Locuri de munca sezoniere in contextul actual, dupa starea de urgenta
locuri de munca sezoniere, sodexo

Munca sezonieră în contextul actual, după starea de urgență

Piața locurilor de muncă evoluează în mod constant, iar ceea ce era valabil cu un an în urmă se poate schimba radical în contextul schimbărilor socio-economice. De aceea, dacă ești antreprenor sau specialist HR, știi că strategiile de recrutare trebuie actualizate rapid, în funcție de climatul economic și de tendințele din piață.  Dacă îți cauți angajați pentru locuri de muncă sezoniere, e bine să știi că anul acesta lucrurile stau ușor diferit, cauza fiind pandemia de coronavirus, care a afectat multe domenii, oprind producția sau vânzările.  Iată câteva tendințe și aspecte pe care ar trebui să le iei în calcul când vine vorba de angajări în perioada următoare:

Locurile de muncă sezoniere în străinătate - cererea crește

Țări precum Italia, Germania sau Spania, care se bazau până nu demult pe forța de muncă externă, se arată deja interesate mai mult ca oricând de muncitorii români. De altfel, Comisia Europeană dorește să sprijine producția, evitând o potențială criză de aprovizionare cu fructe și legume, așa că încurajează deschiderea granițelor pentru transportatorii de mărfuri și angajații sezonieri din agricultură. Ce impact are acest aspect asupra afacerii tale? În cazul în care știi că vei avea nevoie de angajați sezonieri în viitorul apropiat, este de preferat să începi recrutarea din timp, chiar dacă interviurile se vor desfășura telefonic sau prin Skype. Totodată, este bine să îți adaptezi oferta salarială și pachetul de beneficii extrasalariale, pentru că și ofertele venite din străinătate vor fi cu siguranță generoase. Citește și: Angajații tăi de top vor să plece? Soluții rapide pentru a gestiona problema

Angajații disponibilizați - o resursă prețioasă pentru orice companie în căutare de forță de muncă sezonieră

Criza din sănătate a avut un impact puternic pe plan economic, deoarece măsurile de combatere a epidemiei au dus la închiderea temporară sau chiar definitivă a unor afaceri. Unele posturi s-au desființat, altele au fost suspendate pe perioada stării de urgență, prin intermediul șomajului tehnic.  În final, o parte dintre angajații care aveau până acum câteva luni un loc stabil de muncă au fost nevoiți să înceapă din nou căutarea unui job. Ce înseamnă asta pentru tine? Ai ocazia de a găsi mai rapid angajați cu experiență, fie ei sezonieri sau permanenți. Persoanele care își caută acum un loc de muncă sunt motivate să lucreze, își doresc să revină cât mai rapid în câmpul muncii și au deja abilități și cunoștințe valoroase, care te vor ajuta să îți clădești o echipă puternică.  Așa cum oportunitățile se nasc din criză, locurile de muncă desființate pot duce la noi ocazii pentru angajați, dar și pentru angajatorii care își caută oameni competenți și de încredere. Citește și: 7 tehnici prin care motivezi un angajat dificil 

Industria HoReCa - pe cale să renască și să se reinventeze

HoReCa a fost una dintre cele mai greu încercate industrii în această perioadă, hotelurile, pensiunile, restaurantele și cafenelele fiind nevoite să își înghețe activitatea pe termen nedefinit.  Totuși, având în vedere relaxarea măsurilor de siguranță și posibilitatea ca pandemia să fie ținută sub control, românii își vor dori în curând să se bucure de micile plăceri ale vieții: turismul, cafeaua de dimineață sau ieșirile la restaurant.  Evident, lucrurile nu vor mai arăta ca până acum, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, în funcție de evoluția pandemiei: restaurantele și cafenelele vor fi nevoite să asigure distanța între mese, dar și să apeleze tot mai mult la livrările online. Hotelurile se vor adapta și ele, prin măsuri menite să reducă orice risc de infectare. Totuși, cererea din partea clienților va exista, iar românii vor alege preponderent vacanțele pe teritoriul propriei țări. Dacă vrei ca afacerea ta să meargă mai departe, adaptează-te și tu, găsind metode noi de a-ți atrage și servi clienții în această perioadă. Nu știi cum arată viitorul, însă te gândești că următoarele luni vor fi un test, din care speri să ieși învingător?  Aplică strategii menite să-ți sprijine afacerea:  
  • Formează-ți o echipă puternică și motivată, alături de care să poți lucra cu încredere. Nu te limita la a-ți motiva angajații permanenți, pentru că și personalul sezonier reprezintă o resursă valoroasă, pe care vrei să te poți baza.
  • Inovează și nu te teme să încerci să-ți muți o parte din servicii în online. Așa cum au dovedit ultimele trei luni, comerțul online e tot mai dezvoltat, iar munca la domiciliu aduce rezultate bune. Dacă afacerea ta permite, de ce să nu încerci un nou stil de muncă?
  • Informează-te cu privire la sprijinul oferit de stat. IMM-ul tău poate beneficia de facilitățile enunțate în OUG 29/2020, fie că este vorba de accesarea creditelor speciale sau amânarea impozitelor și a ratelor.

Sodexo este alături de tine și în această perioadă, oferindu-ți cele mai bune variante de a-ți motiva angajații!

  New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.