Dacă vrei să-ți muți restaurantul în mediul online, planificarea și gestionarea atentă a logisticii livrărilor și comenzilor multi-channel este una dintre principalele provocări ce fac diferența dintre succes și eșec.
Odată cu evoluția tehnologiei, ai la îndemână un aliat prețios care te poate ajuta să îți menții restaurantul activ și profitabil chiar și pe timp de pandemie: mediul online.Acceptarea comenzilor online de la un public mai larg și mai diversificat comparativ cu clientela tradițională și fidelă a localului vine la pachet atât cu avantaje, cât și cu provocări.
O bună funcționare a livrărilor depinde nu numai de performanța sistemelor informatice și logistice prin care vei primi comenzile și vei realiza livrările, ci și de calitatea și claritatea procedurilor și regulilor interne privind centralizarea și gestionarea acestora.Timpii de livrare și capacitatea de procesare a comenzilor preluate țin mult de proceduri și organizare, în timp ce veniturile și profiturile din activitatea online depind de alegerea sistemelor potrivite de preluare, gestionare și livrare a comenzilor.
Fie că preferi colaborarea cu diverse platforme externe de food delivery, fie că vei folosi propriul site de comenzi, trebuie să ții cont de o multitudine de factori - de la regândirea meniului la politica de prețuri, promoțiile online, comisioanele partenerilor și capacitatea de producție și servire într-un timp rezonabil.Citește și: Creșterea profitului: 9 tehnici prin care îți determini clienții să revină în restaurant
Sistem de comenzi online pentru restaurant propriu sau externalizare?
Cu siguranță ai în minte eterna întrebare: mă descurc cu forțele proprii sau externalizez?În contextul pandemic, livrările de mâncare la domiciliu a restaurantelor s-au transformat - dintr-o alternativă opțională menită să suplimenteze veniturile acestora - într-o soluție de supraviețuire.
Odată cu această decizie managerială, apar însă și întrebările:- Sunt preparatele tale bine alese pentru livrare?
- Care este capacitatea restaurantului tău de a opera livrări fără a-ți dezamăgi clienții?
- Care e marja ta de profit și în ce măsură acoperă ea comisioanele platformelor de food delivery? Îți mai rămâne și ție vreun câștig?
În schimb, colaborarea cu platformele de food delivery îți poate aduce beneficii semnificative de marketing și branding, o creștere exponențială a numărului de clienți, acoperirea unei arii geografice extinse și posibilitatea de a externaliza complet bătăile de cap asociate operării și livrării comenzilor online. Pierzi însă controlul asupra calității serviciilor de livrare și ai de plătit un comision consistent.
Citește și: Restaurante cu specific românesc unde poți achita cu cardul de masăTe-ai decis să dezvolți un sistem propriu de comenzi online integrat pentru restaurantul tău cu website-ul?
Pentru început, vei avea nevoie de un software personalizat, iar website-ul tău trebuie optimizat pentru preluarea, gestionarea, livrarea și încasarea comenzilor.Iată câteva aspecte esențiale care vor trebui planificate și implementate:
- optimizarea pentru dispozitive mobile (telefoane/tablete) a site-ului și tuturor funcționalităților sale de comandă și plată
- preluarea automată a comenzilor din modulul de eCommerce în softul tău de contabilitate și ERP
- vizualizarea comenzilor pe hartă în timp real
- posibilitatea de conectare cu aplicațiile livratorilor și comunicarea cu aceștia pe traseu
- istoricul clienților și comenzilor acestora.
În concluzie, mediul online îți poate deveni un aliat prețios în creșterea clientelei și profitabilității restaurantului tău dacă vei acorda atenție planificării și gestionării atente a comenzilor și logisticii livrărilor, precum și promovării online a imaginii de brand.
Descarcă de mai jos ghidul complet pus la dispoziție gratuit de Sodexo pentru a avea o imagine de ansamblu asupra felului cum îți poți crește clientela și profitabilitatea cu ajutorul mediului online.