Sodexo anunta trecerea in nefiinta a Fondatorului Pierre Bellon
Pierre Bellon, fondator si presedinte emerit Sodexo

Sodexo anunță pierderea fondatorului și președintelui onorific Pierre Bellon

Paris - 31 ianuarie 2022 - Cu mare tristețe și emoție Sodexo anunță trecerea în neființă a Fondatorului și Președintelui Onorific Pierre Bellon, la 31 ianuarie 2022, la Paris, la vârsta de 92 de ani.

Pierre Bellon a fost un antreprenor vizionar, pasionat de management, dezvoltarea oamenilor și a companiilor. El a recunoscut potențialul sectorului de servicii încă de la începutul carierei sale şi în acest sens a fondat Sodexo în 1966. În prezent, compania este lider mondial în servicii de calitate a vieții, cu o prezență în 56 de țări, cu 412.000 de angajați care deservesc 100 de milioane de oameni în fiecare zi.

Pierre Bellon a fost un lider înaintea timpului său, cu viziune strategică pe termen lung și, în același timp, foarte apropiat de echipele sale de pe teren. Era obsedat de crearea de locuri de muncă.

Sodexo împărtășește durerea soției sale Nani, a copiilor lor Sophie, Nathalie, François-Xavier și Astrid și a nepoților lor.

„Tatăl nostru a fost un constructor, un pionier, un spirit liber căruia nu i-a fost niciodată frică să-și asume riscuri. Ne-a crescut pe noi, pe surorile mele Nathalie și Astrid, pe fratele meu François-Xavier și pe mine, să credem că nimic nu este imposibil. Ne-a învățat smerenia, curiozitatea, respectul și curajul. Era obsedat de viziunea pe termen lung, dar era și foarte practic. Nimic nu l-a făcut mai fericit decât petrecerea timpului cu echipele noastre la fața locului. Misiunea și valorile spiritului de serviciu, spiritului de echipă și spiritului de progres ale Sodexo fac parte din principiile noastre fundamentale și vor continua să ghideze grupul Sodexo”, a declarant Sophie Bellon, Președinta Consiliului de Administrație al Sodexo și CEO interimar.

Scurtă biografie a lui Pierre Bellon

Pierre Bellon s-a născut în 1930. A absolvit școala franceză de afaceri HEC și și-a început cariera în compania de aprovizionare maritimă a tatălui său din Marsilia, orașul său natal. El a prevăzut declinul sectorului respectiv și a decis să se ocupe de transformarea afacerii de familie conform viziunii sale: „să creeze o experiență plăcută în jurul mesei de prânz care să îmbunătățească calitatea vieții”. În 1962, a inventat un nou model de afaceri în Franța, catering corporativ și a creat „Repas Service”, o mică afacere care se ocupa cu livrarea mesei de prânz pentru angajaţii din zona portului Marsilia. Perseverența, îndrăzneala și apetitul pentru risc i-au permis să depășească numeroasele obstacole din calea lui, ducând la fondarea Sodexo în 1966.

„Mi-am dat repede seama că singura modalitate de a satisface așteptările contradictorii ale clienților, personalului și acționarilor noștri este creșterea. De aceea, chiar înainte de a-mi fonda compania, am decis că va fi o companie în creștere.”

Pierre Bellon a acceptat rapid provocarea dezvoltării internaționale pentru a-și transforma viziunea în realitate. De la început, a ales să îşi diversifice business-ul spre oportunități cu potențial ridicat, de exemplu prin achiziționarea companiilor franceze de cupoane de masă Ticket Repas și Chèque Restaurant la începutul anilor 1980. Viziunea pe termen lung și independența financiară a Sodexo, controlate de un holding de familie, sunt încă printre principiile directoare ale companiei. Sodexo a cunoscut o creștere rapidă și solidă: compania a fost listată la Bursa de Valori din Paris în 1983 și a fost inclusă în indicele bursier francez CAC40 (Cotation Assistée en Continu) în 1998. Pierre Bellon a devenit o figură emblematică în sectorul serviciilor, prevăzând că viitorul ocupării forței de muncă și al dezvoltării economice în Franța consta în primul rând în acele profesii.

Dincolo de viziunea sa strategică, perspectiva umanistă a lui Pierre Bellon a contribuit și ea la succesul companiei. Dimensiunea umană a fost în centrul performanței Sodexo încă de la început. Dorința de a avea un impact pozitiv în lume, de a contribui responsabil, şi a se implica în comunitățile locale, a făcut parte din misiunea companiei încă din prima zi. În 1966, Sodexo a reprezentat cu adevărat un concept de afaceri inovator. Obiectivul profund și avangardist al Sodexo de a servi omenirea a venit de la Pierre Bellon și a fost extins cu mult dincolo de granițele companiei sale. Pierre Bellon a fost președinte național al ‘Centre des Jeunes Dirigeants’ (Centrul pentru tinerii lideri de afaceri) din 1968 până în 1970 și vicepreședinte al MEDEF (Mișcarea Întreprinderilor din Franța) din 1980 până în 2005. În 1987, a fondat Asociația ‘Progrès du Management’ (APM), care promovează progresul în afaceri prin sprijinirea dezvoltării liderilor de afaceri. După cum spunea Pierre Bellon, „APM a devenit o mișcare, o „stare de spirit antreprenorială în sine”. În 2011, a creat Fundația Pierre Bellon pentru Dezvoltare Umană, recunoscută astăzi pentru serviciile sale.

În 2005, Pierre Bellon s-a retras din funcția de CEO al Sodexo. El și-a continuat rolul de Președinte al Consiliului de Administrație până în ianuarie 2016, când a fost succedat de fiica sa Sophie. Apoi a devenit președinte emerit al Sodexo.

Pierre Bellon a fost comandant al Legiunii de Onoare, al Ordinului Național de Merit și al Ordinului Rio Branco și Cavaler al Ordinului Meritul Agricol.

Familia pe care o lasă in urmă este formată din soție, cei patru copii și treisprezece nepoți.

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.