Munca în contextul stării de alertă - cum ne adaptăm la noua normalitate
noi masuri si reguli munca in starea de alerta, sodexo

Munca în contextul stării de alertă – cum ne adaptăm la noua normalitate

Deși până acum câteva luni nu ne puteam închipui că viața noastră s-ar putea schimba radical, iată că astăzi realitatea este cu mult diferită față de ce știam, de la obiceiurile de zi cu zi până la modul de a lucra. Trecem printr-o perioadă în care cadrul legal se schimbă des, iar adaptarea la noile norme trebuie să fie destul de rapidă încât să nu ne producă situații neplăcute. 

Angajatorii trebuie mai mult ca oricând să fie la curent cu noutățile legislative și să le aplice în mod corect, pentru ca afacerea să funcționeze în deplină legalitate, iar angajații să fie în siguranță.

Odată cu ieșirea din starea de urgență, unele restricții dispar, iar măsurile se relaxează considerabil, ceea ce înseamnă că numeroase companii își pot relua activitatea, iar angajații se pot întoarce la locul de muncă. 

Află în continuare aspectele esențiale pe care ar trebui să le cunoști în această perioadă pentru a-ți proteja afacerea și echipa.

Care sunt principalele măsuri de care e necesar să ții cont pentru compania ta, după starea de urgență

Starea de alertă reprezintă o tranziție de la restricțiile stării de urgență la o serie de norme mai relaxate, însă la fel de importante pentru siguranța tuturor. Măsurile au fost stabilite  prin hotărâri de Guvern și ordine de miniștri și se aplică timp de 30 de zile, cu posibilitatea ca starea de alertă să se prelungească ulterior, în funcție de situația infectărilor cu coronavirus. 

Iată care sunt principalele măsuri aplicabile pe durata stării de alertă:

 • Companiile care au peste 50 de angajați pot stabili, fără acordul acestora, programe individualizate de muncă. Scopul este ca între sosirea/ plecarea angajaților să existe un interval de o oră la începerea și finalizarea zilei de muncă, într-o perioadă de 3 ore.
 • Angajatorul poate decide, cu consimțământul angajatului, desfășurarea activității în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, precum și modificarea locului de muncă sau a atribuțiilor. Decizia nu mai poate fi unilaterală.
 • Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției Sociale au stabilit prin Ordinul MMPS și al MS nr. 3577/831 din 15 mai 2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus COVID-19 și pentru asigurarea desfășurării activității la locul de muncă în condiții de securitate și sănătate în muncă, pe perioada stării de alertă ca purtarea măștii să fie obligatorie la locul de muncă. De asemenea, triajul  epidemiologic și dezinfectarea mâinilor la intrarea în sediu, pentru angajați și vizitatori sunt reguli obligatorii.

Ce reguli ar trebui să respecte angajații în timpul stării de alertă

Pentru a te asigura că angajații tăi rămân în siguranță, îți recomandăm să discuți cu ei despre măsurile care ar trebui respectate în această perioadă, de stare de alertă. Explică-le că, dincolo de componenta legală, respectarea regulilor este esențială pentru protecția lor și a celor dragi:
 • Să respecte întocmai măsurile enunțate de autorități, precum și recomandările acestora.
 • Să își desfășoare activitatea așa cum le recomandă compania și să respecte politicile adoptate la nivel intern în scopul prevenirii riscului de infectare.
 • Să utilizeze în mod corect echipamentul de protecție- măștile, mănușile, vizierele, dezinfectantul.
 • Să prevină personal infectarea, aplicând măsurile recomandate pentru reducerea riscului contaminării cu COVID-19. Aici intră, evident, spălarea mâinilor cu apă și săpun, păstrarea distanței față de alte persoane și evitarea atingerii feței.
 • Să informeze imediat superiorul direct sau angajatorul în cazul în care are simptome de boală sau observă că unul dintre colegi nu se simte bine.
 • Să rămână la domiciliu dacă, înaintea începerii programului de lucru, prezintă simptome ale infectării cu virusul COVID-19 și să anunțe angajatorul cu privire la acest lucru;
 • Să contacteze, imediat, medicul de medicină a muncii responsabil al unității/medicul de familie sau, în cazul în care starea acestuia este gravă, serviciul unic de urgență 112;
 • În cazul necesității izolării la domiciliu, angajatul va intra în concediu medical, în baza adeverinței eliberate de medicul de familie după perioada de izolare la domiciliu;
 • În cazul carantinei instituționalizate, revenirea la serviciu se va face cu adeverința pentru concediu medical, eliberată în baza avizului epidemiologic emis de către Direcția de Sănătate Publică din județul în care își desfășoară activitatea/Municipiul București, la încheierea perioadei de carantină;
 • Să întrerupă imediat orice contact cu persoane simptomatice; Să efectueze periodic controlul medical.

Citește și: Munca la domiciliu în timpul carantinei – 5 aspecte de care e bine să ții cont

Ce reguli ar trebui să respecți ca angajator în timpul stării de alertă

Angajații tăi nu sunt singurii responsabili de menținerea propriei siguranțe. Tu însuți va trebui să acorzi o atenție sporită normelor de protecție, de acestea depinzând nu doar echipa ta, ci și clienții și întreaga afacere. Aplică măsurile necesare pentru un mediu de lucru sigur și vei avea numai de câștigat:
 • Informează-te cu privire la recomandările autorităților și respectă-le.
 • Informează și instruiește angajații cu privire la măsurile impuse de autorități. Afișează la intrare și în cele mai vizibile locuri din unitate regulile de conduită obligatorie cu privire la prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirusul COVID-19, aplicabile pentru angajații și pentru toate persoanele care intră în spațiul companiei
 • Asigură dezinfectanți și echipamente individuale de protecție pentru angajații tăi și verifică modul în care sunt utilizate.
 • Stabilește măsuri igienico-sanitare.
 • Limitează reuniunile fizice de lucru, precum ședințele și contactul dintre angajați.
 • Asigură controlul medical periodic al angajaților.
 • Evaluează riscurile în funcție de activitatea desfășurată și adoptă politici interne de prevenire a riscului de contaminare cu COVID-19.
 • Numește reprezentanți ai angajaților responsabili de zona de sănătate și siguranță, la fel cum o faci în cazul exercițiilor de incendiu.
 • Implementează, pe cât posibil, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă.
 • Decalează programul de muncă și cel al pauzelor, pentru a evita aglomerarea sediului sau a drumului către muncă. Stabilește programele individualizate de muncă împreună cu angajații tăi.
 • Amplasează birourile la o distanță de cel puțin 1.5 metri, pentru a evita ca angajații tăi să lucreze prea aproape unul de altul.
 • Dezinfectează cât mai frecvent spațiile și mobilierul. Nu uita să aerisești periodic încăperile.
 • Monitorizează zilnic starea de sănătate a angajaților tăi. Un singur angajat infectat își poate îmbolnăvi colegii și chiar clienții, în situația în care se întâlnește cu aceștia sau lucrează în zona de producție.
 • Asigură-te că circulația documentelor se realizează preponderent prin mijloace electronice;
 • Creează culoarele speciale de acces în incintă și de circulație pentru angajați, în vederea evitării aglomerației, și stabilește limitele pentru accesul la zonele comune;
 • Organizează procesul de curățenie în sediu cu respectarea obligațiilor impuse prin lege: dezinfectarea balustradelor, a mânerelor ușilor și ferestrelor din unitate precum și alte zone intens folosite (minimum o dată pe săptămână și de câte ori este necesar) și dezinfectarea cel puțin o dată pe săptămână și, ori de câte ori este necesar, a spațiilor comune și a spațiilor de lucru cu substanțe aprobate pentru combaterea COVID-19;

Citește și: Cum ne deplasăm și cum muncim în contextul pandemiei COVID-19

Ce faci dacă unul dintre angajații tăi s-a îmbolnăvit sau este suspect de COVID-19

Prevenția este esențială, însă se poate ca aceasta să nu fie întotdeauna de ajuns, mai ales în cazul unui virus ușor transmisibil. De aceea, dacă observi că unul dintre angajații tăi nu se simte bine, e necesar să iei rapid măsuri, pentru a putea controla situația:

În cazul în care un angajat/persoana aflată în sediu este suspect/confirmat cu infectare cu coronavirusul COVID-19, vor fi luate imediat următoarele măsuri:

 • va fi întrerupt orice contact între angajator/angajat/alte persoane aflate în incinta unității cu o persoană simptomatică;
 • persoanele aflate în sediu cu simptome respiratorii (tuse, strănut, rinoree, etc.) și/sau febră mai mare de 37,3 C0 și/sau stare general alterată, apărute în timpul programului de lucru, vor fi imediat izolate de restul colegilor și trimise la domiciliu sau la unități sanitare, în funcție de starea lorș
 • vor fi închise toate încăperile/spațiile în care aceasta a petrecut timp îndelungat (peste 20 min.);
 • se va asigura aerisirea mecanică a încăperii (deschiderea geamurilor);
 • pentru a limita expunerea personalului care efectuează curățenie la particulele respiratorii, se amână efectuarea curățeniei și a dezinfecției timp de 24 ore. În situația în care respectarea acestui interval nu este posibilă, efectuarea curățeniei se va amâna cât mai mult;
 • dacă au trecut mai mult de 7 zile de când angajatul/persoana suspectă/confirmată s-a aflat în incintă, nu este nevoie de curățenie/dezinfecție suplimentară și se mențin măsurile de curățenie și dezinfecție de rutină;
 • se vor informa persoanele cu care angajatul/persoana suspectă/confirmată a venit în contact prelungit (mai mult de 20 min, la o distanță mai mica de 1,5 m și fără mască) și se impune izolarea la domiciliu a acestora pentru 14 zile, cu monitorizarea, de către aceste persoane, a semnelor și a simptomelor de infecție respiratorie.
Dacă angajatul tău se afla acasă și te anunță că prezintă simptome specifice COVID-19, îndrumă-l către serviciul de urgență 112 și Direcția de Sănătate Publică.

În situația în care te confrunți cu o posibilă infectare COVID-19 în compania ta, informează la timp Direcția de Sănătate Publică, pentru a primi îndrumările necesare și a se putea efectua ancheta epidemiologică.

Pentru că ne dorim să îți fim alături și în această perioadă de stare de alertă, lucrăm în continuare la extinderea rețelei de parteneri Sodexo care acceptă plata prin cardurile noastre, Gusto Pass, Cultura Pass, Cadou Pass și Turist Pass. Astfel, angajații tăi își vor putea utiliza beneficiile extrasalariale rapid și mult mai sigur. Dacă dorești ca și echipa ta să beneficieze de cardurile Sodexo, contactează-ne și vom discuta împreună oferta.

New call-to-action Consultă aici cadrul legislativ aplicabil stării de alertă: 
-> OUG 70/2020 privind reglementarea unor masuri, incepand cu data de 15 mai 2020, pentru modificarea si completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educatiei nr. 1/2011, precum si a altor acte normative
->Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 
->HG 16/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 
->Ordinului Comun al Ministerului Muncii și Protectiei Sociale nr. 3577/2020 și a Ministerului Sanatatii nr. 831/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus Covid-19 și pentru asigurarea desfășurării activității la locul de muncă în condiții de securitate și sănătate în muncă, pe perioada starii de alertă 
->Ghidul pentru angajatori emis de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale 
->Ordinului comun al Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr.1731/2020 și al Ministerului Sănătatii nr.832/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus Covid-19 și pentru asigurarea desfăsurării activitătilor în condiții de siguranță sanitară în domeniul economiei, pe durata starii de alertă 
->Legea pentru aprobarea OUG 30/2020 pentru modificarea si completarea unor masuri in domeniul protectiei sociale care permite acordarea de tichete de masa pentru angajatii aflati in somaj tehnic.   

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.