Construirea unui loc de munca mai sigur | Sodexo Blog
sodexo, siguranta, protectia muncii

Construirea unui loc de munca mai sigur

Cauzele accidentelor pot varia, dar locul de munca, in multe industrii, este un loc periculos. Mai mult de 300.000 de persoane isi pierd viata in fiecare an, in accidente de munca in intreaga lume. Cum ar putea programele de premiere a securitatii ocupationale sa ajute la reducerea aceastei cifre? Vom vorbi cu Raphaelle Rouvroy, Marketing Director de Motivare & Recunoastere la Sodexo Benefits and Reward Services.

Cat de mare este problema sigurantei la locul de munca?

In intreaga lume, un muncitor moare intr-un accident de munca la fiecare 15 secunde[1]. Asta inseamna 321.000 de oameni pe an, dintr-un numar estimat de 317 milioane de accidente la locul de munca! Aceste cifre ale Organizatiei Internationale a Muncii arata costul in vieti pierdute al acestor accidente, dar exista si un pret economic care trebuie platit. OIM plaseaza costul accidentelor si al bolilor la locul de munca, la 4% din PIB-ul mondial sau aproximativ 2.8 trilioane de dolari in fiecare an.

Exista riscuri de siguranta si in afara industriei sau a constructiilor?

Un bucatar in cantinele cu autoservire, un lucrator la birou sau un administrator de locatie nu par in mod special a fi supusi "la risc", dar adevarul este ca accidentele pot aparea oriunde. Exista scari in aproape fiecare mediu de lucru. Este nevoie de doar o singura distragere a atentiei pentru a se uita plasarea unui semn de avertizare in apropierea unei scari proaspat spalate - sau pentru a lasa un colet nesupravegheat intr-un hol - pentru a crea un mediu nesigur.

Care este impactul asupra companiilor?

Pe plan intern, este o problema majora pentru manageri, care au o datoria de avea grija fata de angajati. Pe plan extern, exista o presiune a pietei pentru companii sa fie "buni cetateni" - care au grija de angajatii lor - odata cu cresterea presiunii din partea autoritatilor de reglementare. De exemplu, companiile pot fi impiedicate sa raspunda la o invitatie de participare la licitatii in cazul Rata incapacității temporare de muncă (LTIR) nu este suficient de redusa.

De ce este important sa se imbunatateasca comportamentul la locul de munca si cum poate Sodexo sa fie de ajutor?

Studiile au aratat ca 52% dintre persoane nu ar interveni in cazul in care ar vedea un comportament nesigur[2], 79% nu stiu unde inregistreze o sesizare de sanatate si siguranta ocupationala[3], iar 82% nu au raportat nicioadata o problema de sanatare si siguranta ocupationala[4]! Punctul de pornire pentru programele de premiere a securității ocupaționale a angajatilor este faptul ca cele mai multe accidente depind mai degraba de factorul uman, decat de masini / utilaje si ca motivatia pentru siguranta sporita nu este doar ca angajatii sa urmeze procedurile, ci si sa fie proactivi in identificarea si gestionarea riscurilor. Asa ca, daca observati o colectare de apa sau ulei sau un cablu liber, ar trebui sa le raportati. Nu este vorba doar despre propria siguranta, ci suntem responsabili si pentru cei din jurul nostru, de asemenea.

Dar nu sunt acestea doar niste detalii minore?

Nu, pentru ca siguranta este o piramida; la baza ai situațiile cu potențial de risc si incidente minore, iar in  partea de sus sunt accidentele grave. Si exista o corelatie: pentru fiecare 600 situatii cu potential de risc, exista 10 accidente minore si un accident grav[5]. Programele noastre de premiere a securitatii ocupationale tintesc baza piramidei, unde putem avea  un impact real in ceea ce priveste prevenirea accidentelor - care alimenteaza  varful. Prin legarea recompenselor de prevenire, mai degraba decat un indicator, cum ar fi rata incapacității temporare de muncă, vom evita riscul ca incidentele sa fie sub-raportate. Sprijinit de o cultura de management puternica si imbunatatiri continue, obiectivul nostru este zero accidente.

Deci, cum functioneaza un sistem de premiere a securitatii ocupationale?

Noi recunoastem si recompensam actiunile preventive cheie, prin intermediul unei platforme web personalizate si al unei aplicatii mobile. Am identificat un set de sase actiuni majore de prevenire, care cresc securitatea la locul de munca si care ar trebui recompensate:
  • observarea aspectelor de securitate,
  • sugestii legate de securitate,
  • inspecții pe teren,
  • instruirea în domeniul sănătății și securității,
  • testarea cunostințelor
  • observatii comportamentale (desigur, ar putea exista si alte actiuni si comportamente pentru a recompensa si / sau a recunoaste angajatii).
La aceste actiuni preventive vom adauga doua tipuri de recunoastere: intre colegi (de la egal la egal la egal) si nominalizari pentru premiile de siguranta din partea managementului. Acestea ar putea fi orice, de la punerea unei felicitari de tip post-it pe statia de lucru a cuiva, la aprecierea in public, sansa de a participa la o tombola sau de a da primi premiu prin intermediul platformei noastre - care ofera acces la o gama larga de recompense. Luate impreuna, aceste initiative la scara mica ar schimba comportamentele oamenilor intr-un mod major si ar avea un impact real asupra culturii de securitate a unei organizatii, pentru a conduce catre o stare de spirit cu zero accidente prin imbunatatire continua.

In afara de a evita accidentele, care sunt celelalte beneficii ale unei culturi de securitate mai puternice?

Mediile sigure fac mult mai mult decat a preveni accidentele. Persoanele care lucreaza in conditii de siguranta isi fac treaba mai rapid si mai eficient. Ei se bucura, de asemenea, de munca lor chiar mai mult, datorita angajamentului managementului pentru sanatatea si siguranta acestora. Ei sunt siguri ca sugestiile de imbunatatire sunt luate in considerare si ca actiunile lor corective se vor implementa. Ei se simt ascultati si recunoscuti pentru eforturile lor. Calitatea vietii lor este semnificativ imbunatatita. Si, odată ce oamenii incep sa ia siguranta mai in serios la locul de munca, ei nu pierd acea stare de spirit atunci cand pleaca acasa, ci o folosesc in viata lor in afara locului de munca si ii ajuta pe altii sa evite un prejudiciu, la fel de mult ca la birou.

[1] http://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_211627/lang--en/index.htm
[2] Technology professionals survey on environment, health and safety, Antea Group, June 2015
[3] P&MM Sodexo Health and Safety at Work Survey 2015; 1319 respondents employed by  52 organizations in the UK
[4] P&MM Sodexo Health and Safety at Work Survey 2015; 1319 respondents employed by 52 organizations in the UK
Click me

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.