizatorice

Noii angajați își doresc să afle cât mai multe despre modul în care funcționează compania, așa că este indicat să le oferi de la început toate detaliile de care au nevoie. De exemplu, spune-le când este ziua de salariu, ce fel de beneficii extra salariale primesc și cum le pot folosi, cum e organizat programul zilnic și ce durată au pauzele. Dacă munca se desfășoară remote, verifică dacă aplicațiile noilor angajați funcționează corespunzător, comandă-le din timp laptopuri, căști și orice alte accesorii crezi că le-ar trebui. În cazul în care se lucrează la birou, amenajează spațiul unde angajații vor lucra, pentru ca aceștia să găsească totul pregătit.

4. Alege câte un prieten-îndrumător pentru fiecare nou angajat

Oricât de multă experiență ar avea oamenii noi, aceștia nu cunosc încă mersul lucrurilor la fel ca angajații existenți. De aceea, au nevoie de cineva pe care să se bazeze, o persoană cu experiență care să îi ajute cu sfaturi și feedback.    Stabilește în planul de integrare alocarea unui coleg mai vechi care să lucreze cu un angajat nou, având grijă să faci alegerea în funcție de rezultate și de atitudine. De exemplu, nu ar fi recomandat ca o persoană care are probleme cu eficiența să primească în grijă pe altcineva.    Angajații care doresc să devină îndrumători pentru colegii noi pot avea și ei de câștigat: cum ar fi să stabilești cu ei ca acest program să reprezinte un prim pas către un viitor job de team manager? Dacă acest lucru nu este deocamdată posibil, poți răsplăti implicarea angajaților cu bonusuri sau carduri de beneficii.

5. Asigură-te că angajații înțeleg valorile companiei

Atunci când ai ales viitorii colegi, cel mai probabil ai ținut cont și de compatibilitatea acestora cu valorile și specificul companiei. Totuși, oamenii nou veniți nu sunt încă familiarizați cu modul de lucru, cu misiunea brandului sau cu valorile după care întreaga echipă se ghidează. De aceea, ai nevoie de o strategie clară de integrare a noilor angajați și de un plan care vizează înțelegerea valorilor companiei. Înțelegând care este identitatea companiei, angajații se vor simți implicați încă din prima clipă și vor avea o imagine clară a comportamentelor la care și ei ar trebui să adere. În plus, dacă le oferi cât mai multe detalii despre obiectivele și viziunea organizației, îi vei ajuta să aibă sentimentul de apartenență la cultura companiei.

6. Încurajează feedback-ul și adoptă politica ușilor deschise

Îți dorești ca noii angajați să aibă încredere în tine și să se simtă parte din echipă? Atunci feedback-ul și politica ușilor deschise trebuie să facă parte din strategia ta de integrare a noilor angajați. Demonstrează-le că ții cont de părerea lor și că îi asculți cu atenție, oricând ar avea ceva de spus. Oferă-le și tu feedback, pentru a-i ajuta să crească. Atenție, însă, la modul în care acorzi feedback-ul. Acesta nu ar trebui formulat ca o critică, pentru a nu avea impact negativ și a nu descuraja angajații. Feedback-ul constructiv trebuie să se refere la situații clare și să fie centrat nu pe greșelile angajaților, ci pe lucrurile care pot fi îmbunătățite.     Explică-le tuturor angajaților că pot apela la tine pentru sfaturi sau ajutor - ușa ta ar trebui să fie mereu deschisă, cel puțin la modul figurat. Pentru a le oferi încredere, trebuie să fii alături de ei atunci când au nevoie, inclusiv în perioada în care lucrați remote.

7. Include în strategia de integrare a noilor angajați un plan de învățare și de dezvoltare

Fiecare persoană care se alătură echipei tale ar trebui să primească sprijinul necesar pentru a învăța și a se dezvolta. Planul de integrare a noilor angajați ar trebui să includă și o parte de dezvoltare. Apelează la cursuri, inclusiv online, precum și la orice tip de materiale utile la început de drum. De asemenea, e bine să porți cu fiecare nou angajat o discuție legată de dezvoltarea sa în cadrul companiei. Spune-i ce așteptări ai și întreabă-l de ce anume are nevoie de la tine și care este traseul pe care și-l dorește. Evident, nu va avea cum să avanseze după numai două - trei luni de activitate, dar poate există anumite arii pe care își dorește să crească, pentru a-și atinge propriile obiective. Ține cont de strategiile de integrare a noilor angajați expuse mai sus și vei observa că persoanele care s-au alăturat echipei se vor simți în scurt timp ca într-o familie. Indiferent de factorii externi și de schimbările care au loc pe piața locurilor de muncă, poți fi acel angajator care oferă stabilitate oamenilor săi încă din prima zi. New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.