Cum integrezi angajatii noi in echipa, in munca remote? Sodexo Romania
cum integrezi angajatii noi in munca remote

Cum integrezi noii angajați în echipă, în munca remote

Începuturile sunt întotdeauna pline de provocări, iar un loc de muncă nou poate părea copleșitor în primele zile, săptămâni sau chiar luni. În contextul actual, când activitatea se desfășoară de multe ori de la distanță, noii angajați pot lucra o bună perioadă de timp fără să își cunoască personal managerul sau colegii. Află în continuare cum poți realiza integrarea noilor angajați în cazul muncii remote.

Cum îi primești pe noii angajați care lucrează de la distanță

Prima zi este importantă pentru orice angajat, pentru că este momentul în care acesta își cunoaște echipa și descoperă ce rol va avea în cadrul companiei și cum arată o zi tipică de muncă. De aceea, poți apela la câteva strategii de bun-venit pentru noii angajați:

  • Începe ziua cu o ședință online cu echipa, în cadrul căreia să faci prezentările. Nu acapara discuția, ci lasă totul să vină de la sine, pentru ca persoanele nou venite să se simtă în largul lor atunci când se prezintă, iar fiecare membru al echipei să aibă posibilitatea de a spune câteva cuvinte.
  • Trimite prin curier câte un welcome kit noilor angajați - include produse personalizate precum o agendă, o cană, un pix. Aceste mici obiecte pot părea neimportante la prima vedere, dar vor avea impact asupra moralului angajaților, care se vor simți bine veniți în companie.
  • Adaugă angajații în aplicațiile și grupurile pe care le folosiți pentru a comunica în companie. Îi vei ajuta astfel să se integreze rapid și să fie la curent cu tot ce se întâmplă în echipa lor.
  • Asigură-te că angajații primesc la timp obiectele de care au nevoie pentru a lucra: laptopul, telefonul de serviciu, căștile și orice alte instrumente necesare. Nu uita de userii și parolele cu care vor avea acces în rețea.

Ce activități le aloci noilor angajați

Când vine vorba despre integrarea noilor angajați, îți recomandăm să iei lucrurile încet, pentru a permite fiecărei persoane să își intre în ritm. Angajații ar trebui în primul rând să se familiarizeze cu aplicațiile, serviciile și produsele companiei, precum și cu partea de cultură internă, așa că pregătește programele de training potrivite, pe care nou veniții să le parcurgă online.

Fie că ai angajat o persoană fără experiență sau una care a mai lucrat în trecut pe o poziție similară, fiecare companie are propriul său specific și propriul fel de a face lucrurile. De aceea, trainingurile și activitățile de perfecționare a angajaților nu ar trebui niciodată să lipsească, fiind o sursă de învățare și totodată o modalitate de adaptare la noul mediu de lucru, pentru membrii noi ai echipei. 

Evită să aloci activități dificile noilor angajați încă din prima săptămână. Permite-le să se acomodeze cu ce au de făcut și nu îi încărca foarte mult - gândește-te că un proiect care durează două zile pentru un angajat existent poate necesita dublul timpului pentru o persoană care încă nu este familiarizată cu procedurile interne sau cu cerințele postului.

Cum comunici cu noii angajați care lucrează remote

Integrarea la locul de muncă poate părea dificilă în munca remote, însă te poți folosi de câteva strategii ușor de pus în practică:

  • Poartă o discuție individuală cu fiecare dintre noii angajați și explică-le clar ce așteptări ai de la ei, specificându-le că se pot baza oricând pe tine și te pot căuta pentru orice ar avea nevoie. Pune-le întrebări, cunoaște-i cu adevărat și încurajează-i să te întrebe, la rândul lor, orice își doresc să afle.
  • Alocă fiecărui nou venit câte o persoană cu vechime care să îi fie „buddy”, adică să îl îndrume și să îi ofere sprijin pentru a se integra și a-și desfășura cât mai bine activitatea.
  • Explică-le angajaților noi totul despre salarizare, beneficii și concedii - de exemplu, spune-le care e ziua de salariu, cu cât timp înainte pot solicita concediu de odihnă și cum pot folosi beneficiile extra salariale.

Integrarea noilor angajați poate decurge fără probleme atâta timp cât pui accentul pe colaborare, comunicare și învățare. Aplică strategiile de mai sus și managementul eficient al echipei în muncă, de la distanță și vei observa că persoanele nou venite se vor integra cu ușurință în echipă și vor deveni rapid angajații de bază ai companiei. Iar noi, cei de la Sodexo, îți stă la dispoziție cu un pachet variat de beneficii extra salariale, pentru a te ajuta să îți motivezi echipa și să devii un angajator căutat de cei mai valoroși candidați.

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.