Motivare angajati

Top 4 moduri de a motiva angajații în perioada sărbătorilor

15 Noiembrie 2022

Sărbătorile sunt un moment perfect pentru a le oferi angajaților tăi un cadou prin care să le mulțumești pentru implicarea și loialitatea lor. Pentru ca darurile să fie cu adevărat apreciate, asigură-te acestea reprezintă o experiență personalizată pentru fiecare membru al echipei. Cum poți face asta? Ți-am pregătit câteva sugestii, care cu siguranță îți vor fi utile.

Angajații din România și-au modificat complet așteptările de la locul de muncă, în ultimii ani, și consideră motivația financiară doar o parte a beneficiilor pe care le caută la un job. Desigur, salariul lunar este în continuare important, însă și celelalte recompense sunt esențiale pentru a avea angajați productivi și loiali. Valorificarea, aprecierea și oferirea de beneficii suplimentare pentru sarcinile îndeplinite sunt necesare pentru atragerea și retenția angajaților.

De aceea, angajatorii caută permanent diferite instrumente de motivare, care să aibă impact asupra calității vieții salariaților, dorind să le transmită mesajul că sunt apreciați și că efortul muncii lor este remarcat. Chiar dacă, în anumite companii mai mici, bugetul este limitat, este important ca angajatorii să identifice acele metode de motivare simple și eficiente, pe care angajații le apreciază.

În apropierea sărbătorilor, unele companii folosesc pentru motivarea echipei programe de team building, organizează petreceri de Crăciun sau acordă diverse cadouri. Indiferent care este modalitatea aleasă de a recompensa angajații, este important ca angajatorul să evalueze cu atenție opțiunile, pentru a vedea care este cea mai avantajoasă soluție din punct de vedere financiar.

Este bine de știut că există și o altă opțiune de recompensare, în afara primelor de Crăciun, cum ar fi tichetele cadou electronice, impozitarea cărora este reglementată prin lege.

Știai că tichetele de masa pe card sunt cel mai popular beneficiu extra salarial? Află mai multe despre avantajele acestui beneficiu atât pentru angajat cât și pentru angajator.

Motivare angajati

 

Vouchere cadou 

Din punct de vedere legal, pentru evenimentele care sunt considerate cheltuieli sociale, angajatorii pot acorda salariaților vouchere cadou, emise de către unități autorizate, cum ar fi Pluxee. Legea reglementează evenimentele care se încadrează în această categorie, criteriile de acordare a tichetelor cadou și valoarea acestora. Acestea sunt un beneficiu extra salarial pentru care nu se aplică impozitul de 10%. 

Acest tip de vouchere nu se încadrează nici în baza de calcul a contribuțiilor sociale, dacă valoarea lor nu depășește suma de 300 de lei pentru fiecare angajat și/sau copil minor al angajatului. Cardurile cadou pot fi folosite pentru a achiziționa din magazinele partenere produse nealimentare și diverse servicii. 

Cardul de vacanță 

Perioada sărbătorilor de Crăciun este ideală pentru o vacanță specială la munte, așa că acordarea unui card de vacanță pentru angajați poate fi soluția ideală de motivare a acestora. În plus, voucherele de vacanță îi ajută pe oameni să își încarce bateriile cu un concediu binemeritat  dăruit de companie. Ca un beneficiu suplimentar, aceștia vor avea un plus de motivație să se întoarcă la birou relaxați și pregătiți pentru provocările unui  an nou.

Voucherele de vacanță electronice pot fi folosite de către angajați pentru plata concediului la hoteluri și pensiuni din întreaga țară, precum și pentru a rezerva un pachet turistic printr-o agenție de turism. Aceste vouchere de vacanță se pot acorda atât angajaților din sectorul public, cât și celor din sectorul privat și le oferă posibilitatea de a petrece concediul de odihnă în țară. 

Această modalitate de motivare a angajaților în perioada sărbătorilor de Crăciun reprezintă soluţia ideală pentru ca echipa să își refacă la maximum capacitatea de muncă. În companiile private, aceste vouchere de vacanță pot fi acordate celor care au încheiat un contract individual de muncă, iar valoarea totală maximă a voucherelor pe an poate ajunge la 13.380 de lei sau 6 salarii minim brute, garantate pe ţară.

Motivare angajati

 

Cardurile culturale 

De Crăciun, cu toții ne dorim să ne odihnim și să facem lucruri care ne aduc bucurie, ca o recompensă pentru un an în care am contribuit la dezvoltarea și succesul companiei în care activăm.

De aceea, o modalitate potrivită de a recompensa și de a motiva echipa este acordarea de carduri culturale, o soluție inedită de răsplătire a eforturilor angajaților. Cardul cultural oferă angajaților posibilitatea de a merge la evenimentele culturale preferate oricând, în limita sumei disponibile, pe parcursul întregului an.

Tichetele electronice sunt oferite pe un suport Mastercard contactless. Acesta poate fi alimentat lunar cu 200 de lei, respectiv 400 de lei pentru fiecare eveniment, pentru cele oferite la diverse ocazii speciale. 

Timp de calitate la o cină festivă 

Spiritul de echipă și sărbătorile de iarnă pot fi îmbinate într-un mod plăcut, oferind angajaților o ieșire la restaurant, pentru a sărbători Crăciunul. Nu este obligatoriu să fie ceva extrem de formal, dimpotrivă, poate fi ocazia ideală de a petrece câteva ore fără a vorbi despre activitatea de la birou, ci despre lucruri care nu au legătură cu munca.

Evenimentele organizate împreună cu echipa sunt un bun prilej pentru ca membrii acesteia să se cunoască mai bine și să interacționeze cu oamenii de management într-un cadru informal. Astfel, aceștia au ocazia de a se simți incluși, ceea ce va duce la creșterea gradului de motivație și a sentimentului de apartenență.

Toate aceste strategii contribuie nu doar la motivarea și recompensarea angajaților, ci și la construirea statutului de angajator care pune preț pe starea de bine a angajaților. Brandul de angajator de top este esențial pentru succesul unei companii, iar fiecare acțiune a angajatorului este importantă pentru atingerea acestui statut.   

Citește și: Motivarea angajatilor: rețeta performanței companiei tale 

Perioada sărbătorilor este momentul ideal în care să le mulțumești angajaților pentru eforturile depuse pe parcursul anului, pentru atingerea obiectivelor companiei. Există o mulțime de modalități prin care aceștia pot fi recompensați; trebuie doar să alegi ce se potrivește domeniului de activitate, bugetului și preferințelor echipei tale.

Sursa foto: Shutterstock