Modul in care Big Data transforma beneficiile si recompensele | Sodexo
big data, beneficii sodexo

Cum schimba Big Data beneficiile si recompensele

In ultimii ani, Big Data a schimbat modul in care facem afaceri si chiar modul in care ne traim viata. Dar accesul la aceasta cantitate de date poate, de asemenea, sa ofere companiilor perspective mai bune si continue asupra asteptarilor si nevoilor consumatorilor lor. Denis Machuel, Global CEO la Sodexo Benefits and Rewards Services & Sodexo Group Chief Digital Officer, explica modul in care companiile pot valorifica Big Data si subliniaza provocarile asociate.

Cum schimba aparitia tehnologia Big Data modul in care companiile abordeaza beneficiile si recompensele, precum si strategiile de recunoastere, in general?

Denis Machuel: Pana de curand, companiile creau beneficii si recompense bazandu-se pe observarea miscarilor din piata sau pe propria lor intuitie si foarte putin pe date reale. Ca rezultat, programele din trecut se bazau, de multe ori, pe solutii la cheie si, in cele din urma, erau mai degraba o tragere la sorti in ceea ce priveste participarea angajatilor, nivelul de implicare si succesul acestora, per ansamblu.

Astazi, peisajul este foarte diferit. Companiile au acum cantitati masive de date la dispozitia lor, permitandu-le sa identifice datele demografice ale fortei de munca, problemele de sanatate, nevoile de personal si problemele generale aparute la locul de munca. Prin urmare, am fost in masura sa ne deplasam de la abordarea "o marime se potriveste tuturor" catre programele personalizate, care sunt perfect adaptate fiecarui individ.

Care sunt beneficiile acestui nivel de personalizare?

D.M.: Cu ajutorul Big Data, putem masura frecventa cu care angajatii folosesc beneficiile si recompensele - toate informatiile fiind defalcate in functie de varsta, locatie, etc. Aceasta perceptie in timp real a datelor le permite companiilor sa vada daca angajatii lor sunt cu adevarat interesati sau nu, de beneficiile pe care le furnizeaza si sa monitorizeze eficacitatea programului lor. Mai important, le permite, de asemenea, sa se adapteze si sa se restructureze in consecinta. Cu acces la datele corecte, companiile pot dezvolta programe mai adecvate si mai atractive, care sa aiba un impact mai puternic si mai precis asupra Calitatii Vietii angajatilor.

Pe de alta parte, exista si provocari care insotesc Big Data si care nu au existat pana acum?

D.M .: Exista atat o frumusete, cat si un pericol in existenta Big Data. In functie de cum este folosit, poate sa devina un instrument puternic care impacteaza pozitiv sau poate sa devina o problema. Pentru ca Big Data, in ceea ce priveste oamenii, atinge subiecte precum viata privata, anonimatul datelor etc. Odata cu accesul la date sensibile si personale vine o mare responsabilitate. Este crucial pentru companii sa adopte Big Data cu grija, deoarece poate aduce probleme etice si juridice severe.

In Europa, un nou regulament de protectie a datelor va intra in vigoare in anul 2018. La Sodexo, ne-am angajat sa ne conformam, dar mai mult decat atat, ne vom asigura ca protejarea vietii private este in prim-plan.

Ce masuri a luat Sodexo, in mod specific, pentru a asigura confidentialitatea si securitatea datelor?

D.M .: Instituim grupuri de lucru functionale transversale si cream toate fluxurile de lucru necesare pentru a asigura confidentialitatea datelor si conformitatea cu reglementarile din intreaga lume. Am recrutat specialisti de date pentru a lucra cu departamentele noastre de Finante, IT si juridice – cu totii fiind implicati in procesul Big Data.

Cu aceste grupuri de lucru create , cum va continua Sodexo sa valorifice de Big Data?

D.M .: Am investit recent in Wynd, un startup care ne va ajuta sa strangem laolalta serviciile noastre On-site si serviciile de tip Benefits & Rewards, pentru a oferi consumatorilor o oferta mult mai larga. De exemplu, in cadrul noului nostru program, angajatii care au acces la o cantina Sodexo in incinta locului de munca, nu vor avea doar posibilitatea de a servi masa de pranz in acea locatie, ci vor putea manca si la restaurantele din apropiere sau sa primeasca masa de pranz livrata direct la birourile lor. Wynd ne permite sa ne folosim de date, sa anticipam nevoile si comportamentele angajatilor si sa cream in mod proactiv o varietate de solutii pentru masa de pranz.

Se pare ca Big Data poate ajuta Sodexo, de asemenea, sa isi consolideze parteneriatele cu comerciantii locali, ati fi de acord?

D.M .: Absolut. In prezent, 1,3 milioane de parteneri in peste 3 milioane de locatii din intreaga lume accepta cardul Sodexo. Aducem un numar mare de consumatori pentru acesti comercianti - si cu cat suntem mai capabili sa adunam date calitative si sa analizam masa de clienti, cu atat mai puternic poate deveni parteneriatul nostru. Aceste date ne permit sa cream oferte personalizate si solutii customizate, in parteneriat cu comerciantii nostri.

Ce trebuie sa faca companiile pentru a avea succes?

D.M .: Esenta  succesului Big Data nu este pur si simplu acumularea de tone de date; caci adevarata munca consta in capacitatea noastra de a cerne ce este intr-adevar important. Acesta este punctul in care intervin expertii de date. In cazul in care companiile angajeaza competentele profesionale corespunzatoare, acestea pot aborda datele pentru a gasi tendinte, modele si teme si vor fi mai apoi in masura sa construiasca medii de lucru mai sanatoase si sa identifice din timp potentialele riscuri in materie de sanatate.

Pe scurt, pur si simplu accesul la o cantitate mare de date nu inseamna ca vei crea in mod automat valoare, pentru ca va trebui sa pui si intrebarile potrivite: Cum se analizeaza datele? Cum le folosim pentru a ne adapta in mod corespunzator programele astfel incat sa intelegem comportamentele si dorintele clientilor si consumatorilor nostri?

Puteti oferi un exemplu concret asupra modului in care acest tip de date primite „in timp real”, poate contribui la succesul unui program de recunoastere a angajatilor?

D.M .: Programele de sanatate si bunastare ale angajatilor sunt un exemplu foarte bun pentru o utilizare pozitiva a Big Data. Aplicatiile si tehnologia portabila, pot ajuta companiile sa inteleaga mai bine obiceiurile alimentare si sportive ale angajatilor. Ca rezultat, acestea pot planifica programe care implica si motiveaza  angajatii si care, la randul lor, vor crea un mediu de lucru mai sanatos, cu un accent mai puternic asupra Calitatii Vietii salariatilor.

Mobilitatea este un alt domeniu transformat de Big Data, in special in ceea ce priveste naveta, ca si arie a turismului de afaceri pe distante lungi, de altfel. Cu cat intelegem mai mult consumatorii si comportamentele, cu atat mai bine putem optimiza solutii, consolida programe si oferi o gama mai cuprinzatoare de servicii, atat pentru angajatii nostri, cat si pentru cei ai clientilor nostri. Scopul este ca, in final, aceste schimbari sa usureze viata de zi cu zi a tuturor angajatilor.

Aveti vreun mesaj de incheiere despre Big Data, in general?

D.M .: Nu pot sa subliniez acest punct indeajuns de mult: Da, Big Data este un instrument incredibil, care ne permite sa facem nenumarate lucruri, dar exista o complexitate a acestui subiect. Trebuie sa gasim o cale de a echilibra beneficiile Big Data cu necesitatea de a respecta viata privata individuala. Ideea este de a analiza, a intelege si a crea solutii - nu de a urmari activitatea oamenilor. Pentru noi, aceasta diferenta este absolut vitala.
New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.