Beneficiile modernizarii transportului. Imbunatatirea navetei zilnice.
decontare transport, interviu Beneficiile modernizarii transportului si a navetei zilnice a angajatilor

Beneficiile modernizarii transportului de dimineata dureaza toata ziua

Fie ca dureaza cateva minute sau ore, stresul navetei din fiecare dimineata are un impact clar asupra motivatiei si dispozitiei angajatilor, iar privind pe termen lung, poate afecta chiar profitul companiei. Dr. Jon M. Jachimowicz, doctorand la Columbia Business School, si Geraldine Delplanque, Directorul de Marketing Global pentru Mobilitate si Cheltuieli la Sodexo, au adus cateva clarificari asupra modului in care putem compensa efectele negative ale navetei de dimineata.

Beneficiile modernizarii navetei de dimineata

Practicarea navetei a evoluat destul de mult in ultima perioada - cum ii afecteaza aceste schimbari pe navetisti?

Jon M. Jachimowicz: In ultimii ani, timpul petrecut facand naveta a crescut constant. Datorita unor factori precum expansiunea urbana, devine din ce in ce mai costisitor pentru angajati sa locuiasca aproape de locul lor de munca si, prin urmare, naveta devine din ce in ce mai raspandita si importanta in rutina zilnica. In prezent, media globala pentru timpul petrecut facand naveta este de 38 de minute in fiecare directie - o cifra care echivaleaza cu aproximativ 300 de ore pe an sau mai mult de 10% din timpul total de lucru.

In plus, unele previziuni estimeaza ca timpul de naveta va creste in urmatorii ani. Si sa nu uitam ca angajatii mentioneaza in mod constant ca acest tip de transport, in special cel de dimineata, este cea mai rea parte a zilei lor de lucru.

Geraldine Delplanque: Sunt de acord, tendintele de urbanizare au un impact semnificativ asupra timpului petrecut facand naveta. Aceasta este o preocupare din ce in ce mai mare avand in vedere ca, in contextul bataliei pentru angajatii talentati, naveta devine un subiect cheie. Acestea fiind spuse, as dori, de asemenea, sa subliniez ca exista o veste buna: solutiile inovatoare de practicare a navetei sunt, de asemenea, in curs de implementare. Nu cu mult timp in urma, aveam doar optiuni foarte reduse de transport, cum ar fi masinile personale si transportul public. Astazi, solutiile multimodale au devenit o realitate.

Puteti incepe naveta calatorind cu masina si sa o terminati folosind o bicicleta urbana, de exemplu, sau chiar apeland la platforme de impartire a costurilor curselor. Sistemele de parcari dinamice sunt, de asemenea, in curs de dezvoltare. S-ar putea chiar sa fie posibil ca urmarirea unor astfel de solutii variate sa poata reduce consecintele negative ale navetei.

Ce poate sa aduca reducerea efectelor negative ale navetei in corespondenta cu modul in care se va desfasura restul zilei?

J.M.J.: Navetistii nu se deplaseaza doar intre spatii fizice, ci au, din punct de vedere psihologic, diferite roluri. De exemplu, atunci cand sunteti acasa, puteti avea rolul de parinte, iar atunci cand lucrati, va asumati rolul unui colaborator sau al unui manager. Cineva care face naveta nu numai din punct de vedere fizic, ci si din punct de vedere al unei tranzitii mentale, de la domiciliu la rolul detinut la locul de munca, este gata sa-si inceapa ziua si sa preia cerintele de lucru imediat ce ajunge la serviciu. Cercetarile noastre au aratat ca, atunci cand nu facem trecerea in mod adecvat, ne confruntam cu dezamagire care ne poate afecta si poate duce la nemultumire legata de job si epuizare.

G.D.: Da, am vazut acest lucru cu clientii nostri - o naveta dificila poate provoca stres la locul de munca, ceea ce poate avea consecinte enorme asupra eficientei si concentrarii, poate scadea interactiunea cu colegii si chiar poate provoca probleme de sanatate, cum ar fi dureri de cap, insomnii, probleme cardiovasculare si ale sistemului muscular. Toti acesti factori pot contribui, in cele din urma, la demotivarea angajatilor.

Jon, in cercetarea ta, adresezi in mod direct subiectul combaterii stresului legat de naveta. Poti oferi mai multe detalii?

J.M.J.: In functie de locul in care traim, nu avem intotdeauna foarte mult control asupra mijloacelor de naveta. Cu toate acestea, avem un anumit control asupra a ceea ce facem sau ceea ce gandim in timp ce calatorim spre munca. Astfel, putem sa ne concentram fie asupra unor lucruri care aduc satisfactie imediata (visarea cu ochii deschisi, ascultarea unor melodii), fie lucruri ce ofera o valoare pe termen lung (planificand dinainte lucrurile pentru toata ziua, setand obiective si programe).

Cercetarile noastre arata ca indivizii care au un scor ridicat la o anumita trasatura de personalitate, cum ar fi auto-controlul, au o capacitate sporita de a se afunda in ganduri, ceea ce reflecta o orientare pe termen lung. Cu alte cuvinte, acesti indivizi sunt mai predispusi sa contempleze ziua de lucru ce se afla inaintea lor. Ca urmare, ei sunt, de asemenea, mai putin susceptibili de a fi afectati in mod negativ de distantele lungi pe drum, deoarece aceasta introspectie asupra muncii lor le permite sa treaca mai eficient in rolul lor de lucru inca din timpul transportului de dimineata.

Ce pot face companiile pentru a imbunatati navetele angajatilor?

J.M.J.: Este important ca toate companiile sa inteleaga ca naveta zilnica afecteaza modul in care oamenii se simt si se comporta la locul de munca. Din acest motiv, conducerea nu ar trebui sa aiba grija numai de angajati din momentul in care intra in birou, ci trebuie sa aiba o viziune mai holistica. Modul in care angajatii se deplaseaza catre job si durata navetei lor influenteaza modul in care acestia se simt la lucru si modul in care se vor comporta si vor performa la locul de munca. Aceasta naveta este legata si de probabilitatea de a ramane sau de a parasi organizatia.

G.D.: Companiile pot juca, de asemenea, un rol cheie in promovarea noilor practici si deschiderea unor noi orizonturi asupra modalitatilor moderne de lucru - pentru naveta, acest lucru inseamna mai multa personalizare si flexibilitate. Naveta a devenit multimodala si versatila, ceea ce inseamna ca rolul unei companii nu va fi numai acela de a ajuta angajatii sa lucreze dimineata, ci si de a le oferi acces la cele mai bune optiuni de transport in orice moment al zilei.

Companiile inovative cauta in prezent alternative unice la locul de munca traditional. Astazi, prezenta fizica a unor angajati nu mai este necesara. In acest sens, lucrul la domiciliu sau la o unitate de lucru din apropiere este o modalitate excelenta de a evita deplasarea in totalitate. In plus, oferirea flexibilitatii in ceea ce priveste ora de sosire s-a dovedit a fi foarte eficienta si imbunatateste in mod clar echilibrul dintre viata profesionala si cea personala, permitand angajatilor sa-si organizeze ziua in modul care este cel mai eficient pentru ei.

Geraldine, poti sa ne spui ceva mai mult despre solutiile multimodale de la Sodexo?

G.D.: Avem o solutie care a fost conceputa special pentru a elimina, printre altele, punctele critice ale navetei: cardul de mobilitate XXImo. Aceste carduri permit angajatilor care fac naveta si celor care calatoresc in scop de afaceri sa se deplaseze si sa plateasca fara probleme cu o singura solutie - fie ca merg cu masina,  taxiul,  trenul,  tramvaiul,  autobuzul,  bicicleta publica sau cu avionul. Platforma XXImo si reteaua de comercianti fac posibila digitalizarea intregului proces de cheltuieli, de la tranzactie, autorizare si alocarea costurilor pana la procesarea directa in conturi.

Ea merge chiar un pas mai departe spre facilitarea mobilitatii angajatilor cu noua aplicatie MILO, care ii ajuta pe navetisti sa ajunga acolo unde au nevoie, la timp si folosind cel mai bun itinerar. De exemplu, este necesara doar o schimbare rapida intre autoturismul propriu si transportul in comun pentru ca traseul sa fie automat recalculat. De asemenea, se poate plati pentru transportul public, taxi si parcare cu Milo. Conceptul din spatele acestei aplicatii este de a dezvolta un asistent digital care propune alternative multimodale si gaseste sincronizarile perfecte.

Si, in sfarsit, Jon, din experienta ta, exista instrumente pe care companiile nu le utilizeaza in mod adecvat pentru a imbunatati experienta angajatilor?

J.M.J.: Multe companii mari au la indemana o comoara de date incredibila si destul de nefolosita. Aceste firme stiu cat timp calatoresc angajatii lor, cat de multumiti sunt ei la serviciu, care dintre acestia planifica sa plece - dar nu analizeaza suficient aceste date. Informatii ca acestea permit construirea unor modele predictive care sa detecteze cine are probabilitatea cea mai mare sa paraseasca organizatia, de ce unii angajati au performante mai bune decat altii si ce pot face companiile pentru a schimba aceste lucruri.

Adesea, firmele nu au pregatirea teoretica, abilitatile analitice sau pur si simplu nu gandesc holistic. In calitate de cercetator, scopul meu este de a colabora cu companiile pentru a raspunde la astfel de intrebari si a le ajuta sa isi inteleaga mai bine angajatii, deoarece acea privire de ansamblu ne ajuta in cele din urma sa avansam stadiul cercetarilor in acest domeniu.

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.