Recrutarea angajatilor in 2021 - cum angajezi de la distanta. Sodexo
recrutarea angajatilor in 2021 - sodexo

Recrutarea angajatilor in 2021: cum angajezi de la distanta oamenii potriviti

Digitalizarea proceselor HR a început să devină o realitate tot mai întâlnită în companiile din România, în condițiile în care interacțiunile online cu candidații și angajații prezintă un grad crescut de siguranță, comparativ cu întâlnirile directe. Află în continuare cum recrutezi de la distanță oamenii potriviți și cum îi ajuți ulterior să se integreze la locul de muncă.

Situația pe piața locurilor de muncă 2020

Companiile cu cel mai mare succes în atragerea și reținerea angajaților valoroși sunt acelea care rămân mereu la curent cu tendințele din domeniul HR și se pot astfel adapta la realitatea din piața locurilor de muncă. De aceea, ți-am pregătit câteva aspecte interesante care au definit recrutarea în anul precedent:

  • Potrivit unui studiu realizat de platforma de recrutare Best Jobs, în ultimul semestru din 2020, numărul locurilor de muncă a crescut cu 5% față de anul 2019. Cele mai multe poziții disponibile au fost în zona de angajați calificați, așa numiții white collars.
  • Același studiu a scos în evidență faptul că majoritatea candidaților s-au arătat interesați de munca la distanță, tendință care va fi în creștere și în 2021.
  • Cele mai populare locuri de muncă au fost cele în domeniile: transport, financiar inginerie, medical, IT&telecomunicații și vânzări.
  • Platforma de recrutare E-jobs remarcă faptul că numărul de aplicări zilnice la joburile disponibile online a crescut în 2020 cu 36%.
  • Recrutarea la distanță a trecut de la noțiunea de excepție la o practică firească, în contextul măsurilor luate pentru controlarea pandemiei Covid-19.

Citește și: Telemunca vs. munca la domiciliu: Cum te adaptezi la contextul actual ca mod de lucru

Canale de recrutare a angajaților în 2021 - unde găsești candidații potriviți

Îți dorești să atragi oamenii de care ai nevoie în echipă, însă nu știi unde să îți plasezi anunțurile de angajare? Primul pas pe care îl ai de făcut este să definești tipul de poziții pentru care cauți candidați, pentru a te orienta către platformele care se potrivesc cel mai bine cu profilul acestora:

Propriul site

Propriul site poate fi o variantă convenabilă pentru recrutare, însă dacă nu ai o bună vizibilitate în mediul online și o reputație deja formată în piața locurilor de muncă, este posibil să atragi un număr mic de candidați.

Platforma LinkedIn

LinkedIn este soluția ideală de recrutare a angajaților, însă pentru pozițiile ce necesită studii superioare. Aici vei avea acces la o plajă considerabilă de candidați bine pregătiți, care îți pun la dispoziție CV-ul, calificările și chiar recomandări.

Alte platforme de recrutare a angajaților

Platforme precum Ejobs, Bestjobs sau Hipo sunt extrem de populare în întreaga țară, fiind accesate de angajatori și candidați din toate domeniile și cu toate tipurile de pregătire. Un avantaj al acestor platforme de recrutare a angajaților constă în faptul că poți opta pentru diverse tipuri de pachete, ce conțin anunțuri la prețuri reduse, dar și instrumente utile de filtrare a candidaților.

Social media

Social media este o altă variantă demnă de luat în calcul în recrutarea angajaților - pe Facebook îți poți plasa anunțurile de angajare pe propria pagină sau te poți înscrie în grupuri destinate ofertelor de locuri de muncă.

Citește și: Simplifică procesele interne ale companiei în 5 pași

Modalități de susținere a interviurilor fără contact direct

Ai găsit un candidat cu potențial pentru poziția disponibilă în cadrul echipei tale, iar acum te întrebi cum ai putea demara procesul de selecție de la distanță? Nimic mai simplu: interviurile clasice pot fi înlocuite, fără probleme, cu discuții online pe care le poți purta cu candidații indiferent de locul unde se află aceștia.

Îți recomandăm să alegi mai degrabă interviurile video, decât cele telefonice, pentru o discuție mult mai personală, în care atât tu, cât și candidatul veți avea ocazia să vă formați o părere despre interlocutor. Interviurile online oferă flexibilitate și siguranță, iar în ziua de astăzi găsești diferite aplicații pe care le poți folosi pentru apeluri video și conferințe cu mai multe persoane: Zoom, Google Meet, Teams sau chiar Whatsapp. Dacă vrei ca respectivul candidat să cunoască întreaga echipă, ai posibilitatea să organizezi foarte simplu apeluri video de grup.

O idee bună înainte de a începe interviurile este să îți testezi candidații în funcție de cerințele necesare pentru poziție, ceea ce se poate realiza de asemenea online: numeroase aplicații și platforme HR oferă posibilitatea de a le trimite candidaților teste cronometrate, ce sunt corectate automat de calculator. Fie că este vorba despre teste de limbi străine, IT, logică sau sondaje centrate pe valorile și personalitatea respondentului, îți poți face o idee asupra persoanelor care se potrivesc cel mai bine cu profilul candidatului ideal.

Citește și: Cum realizezi un proces de onboarding pentru noii angajați

Integrarea în echipă a noilor angajați

Odată ce ai recrutat și angajat un om nou în echipă, vine rândul unei alte provocări legate de munca de la distanță: cum îl poți integra în companie, dacă deocamdată nu lucrați la sediu? Softurile HR îți dau posibilitatea de a realiza online procesul de intrudocere si adaptare, fără a fi necesar ca noul angajat să se prezinte fizic la muncă pentru a avea acces la toate informațiile necesare unui debut reușit în companie. Trainingurile online pot înlocui cu succes cursurile susținute la sediu, iar prin ședințe cu întreaga echipă și discuții one2one, poți ajuta angajatul să se integreze rapid în companie.

În plus, pentru că știm cât de important este ca angajații tăi să aibă acces încă de la început la un pachet atractiv de beneficii extra salariale, Sodexo îți oferă posibilitatea să oferi carduri de beneficii, ce se pot încărca oricând de la distanță. Simplu, sigur și eficient, astfel încât echipa ta să simtă că ești un angajator implicat.

New call-to-action

Echipa editoriala Sodexo

Suntem o echipă de experți din diverse domenii. Contribuim la conținutului blogului Sodexo, ca să-ți oferim cele mai sigure informații și perspective, de la afaceri de succes – la vacanțe reușite. Colaborăm și cu specialiști externi ca să-ți putem oferi cel mai relevant conținut pe subiecte precum motivarea angajaților, wellbeing, digitalizare, legislație, finanțări, managementul banilor și tendințe în antreprenoriat.