Imbunatatirea Calitatii Vietii pentru calatorul de afaceri | Sodexo.ro
delegatii, calatorul de afaceri

Imbunatatirea Calitatii Vietii pentru calatorul de afaceri

Un zbor care poate dura ore bune, ore de somn putine si cu intreruperi, iar apoi o serie de zile maraton, cu 14 ore de lucru cu echipele sau clientii companiei. Cam asa arata lumea hiper-calatorului.

Pentru multi manageri de companii, astfel de deplasari sau calatorii de afaceri cu o durata lunga sunt o nevoie care apare doar ocazional. Cu toate acestea, pentru un hiper-calator  ele au devenit un mod de viata. Firmele din ziua de astazi au inceput sa se bazeze din ce in ce mai mult pe un personal foarte mobil, la nivel mondial, pentru a genera cat mai multe afaceri si pentru a solutiona probleme. Asadar, nu este de mirare ca acea presiune care cade pe umerii calatorilor frecventi vine cu un pret.

O privire mai atenta asupra politicii de calatorie

Potrivit unui studiu realizat de companiile aeriene de Airlines Reporting Corp si American Express Global Business Travel, 15% dintre hiper-calatori sunt aproape de epuizare din cauza calatoriilor, in timp ce 80% spun ca la schimbarea locului de munca politica de calatorii a unui nou angajator este cel putin la fel de importanta ca salariul si responsabilitatile din fisa postului1. Stresul si oboseala, printre "razboinicii drumurilor" le afecteaza de asemenea loialitatea fata de o anumita firma si productivitatea. Pentru 65% dintre acestia, daca cererile lor de imbunatatire sunt acceptate de angajatori, ar avea un impact pozitiv „foarte” sau "extrem" de mare asupra disponibilitatii lor de a ramane. De asemenea, au spus ca productivitatea lor ar creste in medie cu 44%.

Impactul epuizarii calatorilor

"Calatorii de afaceri ofera o legatura esentiala intre doua lumi diferite – cea a sediului companiilor si echipele din teren", spune Didier Dumont, Presedinte Mobilitate si Cheltuieli la Sodexo Benefits & Rewards Services. "Dar aceasta sarcina isi pune amprenta din punct de vedere fizic si mental. Zilele sunt lungi, deoarece anjagatii au intotdeauna nevoie sa profite cat mai mult de timpul din deplasare si de investitia companiei in acea calatorie. De aceea, politica de calatorie din corporatii este cu adevarat importanta. "Impreuna cu orele prelungite, alte aspecte ale epuizarii calatorilor frecventi ii trag pe acestia in jos. Un exemplu ar fi rezervarea calatoriilor, confirmarea rezervarii si ticketing-ul, sa nu mai vorbim de gramezile de facturi si chitante cu cheltuieli.

Flexibilitatea: un remediu pentru burnout-ul calatoriilor?

Desi nu exista o solutie unica la aceste provocari, sunt totusi modalitati de imbunatatire a Calitatii Vietii hiper-calatorului. Pentru a pastra talentele, companiile ar trebui sa ia in considerare modificarea politicii lor de calatorie si a culturii in aceasta privinta, pentru a impiedica angajatii mobili sa ajunga la burnout si sa schimbe locul de munca. Oferirea unui mod de lucru flexibil, intre calatoriile de afaceri de exemplu, este o metoda populara pentru angajatori de a compensa angajatii pentru perioadele  cu multiple calatorii.

Aproape 70% dintre liderii HR utilizeaza programe de flexibilitate la locul de munca ca instrument de recrutare si retentie, potrivit cercetarilor2, cu 87% dintre lideri fiind de parere ca astfel de programe aduc satisfactie angajatilor3. Politicile companiei ar putea fi, de asemenea, revizuite pentru a oferi hiper-calatorilor un nivel mai bun de servicii de la furnizorii de turism. Mai degraba decat calitatea serviciilor, un studiu recent arata ca majoritatea cumparatorilor de calatorii corporatiste considera "cea mai mica rata de negociere" ca fiind cel mai important factor atunci cand aleg un furnizor4. Alte optiuni includ o abordare mai holistica, prin furnizarea de programe de wellness sau servicii de concierge pentru a usura efortul asupra directorilor.

Diminuarea inconvenientelor pentru hiper-calatori

Oricare ar fi vechimea lor in firma, o inconvenienta comuna pentru toti calatorii frecventi este data de detalii, indiferent ca zboara sau conduc masina. Cat de usor este pentru ei sa rezerve calatoriile, sa schimbe itinerariul sau sa urmareasca toate cheltuielile? Pentru soferii care acopera teritorii nationale si au distante lungi de parcurs, exista costuri initiale la pompa benzinariei, precum si grija documentelor de care trebuie sa se ocupe.

"Este un mare stres, desigur", afirma Didier Dumont, un veteran cu 15 ani de hiper-calatorii. "Fiecare doreste ca aranjamentele de calatorie sa mearga cat mai usor cu putinta si sa evite petrecerea duminicilor cu chitantele de cheltuieli". Pentru a raspunde acestor nevoi, Sodexo Benefits and Rewards Services a colaborat cu doi furnizori specializati, i-Albatros si Xpenditure, pentru a oferi un serviciu de rezervare non-stop si gestionarea cheltuielilor fara documente imprimate pe hartie5. Impreuna, oferim o solutie de calatorie unitara care incepe inainte de calatoria propriu-zisa, cu rezervarile de transport si cele hoteliere, iar apoi continua prin documentarea cheltuielilor, fara intreruperi intre cele doua etape. Accesibila de pe smartphone, solutia este la propriu intotdeauna la indemana.

Tehnologie atunci cand ai nevoie!

I-Albatros ofera hiper-calatorilor o platforma de rezervari, care este la fel de usor de utilizat ca site-urile de rezervare populare pe internet, dar care a fost adaptata nevoilor afacerii prin integrarea politicilor de calatorie ale companiei. Baza de date de 300.000 de hoteluri poate fi personalizata pentru a evidentia hoteluri selectate in apropierea locatiilor clientului sau ale companiei si unde firma poate sa fi negociat rate speciale.

Pentru zboruri, acestea pot fi configurate astfel incat numai clasa de afaceri sa poata fi selectata pentru calatorii care dureaza mai mult de cinci ore, de exemplu, sau numai economie pentru calatorii pe distante scurte - in functie de politica. "Cu i-Albatros puteti rezerva tot ce aveti nevoie pentru o excursie la New York in mai putin de doua minute  si puteti fi siguri ca sunteti in perfecta conformitate cu politica de calatorie", spune Didier Dumont. Pe langa aplicatia mobila, serviciul este completat de personalul din call-center.

Xpenditure foloseste camera foto a smartphone-ului si o aplicatie asociata pentru a captura instantaneu detaliile unei chitante de cheltuieli si pentru a trimite automat reclamatia pentru rambursare sau aprobare. Cu raportare in timp real si o legatura cu sistemele de contabilitate ale companiei, platforma ofera firmelor un instrument puternic de gestionare a cheltuielilor, eliminand in acelasi timp tot stresul creat de cheltuielile tradiotionale pentru angajatii sai. Credem ca astfel de unelte pot contribui intr-adevar la imbunatatirea Calitatii Vietii hiper-calatorului ", spune Didier Dumont. "Simplificarea rezervarilor si rambursarea costurilor potentiale in termen de 24 de ore, fara a fi nevoie sa introduceti detaliile - toate in cadrul unei singure solutii . Aceasta este o veste buna pentru calatorii frecventi!"

____________________ Surse: [1] Traveler Friction: Insights from U.S. Road Warriors https://www.amexglobalbusinesstravel.com/blog/easing-road-warriors-traveler-friction-offer-companies-wideranging-benefits/ [2] Work-Life Balance: How to Deliver What Your Employees Want http://www.huffingtonpost.com/val-matta/worklife-balance-how-to-deliver-what-your-employees-want_b_6994546.html [3] The 2015 Workplace Flexibility Study  https://workplacetrends.com/the-2015-workplace-flexibility-study/ [4] http://businesstravelnews.texterity.com/businesstravelnews/20121022?pg=18#pg18 [5] Sodexo joins forces with Xpenditure and iAlbatros to offer streamlined business travel and expense experience https://globenewswire.com/news-release/2017/03/13/935051/0/en/Sodexo-joins-forces-with-Xpenditure-and-iAlbatros-to-offer-streamlined-business-travel-and-expense-experience.html

Ofera cardul de vacanta Turist

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.