sedinta membri echipa, motivarea angajatilor - sodexo.ro

Motivarea angajaților: rețeta performanței companiei tale

O companie de succes se bazează pe manageri competenți și echipe performante. Dacă și tu ești unul din acei antreprenori motivați și îți dorești să ocupi un loc de top pe piață, să atragi doar angajați buni și să te diferențiezi de competiție printr-o cultură organizațională sănătoasă și modernă, este necesar să aplici câteva metode de motivare a angajaților.

Descoperă în cele ce urmează tot ce trebuie să știi.

Întrebări despre motivarea angajaților

angajat fericit, motivarea angajatilor - sodexo.ro

Indiferent că ești un antreprenor la început de drum sau ai deja ani de experiență, însă ai observat câteva schimbări în comportamentul angajaților tăi și nu știi cum să le gestionezi, probabil ai câteva întrebări despre motivarea angajaților.

Descoperă în continuare care sunt cele mai comune întrebări pe care și le adresează antreprenorii cu privire la motivarea angajaților.

Cum îmi dau seama că angajații mei sunt demotivați?

Atunci când ai o relație bună cu angajații tăi, ai posibilitatea de a observa anumite modificări în comportamentul și atitudinea lor, care ar putea să le afecteze productivitatea și eficiența la locul de muncă. Iată câteva semne la care să fii atent:

 • întârzierile fără motiv – atunci când observi că angajații tăi întârzie des și fără motiv, este momentul să îți pui un semn de întrebare;
 • creșterea absenteismului – întârzierile fără motiv, duc, pe termen lung, la creșterea absenteismului nemotivat. Acesta nu denotă altceva decât detașarea angajatului față de locul de muncă și scăderea loialității acestuia;
 • schimbările de dispoziție față de tine și de colegi – schimbarea subită a comportamentului unui angajat, cu siguranță, are un motiv întemeiat în spate. Discută cu angajatul tău și află ce anume îl nemulțumește.

Toate aceste „simptome” pe care le manifestă angajații la locul de muncă sunt semne ale faptului că sunt demotivați. Demotivarea, la rândul său, a contribuit la apariția unui fenomen denumit „quiet quitting”. Acest termen se referă la faptul că angajații nu mai au nicio implicare emoțională la locul de muncă și își văd jobul strict ca pe o sursă de venit.

Metodele de motivație a angajaților chiar ajută compania?

Da, implementarea unui sistem de recompense în motivarea angajaților are multiple beneficii asupra companiei, majoritatea dintre ele fiind demonstrate prin studii de specialitate.

Studii despre motivarea angajaților

Principalul beneficiu al motivării angajaților este dat de performanța crescută a acestora, acest lucru fiind susținut și printr-un studiu publicat pe Harvard Business Review, la care au luat parte peste 20.000 de angajați. 

Conform unui alt studiu, publicat în Journal of Education and Practice, existența unui sistem de motivare a angajaților poate contribui la scăderea numărului de persoane care părăsesc compania. Atunci când angajații se simt apreciați și recompensați corespunzător, vor rămâne fideli angajatorului actual.

Pentru că există mai multe studii despre motivarea angajaților, nu putem să nu menționăm un alt studiu efectuat despre motivația prezenței la locul de muncă. Acesta susține că, în cadrul organizațiilor care nu au un sistem de motivare a angajaților, nivelul absenteismului nemotivat este mai mare. Atunci când angajații nu se simt apreciați, motivația acestora de a se prezenta la locul de muncă și de a lucra eficient scade, acesta fiind un alt motiv care demonstrează încă o dată importanța motivației angajaților.

 

De unde știu ce strategie de motivare este mai potrivită pentru angajații mei?

Companiile sunt diferite, fiecare având câte o cultură organizațională proprie, motiv pentru care și angajații sunt diferiți și au nevoi diverse. De aceea, strategia de motivare a angajaților trebuie personalizată în funcție de nevoile acestora și de posibilitățile companiei. Cu toate acestea, pentru a-ți fi mai ușor să identifici cele mai bune metode de motivare pentru angajații tăi, poți să iei în considerare teoria ierarhiei nevoilor, dezvoltată de Abraham Maslow. Acesta a clasificat nevoile umane în 5 categorii, în ordinea importanței. Acestea sunt:

 1. nevoile fiziologice (hrană, îmbrăcăminte, igienă, etc) – în organizație, acestea pot fi îndeplinite prin existența unui salariu decent, a condițiilor sanitare necesare și a condițiilor bune de muncă, în general;
 2. nevoia de siguranță și protecție – aceste nevoi implică o atenție deosebită la nivelul managementului deoarece presupune asigurarea unui mediu de lucru sigur la locul de muncă. Acest lucru se referă atât la mediul fizic, cât și la cel moral. Angajații au nevoie să se simtă în siguranță;
 3. nevoia de apartenență – aceasta poate fi îndeplinită prin încurajarea interacțiunii între angajați și oferirea unui mediu propice pentru desfășurarea activităților în echipă. Totodată, nu trebuie uitat faptul că aceste nevoi există și în afara locului de muncă, motiv pentru care pot fi implementate soluții sociale în acest sens;
 4. nevoia de stimă – această nevoie poate fi îndeplinită prin recunoașterea meritelor angajaților și promovarea celor buni în diferite funcții superioare în organizație;
 5. nevoia de autoperfecționare – în organizație, această nevoie poate fi îndeplinită prin oferirea de acces către workshop-uri de perfecționare și de îmbunătățire a calității muncii.

Motivarea angajaților prin metode nefinanciare este posibilă?

Da, motivarea angajaților prin metode nefinanciare este posibilă prin implementarea unui sistem de recompense care să fie potrivit culturii organizaționale, dar și nevoilor angajaților. Iată câteva exemple care sunt folosite deja de către mari companii:

 • zile libere suplimentare în funcție de vechimea în companie;
 • organizarea petrecerilor tematice de sărbători;
 • numirea unui „angajat al lunii” în funcție de performanțe;
 • amenajarea unui spațiu de relaxare în cadrul firmei.

▶️ Un mediu sănătos în care angajații să poată performa și un sistem de recompense sunt esențiale pentru bunăstarea acestora. Descoperă mai multe despre wellbeing-ul organizațional într-un podcast cu Dragos Iliescu.

Sistemul de recompense în motivarea personalului. Ce este și ce rol are 

echipa fericita meeting, motivarea angajatilor - sodexo.ro

Sistemul de recompense în motivarea angajaților este un plan implementat de către organizații cu scopul de a-și menține angajații mulțumiți. Concret, acesta are următorul rol într-o companie:

 • scăderea ratei absenteismului nemotivat la locul de muncă;
 • creșterea nivelului de loialitate al angajaților;
 • prin motivarea angajaților crește potențialul de performanță a companiei.

Pentru a fi eficientă, elaborarea unei strategii pentru a menține motivația personalului trebuie să includă atât beneficii non-financiare, cât și financiare, care să contribuie la menținerea unui stil de viață modern pentru angajații tăi.

 

▶️ Alege să oferi angajaților tăi beneficii extrasalariale personalizate, care se potrivesc cu adevărat nevoilor lor. Poți face asta cu ajutorul platformei My Benefits, la care vei avea acces de îndată ce semnăm contractul de colaborare. Iată câteva dintre cele mai importante avantaje ale platformei:

 • nu necesită training pentru folosire – este ușor de accesat și de folosit pentru orice membru al echipei tale;
 • îți oferă o imagine transparentă a costurilor și a beneficiilor pe care le poți alege, dar și asupra taxelor și impozitelor;
 • poate fi accesată în orice moment, de pe mobil.

Strategii pentru a menține motivația personalului. Metode financiare eficiente

Deși, la prima vedere, metodele financiare de motivație a personalului nu sunt la fel de profitabile pentru companie precum cele non-financiare, ei bine, află că și acestea au anumite beneficii fiscale pentru companie. Iată câteva exemple de metode financiare eficiente care au fost deja puse în aplicare de diverse companii:

1. Tichete de masă

Începând din iulie 2022, valoarea maximă a unui tichet de masă este de 30 de lei/ zi. Având în vedere acest lucru, un angajat ar putea beneficia de aproximativ 600 de lei în plus pe lângă salariu.

▶️ Oferă-le angajaților tăi acest beneficiu cu ajutorul cardului de masa Gusto și, pe lângă achiziția unui meniu pe zi de la restaurant, aceștia vor avea posibilitatea de a cheltui banii și în alte locații partenere Sodexo, precum supermarketuri, cantine sau platforme online de livrare mâncare - Tazz și Bringo. 

Dacă te întrebi care este beneficiul companiei, pe lângă creșterea motivației angajaților, trebuie să știi că acestea sunt 100% deductibile, deci contribuie la scăderea impozitului pe profit.

Dacă dorești să-ți arăți aprecierea față de angajați și să te diferențiezi de firmele concurente, optează pentru pachetele Gusto Plus de sănătate sau Gusto Plus de echilibru.  Primul pachet oferă toate avantajele cardului de masă Gusto, plus acces nelimitat la specialiști medicali prin mijloace de comunicare telefonice, online și video, iar cel de-al doilea pachet, Gusto Plus de echilibru oferă toate beneficiile primului pachet, plus acces nelimitat la specialiști care îți pot asigura extra consiliere psihologică pe psihonutritie, managementul stresului, managementul tulburărilor de somn. În plus, vei avea acces și la consiliere de nutriție în stări patologice, cu supraveghere recurentă a specialistului, pe termen lung.

În condițiile în care, conform unui studiu realizat de Deloitte, 77% dintre angajați au experimentat cel puțin o dată sentimentul de burnout, dacă le oferi acestora acces la servicii de wellbeing poți contribui la bunăstarea lor și, implicit, la creșterea eficienței muncii pe care o fac.

▶️ Descoperă ce este wellbeing-ul și cum poți să asiguri această stare la locul de muncă.

2. Cardul Cadou

Cardul Cadou reprezintă un beneficiu financiar extrasalarial care poate fi folosit pentru a achiziționa din magazine o gamă variată de produse nealimentare și servicii, inclusiv în industria HoReCa. Sodexo are o retea extinsa și diversificată de locații cu care colaborează, lucru care le oferă angajaților libertatea de a-și cheltui banii după bunul plac.

Iată ce beneficii administrative și fiscale are compania atunci când alege să ofere angajaților un card Cadou:

 • elimini cheltuielile administrative pe care le-ai avea cu achiziția, împachetarea și depozitarea cadourilor clasice;
 • nu plătești impozit pe venit de 10%;
 • nu plătești nici contribuții sociale atunci când valoarea tichetelor de pe card nu depășește suma de 300 de lei/ angajat/eveniment;
 • tichetele cadou oferite pentru cheltuieli sociale sunt deductibile în limita a 5% din cheltuielile cu salarii.
▶️ Descoperă mai multe detalii despre cardul Cadou și oferă-le angajaților tăi libertatea de a-și alege lucrurile preferate într-o rețea de 67.000 de magazine.

3. Vouchere de vacanță

Cu ajutorul acestor vouchere, angajații vor avea posibilitatea de a vizita România și de a cumpăra servicii turistice, cazare, transport și nu numai. În ceea ce privește beneficiile pentru companie, atunci când oferi angajaților vouchere de vacanță prin intermediul cardului Turist, te bucuri de următoarele:

 • angajați mai odihniți, așadar mai motivați și performanți;
 • îmbunătățirea imaginii pe piața muncii, lucru care îți poate atrage noi angajați de calitate;
 • dacă oferi maximum 18.000 de lei/ angajat/ an fiscal, costurile sunt deductibile;
 • costurile cu aceste vouchere de vacanță sunt scutite de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.
▶️ Știai că Sodexo are cea mai mare și diversă rețea de locații turistice din România în care poate fi folosit cardul de vacanta Turist? Profită de acest lucru și oferă-le angajaților tăi oportunitatea de a vizita România, bucurându-te în același timp de numeroasele beneficii pe care acest card le are pentru companie.

4. Cultura Card

Încurajează-ți angajații să desfășoare activități culturale în aer liber și oferă-le, lunar, 200 de lei sau, ocazional, 400 de lei/ eveniment. Cardul Cultura le oferă angajaților acces la mii de activități culturale, prin achiziția de cărți sau bilete la film, teatru, cinema, concerte etc.

Ca și în cazul celorlalte beneficii extrasalariale, pentru sumele oferite angajaților prin intermediul Cultura Card, deductibilitatea este de 100% la calculul impozitului pe profit, deci scade impozitul pe care va trebui să îl plătești către Stat.

▶️ Promovează un stil de viață modern în rândul angajaților tăi și motivează-i cu ajutorul cardului Cultura.

5. 7card

Susține o viață sănătoasă pentru angajații tăi cu ajutorul unei soluții simple și la îndemână: 7card. Acesta le permite angajaților tăi acces la peste 700 de centre de relaxare și sport în 55 de orașe, care oferă activități diferite, precum: gym, fitness, piscină, dansuri etc.

Această soluție este ușor de implementat și nu presupune resurse interne sau procese suplimentare. Tot ceea ce trebuie să faci este să ne contactezi, iar noi îți propunem o ofertă personalizată pentru tine.

▶️ Hai să facem echipă pentru bunăstarea angajaților tăi! Tu le oferi un abonament 7card și susții minim 25% din prețul abonamentului, iar noi aducem reduceri suplimentare progresive de care se pot bucura toți angajații, indiferent de oraș! Beneficiul tău este unul clar: vei lucra cu angajați sănătoși, fericiți și relaxați, lucru care va duce la creșterea productivității și a calității muncii.

Trenduri pe piața din România în ceea ce privește motivația angajaților

sedinta, speaker, whiteboard , motivarea angajatilor - sodexo.ro

Conform unui sondaj efectuat de EY, cele mai populare beneficii extrasalariale oferite de către companii angajaților lor sunt tichetele de masă. Studiul APET susține că 80% dintre angajatorii care acordă tichete valorice angajaților consideră că tichetele de masă sunt esențiale pentru bunul mers al afacerii lor.

Următorul loc în clasament atunci când vorbim despre motivația angajaților, după acordarea tichetelor de masă, îl ocupă cadourile în bani și în natură, inclusiv tichetele cadou pentru ocazii speciale. În ceea ce privește locul 3 al clasamentului, acesta este ocupat de decontarea contravalorii transportului la și de la locul de muncă: 67% dintre angajatorii participanți la sondajul efectuat de EY au declarat că decontează costurile aferente transportului.

▶️ Vrei să oferi și tu beneficii extrasalariale angajaților tăi? Nimic mai simplu: atunci când alegi Sodexo, aplici online și semnezi online, în doar câteva minute.

Implementarea unui sistem de recompense potrivit pentru compania și angajații tăi este crucial pentru orice business de succes. Folosește-te de informațiile din acest articol și alege cele mai bune soluții!

sursă foto: shutterstock.com

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.