Creste productivitatea angajatilor tai prin cateva tehnici simple. Sodexo
productivitate angajati in companie, sodexo

Tehnici simple prin care poți crește productivitatea angajaților în companie

Productivitatea unei companii este extrem de importantă atunci când vine vorba de succesul acesteia și de profitul obținut. Astfel, dacă angajații lucrează la randament maxim, sunt motivați prin beneficii extrasalariale atractive, iar procesele sunt simple și eficiente, creșterea productivității angajaților și a companiei tale va fi substanțială. Deși în teorie acest aspect pare unul ușor de înțeles și logic, în practică nu toți oamenii de afaceri știu ce au de făcut pentru a obține cele mai bune performanțe.

Aplică metodele de mai jos și vei observa o schimbare în bine la nivelul productivității angajaților și implicit a companiei tale:

Pasul 1: Crește productivitatea companiei investind în oameni și în cultura internă

Angajații sunt pilonul principal al oricărei afaceri și cheia creșterii productivității unei companii. Poți investi oricât în partea logistică și în echipamente, dacă oamenii care le manevrează nu sunt cei potriviți sau lucrează fără motivație.

Încă de la recrutare, ai grijă să selectezi acele persoane care se potrivesc cel mai bine în echipa ta și care par să fie pe aceeași lungime de undă cu valorile în care și tu crezi. Oferă-le angajaților beneficii extrasalariale care să îi motiveze: card de tichete de masă, card cadou sau card pentru cultura cu care să își achite mesele la restaurant, sa-si cumpere lucrurile de care au nevoie, reduceri la activități culturale, evenimente în cadrul cărora să se cunoască și să comunice mai bine.

Încurajează în compania ta, în mod constant, feedbackul și libera exprimare, află ce îi preocupă pe oamenii cu care lucrezi și investește în dezvoltarea acestora prin traininguri și certificări. Unele dintre cele mai apreciate companii din lume, care au cifre de afaceri impresionante, au construit încă de la început un mediu de lucru în care angajații au putut să crească, să se dezvolte și să fie astfel mai productivi.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE BENEFICIILE PENTRU ANGAJAȚI

Pasul 2: Asigură-te că ai echipamente și aplicații ușor de utilizat și eficiente - sunt esențiale pentru creșterea productivității angajaților în compania ta

Dacă ai echipa potrivită, trebuie să arunci o privire și asupra instrumentelor de lucru. Pentru persoanele care lucrează la birou, de exemplu, productivitatea angajaților și a companiei tale este strâns legată de aplicațiile în care angajații înregistrează datele, precum și cele prin care comunică cu alți colegi sau alte departamente. Un om competent își poate pierde din eficiență dacă soft-ul pe care lucrează se blochează des sau generează erori.

Verifică periodic echipamentele și pune accent pe calitate - poate inițial vei face o investiție puțin mai ridicată, însă merită din plin din punct de vedere al creșterii productivității angajaților și a companiei tale, iar cu timpul se va amortiza.

Pasul 3: Dacă activitatea companiei permite, încurajează munca la domiciliu sau telemunca

Conceptul de lucru de acasă sau telemunca a fost adoptat și în țara noastră în ultimii ani, fiind un fenomen întâlnit până nu demult doar în țările occidentale și este la fel de important în strategia de creștere productivității angajaților și a companiei, ca și beneficiile extrasalariale. Fără să presupună resurse suplimentare, este o modalitate excelentă de a avea eficiență bună, precum și un instrument valoros în motivarea angajaților.

Deși ai putea crede că doar mediul de birou este unul care încurajează productivitatea angajaților, lucrul de acasă are beneficii clare care contribuie la creșterea productivității în companie: angajații pierd mai puțin timp cu drumul până la sediul firmei și înapoi, ceea ce înseamnă că au mai multă energie și putere de muncă. Fără colegi care să îi distragă și fără drumuri la cantină sau la magazin, pauzele nu vor fi atât de lungi, iar interesul va fi îndreptat spre task-urile care trebuie terminate. În plus, unele persoane se pot concentra mai bine și pot avea mai mult spor atunci când lucrează într-un mediu familiar și confortabil.

Citește și: Efectele benefice ale sportului asupra performanței angajaților

Pasul 4: Încurajează comunicarea și socializarea în timpul programului de muncă

Poate părea uimitor, însă socializarea la locul de muncă nu înseamnă atenție scăzută și are efecte pozitive în creșterea productivității angajaților în compania ta. Dacă le interzici angajaților tăi accesul la platformele de comunicare, le induci de fapt ideea că nu ai încredere în ei și în capacitatea lor de concentrare.

Mai mult, o companie specializată în analiza datelor și studii de piață a dat publicității rezultatul unui studiu amplu asupra modului în care rețelele de socializare influențează productivitatea unei companii: invers decât s-ar crede, acestea stimulează capacitatea de multitasking și ajută angajații să fie mult mai implicați și mai eficienți.

Prin urmare, permite-le celor din echipa ta să aibă acces la platforme de socializare dar și la sistemul de chat intern al companiei. De cele mai multe ori, nu vor folosi în exces internetul, ci vor căuta informații necesare muncii, vor ține legătura cu colegii și prietenii sau se vor informa asupra unor subiecte care le sunt utile.

Cheia folosirii platformelor de social media stă în moderație și utilizarea rezonabilă a acestora.

Pasul 5: Asigură-te că ai instrumentele potrivite pentru măsurarea productivității angajaților și a companiei tale

Pentru a avea siguranța că obții rezultatele dorite, este nevoie și de o bună monitorizare a proceselor interne. Există aplicații sau software-uri ce îți permit să măsori eficiența fiecărei persoane din echipă, astfel încât să descoperi ce merge bine și ce trebuie îmbunătățit.

Setează obiective realiste, pe care le poți crește în mod gradual, și îndeamnă-ți și angajații să se implice: de exemplu, își pot nota chiar ei cât durează să rezolve fiecare task și să livreze rezultatele cerute, astfel încât la final de zi sau de lună să trageți împreună concluziile.

Productivitatea unei companii este, prin urmare, suma unor elemente care îți sunt la îndemână: angajați motivați și beneficii extrasalariale atractive, echipamente și aplicații de calitate, procese simplu de urmat și sisteme de măsurare bine puse la punct. Dacă nu știi cu care dintre ele să începi, orientează-te în primă instanță către partea cea mai provocatoare, dar și mai ofertantă: oamenii care lucrează pentru tine și motivația acestora.

Discuta cu un consultant Sodexo

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.