motivarea angajatilor

Cum comunici cu angajatii pentru a creste performanta echipei

Comunicarea din cadrul companiei poate fi de multe ori acel aspect care scapa angajatorului din vedere atunci cand analizeaza procesele interne, cautand explicatii pentru scaderea performantei. Totusi, companiile care obtin cele mai bune rezultate sunt in general acelea in care accentul se pune in primul rand pe oameni, iar comunicarea functioneaza atat la nivel de echipa, cat si ca o punte intre conducere si fiecare angajat in parte. Explicatia din spatele acestui fenomen e simpla: o persoana integrata in colectiv se va simti motivata sa se implice 100% in ceea ce face.

Comunicarea este esentiala cu atat mai mult in contextul actual, cand este necesar sa ne adaptam cu totii la noua normalitate, trecand de la starea de urgenta la cea de alerta. Angajatii tai pot fi confuzi si demotivati in urma schimbarilor care au avut impact asupra societatii si mediului de business deopotriva. Fie ca au lucrat de acasa, fie ca si-au stopat activitatea, au fost expusi cu siguranta unui nivel de stres ridicat si au nevoie de tot sprijinul pe care il poti oferi pentru a se reintegra la birou.

Iti doresti si tu sa ai o cu adevarat o echipa motivata si performanta

Urmeaza metodele de mai jos si vei observa cu siguranta schimbari benefice in atmosfera de la birou si in rezultatele obtinute.

1. Comunica transparent cu angajatii tai

Exista angajati care privesc locul in care lucreaza ca pe o a doua familie. Aceasta perspectiva ii determina sa vina zilnic cu placere la munca, sa fie loiali companiei si implicati in fiecare proiect. Cum poti sa obtii si tu un astfel de mediu de lucru?

Discuta cu angajatii tai deschis despre misiunea si valorile companiei, despre provocarile care va asteapta si rezultatele pe care vreti  sa le obtineti. Nu le ascunde lucruri pe care le-ar putea afla ulterior din alte surse, ci alege o atitudine deschisa, care sa le inspire incredere. Angajatii tai iti sunt cei mai apropiati colaboratori, oamenii pe care te bazezi, iar ei trebuie sa simta asta din modul in care ii lasi sa faca  parte din ceea ce se intampla in companie.

2. Foloseste canale de comunicare moderne

In ziua de astazi, e-mailul nu mai este cea mai eficienta metoda de a comunica la birou, mai ales atunci cand astepti un raspuns rapid de la angajatii tai. Daca vrei sa te asiguri ca mesajul ajunge in timp real la fiecare persoana, alege metode alternative, precum Skype, Slack sau alte aplicatii de mesagerie. Ofera-le angajatilor tai telefoane de serviciu, pentru a inlesni comunicarea rapida si directa, in special in situatii urgente. Nu uita, de asemenea, ca in clipa de fata comunicarea online poate fi o varianta mult mai sigura decat cea directa, in cadrul sedintelor.

3.Comunica la timp fiecare schimbare

Compania ta are un nou colaborator sau a castigat un client important? Una dintre procedurile folosite de intreaga echipa a fost de curand modificata? Masurile anuntate de autoritati pentru starea de alerta s-au schimbat?

Asigura-te ca angajatii tai afla rapid aceste aspecte, pentru a-si putea desfasura activitatea in deplina cunostinta de cauza si in deplina siguranta.

4. Mentine comunicarea in ambele sensuri 

Nu te limita la a le spune angajatilor tai ce au de facut sau ce rezultate astepti de la ei. Politica usilor deschise presupune ca orice membru al echipei tale sa poata comunica usor cu tine atunci cand doreste sa iti ceara ajutorul sau sa iti dea o sugestie. Incurajeaza-ti angajatii sa isi faca vocea auzita si nu pune bariere ierarhice.

5. Respecta-ti echipa 

Respectul este fundamentul oricarei relatii de succes, fie ea personala sau profesionala. Prin urmare, trateaza-ti angajatii asa cum iti doresti si tu sa fii tratat, acordandu-le respect si atentie, indiferent de functia ocupata in companie. 

6. Recunoaste performanta la nivelul intregii companii

Nu uita sa le multumesti angajatilor tai pentru munca depusa si rezultatele obtinute. Un “multumesc” spus la momentul potrivit valoreaza mai mult decat crezi si te poate transforma intr-un angajator iubit si respectat. De asemenea, atunci cand vrei sa daruiesti mai multa bucurie angajatilor tai, ia in calcul oferirea beneficiilor extrasalariale, solutia ideala pentru a-ti motiva echipa.
New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.