Automatizarea proceselor de resurse umane | Sodexo
Automatizarea proceselor de resurse umane, digitalizare HR.

Automatizarea proceselor de resurse umane: avantaje și provocări

Tehnologia face în ziua de astăzi parte din viața tuturor: de la telefoane inteligente până la device-uri și aplicații care simplifică diverse activități uzuale, oricine poate beneficia de avantajele digitalizării. Din păcate, țara noastră se situează deocamdată pe locul 26 din 28 de state membre UE în cadrul Indicelui economiei şi societăţii digitale (DESI). 

Comisia Europeană a publicat acest indice luând în calcul gradul de digitalizare al fiecărei țări în 2020, an în care tot mai multe aspecte ale vieții de zi cu zi s-au mutat în mediul online, pentru mai multă siguranță. 

Dacă îți dorești ca în compania ta lucrurile să se desfășoare mai rapid și mai ușor, poți începe adaptarea la noile tehnologii pornind de la una dintre cele mai importante zone: automatizarea proceselor de resurse umane.

Digitalizarea în HR - avantaje pentru angajat și angajator

Automatizarea proceselor de resurse umane nu reprezintă un câștig doar pentru departamentul HR, ci pentru întreaga companie. În contextul actual, când munca se desfășoară în multe cazuri de la distanță, este important ca angajatorul să poată accesa de oriunde s-ar afla informații legate de norme și salarizare, pontaj, concedii sau rezultate ale angajaților. 

De asemenea, angajații au nevoie de transparență și de simplitate atunci când vor să își vadă fluturașul de salariu, să solicite zile libere sau să obțină o adeverință din partea companiei.

Digitalizarea în HR presupune adoptarea unor aplicații și softuri de resurse umane prin care informațiile fiecărui angajat să fie ușor de stocat, accesat și analizat, de oriunde și oricând, într-o manieră sigură. Avantajele digitalizării proceselor HR sunt multiple și implică întreaga companie:

  • Rapiditate mai mare în procedurile interne de resurse umane - cererile de concedii, de adeverințe, calcularea salariului
  • Transparență pentru întreaga echipă
  • Posibilitatea de a obține rapoarte utile pentru team leaderi și project manageri - măsurarea mai eficientă a productivității angajaților
  • Siguranța datelor angajaților și accesul facil la acestea
  • Facilitarea proceselor de dezvoltare a angajaților, prin accesul online la indicatorii de performanță și la feedback-ul oferit de team leaderi
  • Posibilitatea ca angajații să fie înscriși sau să solicite înscrierea la cursuri online
  • Gestionarea mai ușoară a beneficiilor extra-salariale oferite lunar de angajator

Provocări în digitalizarea departamentelor HR - cum le depășești

Există trei mari provocări pe care trebuie să le iei în calcul pentru a digitaliza și automatiza procesele HR din compania ta: instrumentele alese pentru digitalizare, bugetul alocat automatizării și rezistența oamenilor la automatizare.

  • Instrumentele de digitalizare

Este necesar să cercetezi piața și să optezi pentru aplicații sau softuri HR care să fie atât convenabile ca preț, cât și eficiente și simplu de administrat. Ai nevoie de aplicații de automatizare a proceselor de resurse umane care să acopere atât partea de pontaj - ore lucrate și salarizare, cât și zona de concedii, raportare și, foarte important, learning and development

Aceste soluții de automatizare a proceselor de resurse umane vor fi utilizate nu doar de departamentul de resurse umane, ci și de angajați, așa că trebuie să fie ușor de înțeles și să funcționeze pe bază de user și parolă - astfel, fiecare persoană va avea acces la propriile date, dar informațiile nu vor ieși din companie.

Sodexo îți pune la dispoziție o soluție gratuită și simplă pentru administrarea beneficiilor extra-salariale. Din platforma Interaktiv poți încărca lunar cardurile de beneficii ale angajaților, poți comanda sau anula carduri și poți ține evidența plăților. 

În plus, angajații tăi au la dispoziție aplicația My Sodexo, în care pot vedea oricând sumele încărcate pe card, soldul disponibil, tranzacțiile, lista de parteneri la care pot plăti cu cardul de beneficii, precum și ofertele speciale.

  • Bugetul dedicat automatizării proceselor de resurse umane

Deși bugetul poate fi un factor sensibil, în special în această perioadă, e bine să te gândești la faptul că orice cheltuială generată de digitalizare reprezintă de fapt o investiție. Prin automatizarea proceselor de HR vei reuși să eficientizezi și procesele altor departamente, iar timpul câștigat se va vedea cu siguranță. Pe lângă asta, vei elimina erorile umane și vei putea analiza mai simplu informații care să te ajute să optimizezi diverse procese ale companiei.

  • Rezistența oamenilor la schimbare

Schimbarea nu este întotdeauna comodă, iar prima reacție a oamenilor la aceasta este rezistența. De aceea, va trebui să îi explici fiecărui membru al echipei cum îl va ajuta digitalizarea și cum va contribui la o comunicare mai ușoară, fără a înlocui total contactul uman. 

Angajații vor vedea rapid avantajele digitalizării, odată ce se vor folosi de o aplicație de HR pentru a-și vizualiza zilele de concediu rămase, a se înscrie la un curs, a trimite o cerere către HR sau a-și verifica beneficiile extra-salariale.

Dacă dorești să faci un prim pas în direcția digitalizării, îți stăm oricând la dispoziție, pentru a te ajuta să migrezi de la beneficiile sub formă de tichete la cele sub formă de card. Îți vom pune la dispoziție gratuit platforma de administrare și vei reuși astfel să acorzi lunar beneficiile extra salariale mai sigur, mai rapid și mult mai simplu.

Discuta cu un consultant Sodexo

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.